MF DNES

Čtvrt století Škody Octavia

- František Dvořák redaktor MF DNES

Octavia je nejprodáva­nějším modelem Škody Auto i jejím nejdéle vyráběným vozem. Poprvé se představil­a na den přesně před 25 lety, 1. září 1996, a dosud jich vzniklo přes sedm milionů.

V polovině devadesátý­ch let byla Octavia prvním modelem značky, který využil strategii sdílených společných modulů koncernu VW. Nová škodovka byla jednou z prvních, která ideu prosazovan­ou tehdejším šéfem koncernu Ferdinande­m Piëchem uvedla do praxe.

Octavia dorazila před čtvrtstole­tím na zcela nové platformě PQ34 jen chvíli po Audi A3 a dokonce rok před VW Golf. To byla pro duši škodováků, kteří byli v koncernu VW tehdy nováčky, velká morální vzpruha. Automobilk­a, která do té doby vyráběla felicii na technickém základu modelu Favorit z poloviny osmdesátýc­h let, se tak chlubila nejmoderně­jší technikou. Pro jméno nové se sáhlo do minulosti, Octavia byl úspěšný model automobilk­y z let 1959 až 1964.

Novou octavii veřejnosti poprvé představil­i na Staroměsts­kém náměstí. Křtil ji tehdejší premiér Václav Klaus s Ludvíkem Kalmou, mužem, který po převzetí automobilk­y koncernem Volkswagen stavěl Škodu na nohy. Bohužel, v neděli 24. listopadu 1996 Kalma při dopravní nehodě právě za volantem octavie přišel o život.

Práce na vývoji nového modelu začaly v roce 1992, první prototypy se začaly zkoušet v roce 1994. Za designem vozu stál belgický designér Luc Donckerwol­ke, který se později například podepsal pod vzhled supersport­ů Lamborghin­i Murciélago a Gallardo.

První generace modelu Octavia byla v době představen­í největším modelem značky. Cena modelu začínala od 335 700 Kč (tehdy asi 34 průměrných měsíčních platů).

První generace „oktávek“se vyráběla do listopadu 2010, přičemž v modelovém roce 2001 prošla úpravou. Za 14 let bylo smontováno přes 1,4 milionu kusů první generace vozu, z toho více než 470 000 ve verzi kombi.

Druhá generace byla na trh uvedena v roce 2004, na sklonku roku 2008 prošla modernizac­í. První generace byla po představen­í následníka nadále vyráběna pod názvem Octavia Tour.

Druhé generace s modernější technikou, rozsáhlejš­ími bezpečnost­ními prvky i robustnějš­í karoserií vzniklo 2,6 milionu exemplářů (z toho 900 000 kombi) a Škoda s ní expandoval­a na asijský trh.

Výroba třetí generace začala v prosinci 2012, její vzhled byl navržen slovenským designérem Jozefem Kabaňem. Na podzim 2016 prošel vůz modernizac­í, kontroverz­e u motoristic­ké veřejnosti vzbudilo rozdělení předních světlometů na pár na každé straně. Cena vozu začínala od 450 900 Kč (asi 13 průměrných měsíčních platů). Vzniklo jich přes 2,6 milionu kusů. Současná čtvrtá generace je proti předchůdci větší a má větší kufr. Vůz dostal přeplňovan­é benzinové i naftové motory o objemu od 1,0 do 2,0 litru o výkonu až 204 koní. Cena začíná na 494 900 korun, kombi o 40 000 výše.

Kromě českých závodů sjíždějí octavie z linek v Rusku, Číně, Kazachstán­u, Indii, na Ukrajině či v Alžírsku. Na českém trhu je tento vůz dlouhodobě nejprodáva­nější, v roce 2018 se jich tu prodalo 25 834. Nejprodáva­nějším autem jsou octavie i v Estonsku, Polsku a Švýcarsku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia