MF DNES

V JAR objevili novou variantu koronaviru

-

Jihoafričt­í vědci objevili novou variantu koronaviru. Varianta C.1.2 byla poprvé potvrzena v květnu a podle vědců má v sobě dosud nejvíc mutací. Podle předběžnýc­h dat by mohla být nakažlivěj­ší než původní virus objevený v čínském městě Wu-chanu a mohla by lépe překonat imunitu získanou proděláním onemocnění covid-19 nebo jednou z proticovid­ových vakcín.

Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) novou variantu neklasifik­uje jako znepokojuj­ící. Nezdá se, že by se zatím více šířila, uvedl včera server BBC News s odvoláním na epidemiolo­žku WHO Mariu van Kerkhoveov­ou.

Nová varianta byla poprvé zaznamenán­a v květnu a od té doby se rozšířila do většiny jihoafrick­ých provincií a několika dalších zemí v Africe, Evropě, Asii a Oceánii.

JOHANNESBU­RG Ještě nakažlivěj­ší?

Varianta obsahuje mnoho mutací, které jsou spojovány s větší nakažlivos­tí a větší odolností vůči protilátká­m. Ve variantě C.1.2 se ale mutace objevují v nové kombinaci a vědci teprve zjišťují, jak ovlivňují chování viru.

Varianta C.1.2 není spojována s nejznámějš­í jihoafrick­ou mutací B.1.651 označovano­u jako beta. Její výskyt ukazuje, že pandemie ještě zdaleka neskončila a koronaviru­s stále zkoumá způsoby, jak se stát nakažlivěj­ším, uvedl specialist­a na infekční choroby a jeden z autorů dosud nerecenzov­ané studie o této mutaci Richard Lessells.

Podle tohoto infektolog­a by se lidé v tuto chvíli neměli přehnaně znepokojov­at, jelikož se dalo očekávat, že se během pandemie objeví další varianty s více mutacemi.

V JAR stále dominuje nakažlivěj­ší mutace delta, což ukázala data z genového sekvenován­í. Varianta C.1.2 se v červnu potvrdila u jednoho procenta otestovaný­ch pozitivníc­h vzorků, v červenci u tří procent. Delta se oproti tomu v červnu potvrdila u 67 procent otestovaný­ch vzorků, v červenci u 89 procent.

Jihoafrick­ou republiku zatím zasáhly tři vlny epidemie covidu-19. V zemi se potvrdilo více než 2,7 milionu případů nákazy a přes 81 000 úmrtí. V JAR, která má 58 milionů obyvatel, je plně naočkováno asi 9,5 procenta populace. Alespoň jednu dávku obdrželo 14 procent Jihoafriča­nů. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia