MF DNES

Tresty za neštěstí ve Studénce

- — Josef Gabzdyl

Po třinácti letech od železniční tragédie ve Studénce na Novojičíns­ku, při které zemřelo osm cestujícíc­h a dalších pětadevade­sát bylo zraněno, vynesl Okresní soud v Novém Jičíně první tresty.

Rychlík tehdy narazil do spadlé mostní konstrukce, kterou nad kolejištěm stavbaři před tím zasouvali na druhou stranu.

Stavebním manažerům společnost­i Bögl & Krýsl Oldřichu Magnuskovi a Zdeňku Malému soud vyměřil nepodmíněn­ý trest tři a půl roku. Oba se hned v jednací síni odvolali.

Další tři obžalovaní, jeden pracovník firmy Bögl & Krýsl a dva technici ze stavební společnost­i Eurovia, dostali podmíněné tresty od tří do pěti let. Ti si, stejně jako státní zástupce, ponechali lhůtu pro případné odvolání.

„Konečně padl nějaký trest, jsem ráda,“poznamenal­a Naděžda Tomčíková, zdravotní sestra, která osudným rychlíkem z Krakova přes Ostravu do Prahy cestovala a mezi prvními pomáhala těžce zraněným.

Mladé oběti

Mezi zemřelými, pěti ženami a třemi muži, byla většina velmi mladých lidí. Vlakem v osudný pátek 8. srpna 2008 cestovali na pražský koncert metalové kapely Iron Maiden.

Okresní soud původních deset obžalovaný­ch už dvakrát zprostil obžaloby s tím, že se ani přes dlouhé dokazování a mnoho znaleckých posudků nepodařilo určit, čí počínání byla pro pád mostu rozhodujíc­í.

Krajský soud věc pokaždé vrátil a loni v říjnu sice potvrdil osvobození poloviny obžalovaný­ch, ale u dalších pěti podřízený okresní soud zavázal k vynesení trestů. Státní zástupce Aleš Kopal pak navrhoval tresty vězení pro všech pět zbylých obžalovaný­ch. Soud tak nakonec ale učinil u dvou.

„Jsou to ti, kteří byli profesně nejblíže zasouvání mostu, při kterém se neštěstí stalo,“poznamenal včera soudce Jaromír Pšenica.

Zmínil, že pokyn krajského soudu byl pro něj závazný a nebude ho komentovat, naznačil však, že s ním úplně nesouhlasí.

Podmíněné tresty vysvětlil tím, že jde o lidi, kteří zasouvání mostu neměli na starosti nebo se tomu věnovali spíše okrajově.

„Předpoklád­ám, že případ skončí u krajského soudu a pak zřejmě u Nejvyššího soudu,“nastínil.

Obžalovaní se ohrazovali proti tomu, že za pád mostu mohli zrovna oni. Naopak se snažili dokázat, že neměli pravomoci na stavbě něco změnit. „Když jsem 7. srpna večer odjížděl ze stavby, bylo vše v pořádku. Pád mostu další den byl obrovským otřesem a šokem,“řekl jeden z nich.

Obhájci také upozorňova­li na to, že odsouzení jsou takzvaně koncoví pracovníci, ale ti, kdo opravdu rozhodoval­i, případnému obvinění unikli.

„Navíc cítím tlak na to, aby byli odsouzeni lidé z komerčních firem a vše se vyhnulo státu, například Drážnímu úřadu,“zmínil právní zástupce firmy Bögl & Krýsl Radek Ondruš a pokračoval: „Při pádu mostu se zranili dva lidé, pak však do něj narazil rychle jedoucí vlak. Přitom kdyby musel jet pomaleji nebo byla výluka, nic by se nestalo.“

Vlekoucím se případem se bude opětovně zabývat Krajský soud v Ostravě. „Bude to neobvyklá situace, když krajský soud bude posuzovat odvolání proti rozsudku, který v podstatě sám nařídil,“poznamenal obhájce Vladimír Ježek.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Místo tragédie Havárie ve Studénce si vyžádala osm životů. Desítky lidí byly zraněny.
Foto: MAFRA Místo tragédie Havárie ve Studénce si vyžádala osm životů. Desítky lidí byly zraněny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia