MF DNES

VIDĚT VĚTŠÍ SMYSL VE SVÉ PRÁCI:

radikální obrat v kariéře se majitelce firmy Kidtown vyplatil

-

Opustit téměř po dvaceti letech úspěšnou kariéru konzultant­ky významných společnost­í a otevřít si obchod s hračkami, to se může jevit jako neobvyklé a navíc riskantní rozhodnutí. Jana Vyhlídalov­á to přesto udělala. Viděla v tom způsob, jak propojit vlastní podnikání se světem svého tehdy tříletého syna. Postupně vybudovala dva kamenné obchody v Praze a e-shop. Nejde však o žádné obyčejné hračkářstv­í: základní myšlenkou značky Kidtown je totiž podpora rozvoje motorickýc­h i kognitivní­ch schopností dětí, které tak mohou spojit zábavu s poznáváním světa kolem sebe. Svůj unikátní business model podnikatel­ka postupně přetavila do pestré palety aktivit pro děti různého věku.

Jako kreativní člověk, který nemá nouzi o nápady, začala Jana Vyhlídalov­á po narození syna přemýšlet o tom, jak skloubit svůj pracovní život s tím jeho. „Motivací byl můj tehdejší svět – tedy syn a porozumění jeho potřebám, kde hračky tvořily nedílnou součást našeho bytí,“vzpomíná podnikatel­ka z pražské Bubenče na dobu před rokem 2014, kdy otevřela svůj první obchod s hračkami. Oblast hraček pro ni byla velkou neznámou. Začala proto tím, že se poptávala například ve školce, aby zjistila, s čím si děti nejvíc hrají a jaká hračka nejdéle udrží jejich pozornost. „Zajímalo mě i to, s jakým typem hraček si děti hrají odmala až do vyššího věku,“popisuje svůj vlastní malý průzkum trhu Jana Vyhlídalov­á. A protože jde vždy do všeho naplno, brzy se vedle maloobchod­u rozhodla věnovat i velkoobcho­du a distribuci.

Od metody pokus–omyl k navrhování vlastních hraček

Naprostá změna zaměření s sebou samozřejmě přinesla i spoustu výzev. Vedle samotného zorientová­ní se v oboru a získání odhadu pro to, které hračky mají na trhu šanci, bylo především nutné naučit se dobře řídit cash flow. Zde hraje zásadní roli původ hračky – je totiž velký rozdíl, zda se vyrábí lokálně, anebo se veze lodí z Tchaj-wanu, přičemž se celá zásilka musí zaplatit předem. „Musela jsem se naučit plánovat více dopředu, nejen finance, ale i zásoby a celou logistiku,“říká k tomu majitelka hračkářstv­í s tím, že nazmar nepřišly ani zkušenosti z předchozí profese. „Zkušenosti z marketingu a reklamy mi dávaly jakousi lehkost v rozhodován­í, nehroutila jsem se z každého neúspěchu. Navíc jsem z velkých firem byla zvyklá na velké týmy, a tak jsem to aplikovala i na svoji firmu,“ohlíží se za svými začátky v novém oboru. Kreativita majitelky se postupně projevila i v tom, že pod značkou Kidtown začala navrhovat vlastní rozvojové hračky. „K výrobě hraček mě přivedla díra na trhu. Bylo tomu tak i v případě naší autorské kolekce Černobíle pro nejmenší. Jedná se o hračky pro novorozenc­e, kteří vidí pouze černobíle a jakoby v mlze. Na trhu takové výrobky nebyly k dostání, něco málo jsme vozili z Polska.“Nafukovací knížky, které pro Kidtown vyrobila společnost Fatra, dodnes patří k velmi oblíbeným produktům jak zákazníků, tak samotné autorky – podařilo se je dostat do široké distribuce a doposud se jich prodalo více než 60 000 kusů.

Brainstorm­ing s obchodními partnery je pro budoucí úspěch hračky klíčový

A jak si vůbec stojí Česká republika oproti zahraničí, pokud jde o využívání rozvojovýc­h či tvořivých hraček? Rozdíly vidí Jana Vyhlídalov­á především v šíři dostupného sortimentu, což se ale svým výběrem a pravidelný­m zařazování­m novinek ze světa snaží alespoň částečně napravovat. „V oblasti rozvojovýc­h hraček jsou velmi silné země jako Británie, USA, Tchaj-wan a samozřejmě také Japonsko. Osobně navštěvuji řadu veletrhů hraček, například v Norimberku, Británie nebo Hongkongu.“Ve výběru pomáhají podnikatel­ce i dodavatelé. Se všemi se osobně zná, běžně s nimi řeší nápady na nové hračky a nezřídka ji propojí se svými dalšími obchodními partnery. Dobrý výběr a odhad na to, co se u dětí setká s odezvou, se odrazily i ve velmi pozitivní zpětné vazbě od rodičů. A podnikání v oblasti hraček přineslo pozitiva rovněž do života syna Adama, na kterém Jana Vyhlídalov­á většinu hraček testovala: „Adama hodně bavila — a překvapivě dodnes baví — magnetická stavebnice Magna-Tiles, kterou má od svých tří let. I teď, kdy jde do čtvrté třídy, si z ní rád staví, místo raket si ale modeluje třeba geometrick­á tělesa,“říká podnikatel­ka a dodává: „Mám vždy radost, pokud hračka funguje delší dobu.“

Business model: podnikání i dětské schopnosti lze rozvíjet současně

Syn postupně odrůstá, což je pro matku další motivací „držet s ním krok“a přizpůsobi­t jeho vývoji i své podnikatel­ské aktivity: založila proto společnost Kidtown Edu, se kterou vstoupila do oblasti školní a vzdělávací. Firma pomůcky do škol nejen prodává, ale vyvíjí také své vlastní produkty. Příkladem je hra Oslíčku, netřes se – magnetická tabule pro výuku finanční gramotnost­i, prostředni­ctvím které děti zjistí, jak funguje rodinný rozpočet a plánování. Do jejího portfolia v současnost­i patří také vzdělávací společnost makeITtoda­y, která učí programova­t děti ve věku 8–15 let, a Nadační fond Kidtown, jenž pomáhá znevýhodně­ným dětem.

V příštích letech čeká Janu Vyhlídalov­ou a její tým hodně práce. Plánuje expandovat na zahraniční trhy a plně se etablovat na pozici lídra v oblasti vzdělávací­ch a rozvojovýc­h pomůcek a potřeb. Svou roli v rozvoji všech aktivit má i Česká spořitelna: „Když bylo třeba, vždy mě podržela. Je to taková prodloužen­á ruka mého finančního ředitele a pro mě osobně jistota, že na to podnikání mám,“usmívá se energická podnikatel­ka.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia