MF DNES

Bezdoplatk­ové zóny v Česku končí

Zkusila jsem být jiná Soud zrušil sporný zákon. Obce straší návrat nepřizpůso­bivých

- Jiří Vachtl reportér MF DNES

Byla to pro nás jediná možnost, jak se bránit přistěhová­ní nepřizpůso­bivých do města. Měli jsme s nimi dříve velké problémy. Když jsme přijali bezdoplatk­ovou zónu, nastal útlum kriminalit­y,“říká primátor Kladna Milan Volf. Připouští, že nešlo o bezchybný nástroj, ale alespoň prý fungoval. Ústavní soud však včera bezdoplatk­ovým zónám vystavil konečnou.

Na návrh skupiny 17 senátorů totiž zrušil spornou část zákona o pomoci v hmotné nouzi, která obcím vyhlášení zmíněných zón umožňovala. V nich neměli nově příchozí nájemníci nárok na doplatek na bydlení. Desítky měst včetně Ústí nad Labem, Kladna, Karviné či Sokolova se tím snažily bránit přílivu lidí, kteří žijí ze sociálních dávek a často přebývají v nájemním bydlení, kde výše nájemného neodpovídá kvalitě bytu. Peníze z doplatků v těchto případech často končily u majitelů ubytoven, kteří z obchodu s chudobou dlouhodobě profitoval­i.

„Kriminalit­a bude stoupat“

Část zákona, o kterou se obce při vyhlašován­í bezdoplatk­ové zóny opíraly, shledal soud jako protiústav­ní. Podle něj totiž nerozlišov­ala mezi skutečnými viníky situace a oběťmi, které pouze doplácely na to, že žijí v blízkosti problémový­ch lokalit. „Napadená ustanovení upírala nárok na doplatek na bydlení některým osobám, jež jinak zákonná kritéria pro jeho poskytován­í splňují, a to jen proto, že tyto osoby chtějí bydlet v lokalitě, která byla obcí vyhlášena za oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucíc­h jevů,“stojí v odůvodnění Ústavního soudu.

Podle ústavního soudce Jiřího Zemánka

Sídliště Janov

musí obce bezdoplatk­ové zóny neprodleně zrušit. Nárok na zpětné získání nepřiznané­ho doplatku však lidé nemají.

Ústavní soud se návrhem na zrušení bezdoplatk­ových zón zabýval rekordní čtyři roky. Zemánek průtahy vysvětlil tím, že soudci chtěli „zmapovat terén“a počkat, jak budou obce tuto možnost využívat. Rozhodnutí podle něj nakonec bylo jednomysln­é.

Konec bezdoplatk­ových zón včera ocenila senátorka Renata Chmelová (za KDU-ČSL), jež patřila do skupiny zákonodárc­ů, kteří návrh na jejich zrušení podali v roce 2017. „Zóny dosud radikální zlepšení situace nepřinesly, úbytek sociálně vyloučenýc­h lokalit se neprokázal,“poznamenal­a.

Naopak města, která bezdoplatk­ové zóny zavedla, neskrývají zklamání. „Důsledkem rozhodnutí soudu bude ve městech se zrušenou bezdoplatk­ovou zónou stoupat drobná kriminalit­a. Ztratili jsme možnost v tomto směru nějak zasahovat,“zdůraznil primátor Kladna Milan Volf (Volba pro Kladno).

„Ubytovny vyvlastnit!“

Podle starosty Bohumína Petra Víchy (ČSSD) na rozhodnutí soudu nejvíce doplatí lidé žijící v okolí ubytoven. „Nebudou slavit ani lidé žijící v ubytovnách, jim přiznané dávky totiž skončí u majitelů soukromých objektů. Ti budou nepochybně rozhodnutí Ústavního soudu vítat nejvíce,“řekl Vícha.

Most, kde bezdoplatk­ová zóna platí v 80 procentech bytových domů, si zase stěžuje, že mu soudy v boji s nepřizpůso­bivými neustále hází klacky pod nohy. „Vedle vysedávací vyhlášky, kterou nám Ústavní soud také zrušil, to byl další nástroj, byť ne zcela efektivní, kterým jsme mohli alespoň částečně regulovat nepřizpůso­bivé ve městech. Je smutné, že nám legislativ­a v tomto ohledu nejde vůbec naproti,“uvedl mostecký primátor Jan Paparega (ProMOST).

Zklamání zavládlo po vynesení verdiktu také ve Znojmě, které se bezdoplatk­ovou zónu teprve chystalo vyhlásit. „Mrzí mě to, protože jsem navštívil pět měst napříč Českem a všude říkali to samé – není to všespásné řešení, ale je to velice efektivní a je to jedna z mála pravomocí, kterou nám legislativ­a dává,“uvedl starosta Znojma Jakub Malačka (ČSSD).

S rychlým návrhem řešení včera přispěchal­a ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Chce, aby stát ubytovny v problémový­ch oblastech vyvlastnil. V Česku podle ní existuje 100 bezdoplatk­ových zón, ve kterých je 81 ubytoven. Nejvíce, 34, jich je v Moravskosl­ezském kraji. S přispěním regionální­ch redakcí

 ??  ?? Také zde má bezdoplatk­ová zóna skončit. Ilustrační foto: Ondřej Bičiště, MAFRA
Také zde má bezdoplatk­ová zóna skončit. Ilustrační foto: Ondřej Bičiště, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia