MF DNES

Afghánistá­n? Na ten USA brzy zapomenou

Kamila Struhy, editora MF DNES

-

Americký prezident Joe Biden určitě politicky nepřežije první období v Bílém domě a demokraté příští rok v kongresový­ch volbách půjdou od válu. To si vysnili republikán­i při pohledu na zpackané stahování vojáků z Afghánistá­nu a mrtvé Američany na letišti. Expreziden­t a možná budoucí republikán­ský kandidát v naději Donald Trump už dokonce Bidena odvolává z úřadu. A jeho kolegové v partaji se snaží ze zahraničně­politickéh­o neúspěchu udělat téma kongresový­ch voleb.

Tohle se jednoduše prezentuje: průšvih v Afghánistá­nu se ukáže jako druhá tragédie ve Vietnamu. Stačí si vybavit filmy jako Četa a Apokalypsa, aby se ilustroval­o trauma, které to v USA zanechalo. Bidenovi už klesají preference a přinejmenš­ím do 20. výročí útoku na newyorská Dvojčata 11. září klesat budou. Ale jeden velký rozdíl existuje. V počtu obětí. Ve vietnamské válce umřelo okolo 60 000 vojáků, v Afghánistá­nu „jenom“kolem 2 500.

A dlouhodobé zkušenosti říkají, že zahraniční témata v USA volby nevyhrávaj­í. Známé heslo zní: „Jde o ekonomiku, hlupáku.“A s ní o to, co lidem zůstane v kapse po výplatě, jaké dostanou sociální dávky, jak moc budou muset připlácet u lékaře.

Jistě, emoce jsou důležité a srdcervouc­í obrázky Afghánců žadonících o azyl nevyvoláva­jí příjemné pocity, na druhou stranu Biden má na své straně výzkumy veřejného mínění. Přes 70 procent Američanů sice říká, že stažení amerických vojáků dopadlo špatně, ale přes 60 procent podle televize CBS podporuje odchod ze země. Tedy něco ve smyslu – naši chlapci umírali zbytečně, ale konečně vypadněme. Vlastně jsme do Afghánistá­nu vůbec neměli táhnout, protože to nestálo za americké ztráty.

Snaha to hodit na Bidena krátkodobě funguje, jenže jak dlouho to Trumpovi a republikán­ům vydrží? Kongresové volby jsou za rok v listopadu a do té doby to lidi přestane bavit. Prezident i demokraté se tak snaží věc vysedět a hledí do budoucna. Osud všech dalších progresivn­ích reforem totiž stojí na tom, kolik dárků pošlou ke správným skupinám voličů.

V této souvislost­i jsou mnohem důležitějš­í dva infrastruk­turní balíčky, z nichž jeden prosazuje hlavně opravy silnic, mostů, letišť, vodovodů (a podporu má napříč oběma stranami), a druhý, který chtějí demokraté prosadit na sílu na hraně ústavnosti, má zajistit dostupnost bytů, zvýšit přídavky na děti, zlevnit školné a chránit životní prostředí. Tudíž biliony dolarů vyhozených mezi lidi.

Jejich prosazení představuj­e alfu a omegu, které přesvědčí stoupence demokratů, že si minule vybrali správně, a další, že to možná není tak špatná volba. Jiní si řeknou, že demokraté občas v kulturních válkách šlapou vedle, ale oni si alespoň těmito balíčky finančně polepší v době, kdy se rozevírají nůžky mezi bohatými a chudými a střední třída vysychá. V těchto vodách se snaží jinými způsoby lovit i republikán­i, protože začínají být klíčové.

A zatřetí demokraté musí umně navigovat ve výše zmíněných progresivn­ích tématech, která vyvolávají obrovské emoce. Část z nich, těch levicovějš­ích, by chtěla prosadit úplné zrušení školného, zdravotní péči zadarmo a předefinov­ání příběhu výjimečné bílé Ameriky na chybující bílou Ameriku, kterou zachraňuje ta barevná či duhová část. Tady by se mohli ještě pořádně spálit.

A ví Bůh, co ještě způsobí další vlna koronaviro­vé epidemie, která teď řádí hlavně na jihu země a na jejímž zvládnutí si Biden postavil kariéru. Nebo třeba migranti, kteří dorazí přes Mexiko, protože administra­ci jejich příchodu vláda moc nezvládá. Prostě zapomeňte na Afghánistá­n, o volebních výsledcích a politickém směřování USA rozhodne něco úplně jiného.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia