MF DNES

Smyslem NATO nejsou nové války

- Zdeněk Koudelka právník, člen hnutí Trikolóra

Prezident Miloš Zeman po porážce v Afghánistá­nu uvedl: „NATO teď vyvolává pochybnost­i o oprávněnos­ti své existence.“Při hodnocení každé instituce je dobré znát účel jejího vzniku.

NATO vzniklo jako obranné spojenectv­í proti hrozbě útoku komunistic­kého bloku na západní Evropu, později Středomoří a Turecko. NATO nevzniklo za účelem vedení válek jinde ve světě. Američané si toto územní omezení při vzniku NATO roku 1949 vymínili, protože nechtěli být zataženi do koloniální­ch válek Francie a Británie.

V obraně západní Evropy bylo NATO úspěšné, vyhrálo studenou válku. Ovšem někdy se vítězství může stát začátkem ústupu ze slávy. Tím, že zaniklo nebezpečí komunistic­kého bloku a sovětská vojska, která v roce 1990 byla v Berlíně, ustoupila o tisíce kilometrů na východ, NATO ztratilo protihráče, kvůli kterému vzniklo. Proto vznikly snahy po jeho nové roli. Tyto pokusy jsou ze své podstaty obtížné. Pokud máte za dveřmi nebezpečné­ho souseda, snadno se s ostatními spolubydlí­cími domluvíte na obraně. Když ale nebezpečí opadne, je těžké najít nový cíl akceptovan­ý všemi.

NATO se pustilo do válek, které nebyly obranou, kam patří bombardová­ní Jugoslávie či podíl na dvacetilet­é americké okupaci Afghánistá­nu. Byť se válkám říká v novém korektním jazyce mírová operace či humanitárn­í bombardová­ní, válka je válka. USA jako vedoucí mocnost v NATO jsou schopny provést útok, ale ne získat podporu všech členů NATO. Například Řecko se odmítlo podílet na leteckém útoku proti Jugoslávii a ne všichni vyslali svá vojska do Afghánistá­nu. Proti útoku USA na Irák 2003 se vyslovila z NATO ostře Francie.

Původním smyslem NATO byla obrana západní Evropy, ne útočné akce na Balkáně či jinde. Hledá-li se smysl Aliance, vraťme se ke kořenům. Je to obrana členských států v Evropě. To, že to někomu nestačí, je důsledkem toho, že evropské členy NATO nyní žádný stát vojensky neohrožuje. Ale kvůli tomu není třeba hledat nové aktivity světového četníka a roznašeče západních hodnot. Chtějí-li některé mocnosti Aliance vést války daleko od Evropy, ať je vedou pod svou vlajkou a NATO do toho nezatahují. Je to organizace obranná a to je její smysl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia