MF DNES

WHO: Evropu čekají statisíce obětí

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Lidé se vracejí z dovolených, školáci jdou zpět do lavic. Evropské země se chystají na novou, podzimní vlnu koronaviro­vé pandemie.

Už v posledním srpnovém týdnu v Evropě počty nakažených opět stoupaly – ve Velké Británii, stejně jako ve Španělsku a ve Francii. Vzdor tomu, že v zemích evropské sedmadvací­tky už bylo naočkováno druhou dávkou vakcíny okolo dvou třetin obyvatel.

Vyhráno tedy není. To zdůrazňuje i šéf evropské pobočky Světové zdravotnic­ké organizace (WHO) Hans Kluge, který považuje nový nárůst nakažených za „hluboce znepokojiv­ý“.

Za zneklidňuj­ícími statistika­mi stojí především rozšíření vysoce nakažlivé varianty delta, stejně jako uvolňování restrikcí a prázdninov­ý rozmach cestování.

A bude zřejmě hůř. Podle projekcí epidemiolo­gů, které Hans Kluge z WHO zmínil, může do prosince v celé Evropě přibýt dalších 236 tisíc obětí viru.

Až dosud se v Evropě nakazilo 65

BRUSEL

Srdíček přibývá milionů lidí a nemoci už podlehlo zhruba 1,3 milionu z nich.

Na nepříznivé předpovědi nemění nic ani to, že Evropa patří k místům s nejvyšší proočkovan­ostí na světě, hned za vyspělými asijskými ekonomikam­i. Přinejmenš­ím první dávku vakcíny už obdrželo nejméně 75 procent všech dospělých.

Jenže to nestačí. Tempo vakcinace se zejména v posledních šesti týdnech zpomalilo a podle expertů WHO se tak dají čekat na podzim v evropských zemích velké problémy.

Odmítání vakcín

Podle Hanse Klugeho stojí za nepříznivý­m vývojem jednak nedostatek vakcín v některých chudších zemích, stejně jako neochota některých částí obyvatelst­va nechat se očkovat. Značně rozšířený „vakcinační skepticism­us“je podle něj opravdu vážnou překážkou na cestě k tomu, aby se v Evropě podařilo stabilizov­at současnou koronaviro­vou krizi.

Evropské země přitom dělají, co mohou, aby se jim pochybovač­e podařilo přesvědčit. Třeba Německo nabízí očkování před obchodními domy, na parkoviští­ch nebo ve vlaku městské železnice S-Bahn. V Berlíně se pokusili přitáhnout zájem o vakcínu dokonce i diskotékov­ým tanečním večírkem.

„Žádná očkovací látka není stoprocent­ní, ale výrazně snižuje riziko nákazy,“apeloval na cestující Christian Gravert, hlavní lékař německých železnic Deutsche Bahn.

Jenže ani nejvynaléz­avější akce nemůže přesvědčit někoho, kdo považuje vakcínu za zdraví škodlivou. Proto bude nakažených přibývat, takže epidemiolo­gové už zvažují, jak ochránit zranitelné osoby.

Mluví se o třetí dávce vakcíny, která by měla u již očkovaných dál pozvednout imunitu. „Je to v zásadě způsob, jak zajistit bezpečí nejvíce zranitelný­m,“míní Hans Kluge.

Současně evropské země vyzval, aby se o případné přebytečné vakcíny podělily s jinými státy, kde je jejich nedostatek, třeba v Africe.

 ?? Foto: Reuters ?? Žena maluje další srdíčko za oběť covidu-19 na covidový památník u londýnské Nemocnice sv. Tomáše.
Foto: Reuters Žena maluje další srdíčko za oběť covidu-19 na covidový památník u londýnské Nemocnice sv. Tomáše.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia