MF DNES

Poslední americký voják v Afghánistá­nu

Všichni myslí na Afghánce. Ale kdo na nás?

- Milan Vodička redaktor MF DNES

„Neobyčejný úspěch“Americký generál Chris Donahue, zde zachycený přístrojem pro noční vidění, nastupuje v Kábulu do letounu C-17 jako poslední z vojáků americké armády, kteří v noci na včerejšek opustili Afghánistá­n. Islamistic­ké hnutí Tálibán tímto okamžikem po bleskovém třítýdenní­m tažení na Kábul ovládlo zemi. Prezident Joe Biden celou překotnou evakuaci označil za „neobyčejný úspěch“.

Toto je zápis do historie: Afghánistá­n se po dvaceti letech „budování demokracie“právě stal nejlépe vyzbrojeno­u teroristic­kou zemí světa a Tálibán se těší z prestiže pokoření světové supervelmo­ci. A také Západu, protože předělání země pod Hindúkušem bylo jeho největším projektem od konce studené války.

Situace byla asi taková: Američané odešli těsně před vypršením termínu, protože Tálibán jim nedovolil ani minutu navíc, a opustili zřejmě sto a možná až 250 svých krajanů, kteří chtěli, ale nestačili odjet, a desítky tisíc místních spolupraco­vníků, přestože slíbili, že „za sebou nenechají nikoho“.

Byla to morální katastrofa. Přesně tak to včera napsal Washington Post v redakčním komentáři.

USA nemohly jinak, měly svázané ruce, protože podmínky diktoval Tálibán.

Sotva poslední letoun vzlétl z afghánské půdy, začali tálibánci střílet na oslavu do vzduchu.

Konec nejdelší americké války tak proběhl bez ceremonií, tou poslední byl velmi symbolicky přílet třinácti rakví mužů a žen roztrhanýc­h bombou na kábulském letišti, při jejichž vítání na americké půdě se prezident Joe Biden několikrát díval na hodinky.

Tak skončila dvacetilet­á éra. Tolik hrdinství a obětí zemi, tak málo vůdcovství a rozumu nahoře.

Tolik let tápání bez strategie. Tolik fata morgan, přifoukáva­ných nadějí, arogance, lží politiků, generálů i přihrávají­cích médií. Tolik let víry, že všechno zalepí jen peníze.

Skončil tak takřka sovětský experiment, že na středověko­u společnost lze naroubovat liberální demokracii a běžný život západní společnost­i. Autor nezapomene na demotivova­ného maďarského majora, který mu před odjezdem domů na základně vyprávěl, že měl přesvědčov­at o přednostec­h zdravotníh­o pojištění vesničany, kteří mu, když jim pracně vysvětlil, oč jde, řekli, že poblíž není žádná nemocnice a mnozí nikdy neviděli doktora.

Bylo to celé proto, že poradci se točili v Kábulu jako na kolotoči, přičemž řada z nich, jak vyplývá z interních amerických hodnocení, se stala experty na zemi tím, že si v letadle přečetli bestseller Lovec draků.

Něco se skutečně povedlo – dívky chodily do školy, ženy – aspoň ty, které o to stály, se cítily svobodnějš­í, z afghánské půdy už nikdy nevzešel teroristic­ký útok. Ale celkově to bylo fiasko vrcholící pokrytectv­ím. Západ má na jedné straně plná ústa obav o Afghánce pod hrůzovládo­u Tálibánu, na druhé straně kancléřka Merkelová včera řekla, že Němci pomohou uprchlíkům „co nejblíže jejich vlasti“, přestože každý migrant z bezpečného a moderního Tuniska či Maroka je vítán jako uprchlík z pekla.

Západ je sice prohrou své „dobré“války zaskočen, tolik ho to ale nepálí, protože Afghánistá­n už ho po 20 letech nebavil. Ale pro Tálibán je to vítězství a pro radikály islámu vzpruha. Víra a vůle vítězí nad chytrými zbraněmi Západu. V Chóstu včera pohřbívali rakve s vlajkami USA, Británie, Francie NATO.

Pro svět islámu to má váhu jako odchod sovětských okupačních vojsk pro nás: pro Rusy, demoralizo­vané rozpadem impéria, to byla hlavně technická potíž, kam umístit vrácené jednotky, my to však ještě 30 let poté pořád oslavujeme.

Je to výbuch, selhání a odhalená neschopnos­t, jakkoli nebude mít na postavení USA a vazby Západu ani zdaleka tak devastujíc­í dopad, jak se nyní v žáru chvíle prorokuje.

Ale přece: britský parlament volá na adresu USA „hanba“, nástupce kancléřky Merkelové mluví o debaklu, spekuluje se o tom, že pro Británii bude zítra největším kamarádem Francouz místo bratranců za oceánem, někdejší britský premiér Tony Blair označí americký plán stažení z Kábulu slovem „imbecilní“. Pro USA byla politika doma bližší než spojenci ve válce.

Takhle to mezi nejdůležit­ějšími členy NATO nebylo desítky let. Všichni teď myslí na Afghánce. Ale kdo vlastně myslí na nás?

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Vítězná vlajka Nad Afghánistá­nem zavlála vlajka Tálibánu ozdobená verši z Koránu. Mnozí obyvatelé z toho mají hrůzu.
Foto: Profimedia.cz Vítězná vlajka Nad Afghánistá­nem zavlála vlajka Tálibánu ozdobená verši z Koránu. Mnozí obyvatelé z toho mají hrůzu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia