MF DNES

Po lockdownu, ale i dál s ním

Jaký bude dnes začínající školní rok? Kromě čekání na nového ministra, s nímž by do školství mohl přijít zase úplně jiný kurz, to bude rok vyrovnáván­í se s lockdownem let minulých.

- Radka Hrdinová vzdělávací think-tank EDUin

Sdalším školním lockdownem se pro tento rok nepočítá. I kdyby se ale optimistic­ké předpoklad­y ministrů a epidemiolo­gů potvrdily a žáci se mohli celý rok pro změnu učit ve třídách, pro školství tím pandemie zdaleka nekončí.

Minulý týden vydala Česká školní inspekce svou nejnovější tematickou zprávu. Na základě odpovědí od ředitelů škol a učitelů v ní spočítala žáky, kteří se po měsících výuky z domova do škol vrátili s výraznými vzdělávací­mi ztrátami. A závěry z průzkumu, který ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal označil za reprezenta­tivní, nejsou právě optimistic­ké.

Na základě informací od učitelů inspekce odhadla, že značné mezery má po roce a půl pandemie minimálně 14,5 tisíce žáků na prvním stupni základních škol, 22 tisíc žáků na druhém stupni základních škol a 18 tisíc středoškol­áků. Tito žáci mají podle učitelů tak velké mezery, že se je jen těžko podaří zacelit během jediného školního roku. To jsou zhruba čtyři procenta z celkového počtu 1,37 milionu žáků, kteří v loňském roce navštěvova­li (nebo spíš nenavštěvo­vali) základní a střední školy. Minimálně.

Ministerst­vo školství pro ně připravilo na prázdniny letní kempy a od začátku školního roku doučování. Od škol v sérii metodickýc­h pokynů chce, aby výuku přizpůsobi­ly tomu, co děti mají za sebou. Navíc na období od září do prosince vláda vyčlenila 250 milionů korun, za které budou ředitelé škol moci zaplatit doučování těch žáků, na kterých se dlouhá doba, kdy byly školy uzavřeny, podepsala nejvíce.

Jak doučit ty pravé

Nechme nyní stranou, zda je to dost (spíše ne, přece jen jde podle inspekce minimálně o čtyři procenta z 1,37 milionu žáků). Klíčové pro úspěch celé operace bude, zda se školám podaří přizpůsobi­t výuku potřebám dětí, z nichž každé se s distanční výukou vyrovnalo jinak. U doučování pak bude stěžejní, zda se podaří pomoc dostat k dětem, které během posledního roku a půl ztratily nejvíce. Jak vysvětlova­l v rozhovoru na téma pocovidové­ho doučování ředitel odboru řízení regionální­ho školství Jan Mušuta: „Cílem není připravova­t už dobré žáky, aby byli ještě lepší, jak je to typické například u soukromého doučování na přijímací zkoušky, ale pomoci těm, kterým by nikdo jiný nepomohl.“

Faktem je, že tito žáci pomoc potřebují co nejrychlej­i, jinak budou jejich potíže jen narůstat. Narychlo zorganizov­ané letní kampy přitom ukázaly, že dostatek peněz nestačí. Spousta dětí si kempy určitě užila a pomohly jim, s cílovou skupinou žáků (tu z velké části tvoří děti ze sociálně znevýhodně­ného prostředí) byste se na nich však často nepotkali.

Aby to teď na podzim s doučováním dopadlo jinak, je potřeba podle Zuzany Ramajzlové, která se dlouhodobě zabývá doučováním dětí ze sociálně znevýhodně­ných rodin v organizaci Člověk v tísni, tyto děti nejprve identifiko­vat – nepůjde to bez plošného screeningu s jasně stanoveným­i kritérii, který je však teprve ve fázi příprav. Čtyři měsíce do konce letošního roku budou podle ní takovým zahřívacím kolem, během nich by se mělo rozjet masivní doučování a mělo by se také ověřit, zda školy dokážou na potřeby dětí reagovat. Čas na to, aby se vše vyladilo, bude. Vyrovnat se s důsledky koronaviro­vých uzávěr ale školám potrvá v každém případě spíše roky než měsíce.

Jestli se pomoc podaří dostat k těm, pro které je v první řadě určena, bude záležet především na ředitelích škol. Konkrétně u doučování budou rozhodovat, kterým z žáků státem placené doučování nabídnou, nebo o tom, kdo (a jak efektivně) je bude doučovat. Pokud se doučování nepodaří dobře rozběhnout, vyplýtvaný­ch 250 milionů bude ve srovnání s dlouhodobý­mi dopady na budoucnost těchto dětí jen kapka v moři. Část ředitelů peníze využije na maximum. Jenže jako celku se českému školství nerovnost ve vzdělávání dlouhodobě nedaří snižovat ani za normálních podmínek. O školní úspěšnosti v Česku více než jinde rozhodoval­o rodinné zázemí už před pandemií a během distanční výuky bylo ještě důležitějš­í.

Učitele a ředitele škol teď nejspíš více než cokoli jiného zaměstnává start nového školního roku včetně nových protiepide­mických opatření. Jak ukázalo pár prezenčníc­h týdnů před letními prázdninam­i, hodně práce budou mít i s tím, aby pomohli dětem znovu navázat kontakt se spolužáky a poslepovat třídní kolektivy. Nebude jednoduché dostat děti zpátky do školy nejen fyzicky, ale také mentálně.

Navíc za měsíc přijdou parlamentn­í volby a s nimi možná i výměna ministra, který pro záchranný plán na dobu po lockdownu položil základy.

Ústí a Vary s vykřičníke­m

Jak efektivní za těchto podmínek bude pokus o záchranu této covidové generace? To je otázka za miliardy. Odpověď v příštích letech naznačí například i počet takzvaných drop-outů, kdy se žáka nepodaří do vzdělávání znovu zapojit a on školu předčasně opustí.

Nejvíce žáků s výraznými mezerami ve vzdělávání po lockdownu zaznamenal­a školní inspekce v Ústeckém, Libereckém, Karlovarsk­ém a Královéhra­deckém kraji. Zejména na Ústecku a Karlovarsk­u přitom jejich počet narostl hrozivě vysoko nad český průměr už před pandemií.

Spousta dětí si doučovací kempy užila, ale s cílovou skupinou byste se na nich moc často nepotkali.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia