MF DNES

Bomba na autě ohrozila i dětský domov

- — Stanislav Kamenský

Bylo krátce po půl osmé večer a v přerovském dětském domově v Sušilově ulici se chystaly děti ke spánku, když venku zaduněla ohlušující rána. Místní si zprvu mysleli, že v některém z domů vybouchl kotel či plyn, ale později se ukázalo, že na zaparkovan­é dodávce explodoval­a nastražená výbušnina.

„Byla to velká rána, celý dům se otřásl. Normálně děti chodí spát kolem dvacáté hodiny, ale kvůli tomuhle šly až kolem jedenácté a byly velmi vystrašené. Měly strach usnout a některé se i třásly. Nikdo nevěděl, co se děje, přijela policie a hasiči, všude blikaly majáky. Nebylo jednoduché děti uklidnit,“popsal MF DNES ředitel dětského domova Luděk Doležel.

Budovu dokonce zasáhl jeden z úlomků. „Narazil do železného držáku květináčů na parapetu okna v přízemí, částečně ho ohnul a rozbil květináč. Musel být z oceli nebo něčeho podobného. Kdyby tam ten držák nebyl, tak by úlomek nepochybně proletěl oknem až dovnitř do společensk­é místnosti. Tu používáme ke scházení a různým aktivitám, tou dobou už v ní ale naštěstí nikdo nebyl,“shrnul Doležel.

Sílu večerní pondělní exploze potvrdil i jeden ze sousedů. „Myslel jsem, že vybouchl plyn nebo kotel. Vyhlédl jsem z okna a uviděl kouř vycházejíc­í z auta, na kapotě bylo jakési podomácku vyrobené zařízení z hasicího přístroje, ze kterého trčely dráty. Manželka šla s odpadky a zbývaly tak tři vteřiny, aby to vybouchlo,

PŘEROV

zrovna když by stála v domovních dveřích,“nastínil.

Policisté po prvotním ohledání poničené dodávky přivolali pyrotechni­ky, povolán byl také služební psovod se psem vycvičeným na vyhledáván­í výbušnin.

„Pyrotechni­ci zjistili, že na vůz byl umístěn nástražný výbušný systém. Na zjištění identity pachatele je nyní zaměřeno intenzivní vyšetřován­í,“řekla včera MF DNES přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Strach o rodinu

Ulice byla kvůli vyšetřován­í dočasně uzavřena, výbuch ale nikoho nezranil ani nezpůsobil žádné další výraznější následky. Způsobená škoda zatím nebyla vyčíslena.

Poničený vůz patří přerovské firmě Jankusport, která se věnuje prodeji kol, lyží a dalšího sportovníh­o vybavení. „Auto bylo čtvrt roku staré, minulý týden jsme na něj dali reklamní polepy. Byl jsem před domem, kde mě obtěžoval nějaký blázen, asi zdrogovaný. Bál jsem se ho, tak jsem šel dovnitř a za půl hodiny to bouchlo,“řekl MF DNES majitel společnost­i Jaroslav Janků.

S firmou exploze podle něj souvislost asi nemá. „Normálně férově podnikám, nemám dluhy, nikdo mi nikdy nevyhrožov­al. Doufám, že je to celé nějaká náhoda. Mám strach o rodinu,“dodal.

Policisté zatím případ vedou jako trestný čin obecného ohrožení, za který hrozí tři až osm let vězení.

s přispěním Petra Škardy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia