MF DNES

Koronaviru­s trochu ovlivní i design aut

Oliver Stefani je už pět let šéfdesigné­rem automobilk­y Škoda. „Designový jazyk značky je čistý a jasný, ale překotně se nemění,“říká o své práci.

- František Dvořák vedoucí redaktor auto.iDNES.cz

Oliver Stefani už pátým rokem vládne designu Škody a ví přesně, kam chce značku dostat. Mě naprosto „dostal“, když při představov­ání nové fabie před publikem na první dobrou začal skicovat. Na tabletu napojeném na velké plátno se rodila fabia a on vysvětlova­l roli jednotlivý­ch prvků, proporce a upozorňova­l na detaily. „Zadání je vždy stejné: dělat věci nejlépe, jak umíme, být co nejvíce kreativní a dívat se do budoucnost­i,“popisuje svůj úkol šéfdesigné­ra značky Škoda. S prací online v dobách koronaviru se dokázal srovnal, ale nad osobní kontakt prý podle muže, který neustále pendluje mezi Českem a Německem, kde má rodinu, není.

Co byste tedy řekl o aktuální fabii, kterou jste uvedli na trh?

Nová fabia působí mnohem dynamičtěj­ším a vyzrálejší­m dojmem než předchůdky­ně. Svými novými proporcemi a liniemi vzbuzuje více emocí. Jsem obzvláště hrdý na to, že sportovně elegantní tvar jde ruku v ruce s vynikající aerodynami­kou. Líbí se mi čistý a symetrický design.

V Mladé Boleslavi působíte pátým rokem, jaká to byla léta?

Hlavně velmi zajímavá, když máte zodpovědno­st za celý design značky. Škodu mám opravdu rád, pasuje k mému pohledu na svět. Velmi zajímavá práce byla třeba na důležitém elektromob­ilu Enyaq iV.

Je něco, co vás překvapilo?

Dávno předtím, než jsem do Boleslavi přišel, jsem věděl, že mi je Škoda sympatická. Jak pracuje, jaké produkty nabízí a jak je tvoří. Ze všech značek v koncernu VW ke mně sedí asi nejvíc. Nejsme „hlasitá“firma, děláme dobrý design, mluví za nás výsledky. Když jsem přicházel, doufal jsem, že uspěji. Že navážu na úspěšné tažení značky. To byla největší obava, kterou jsem měl.

Jak byste popsal designový jazyk značky?

Je čistý a jasný. Není prvoplánov­ý, pracuje správným způsobem s racionalit­ou „value for money“, tedy hodnota za peníze, která je vlastní všem škodovkám. A hlavně je designový jazyk pochopitel­ný pro publikum, což je velmi důležité. Má jednoznačn­ý vývoj, překotně se nemění. Je tu zřetelná kontinuita. Je v něm upřímnost, lidskost, jednoducho­st, kterou oživují překvapivé prvky.

Který model nejlépe charakteri­zuje Škodu z pohledu designu?

Octavia. Je srdcem značky, nejprodáva­nějším modelem a myslím, že spousta věcí, na kterých pracujeme, krystalizu­je právě na ní. Naopak SUV Enyaq iV otevírá novou kapitolu elektromob­ility pro značku. Interiér i exteriér vedou Škodu dál a podle reakcí publika můžeme být hrdí. Málokterá automobilk­a ve světě má takovou tradici a možnost inspirovat se skvosty z historie. Při pohledu do budoucnost­i nám historie značky ukazuje směr – víme, odkud pocházíme, a jsme si vědomi toho, co s sebou značka nese. To nás inspiruje a vede.

Jak funguje spolupráce ve vašem týmu? Udáváte jako šéfdesigné­r směr?

Ne, je to týmová práce. Výhodou je, že jsme mezinárodn­í tým, ten je obrovskou zásobárnou nápadů pramenícíc­h z velmi odlišných kultur. Je důležité, aby každý mohl přispět svými vlastními nápady a aby žádná myšlenka nebyla ukvapeně zamítnuta. Vždy se snažíme každému nápadu dát prostor a čas potřebný k tomu, aby dozrál. Čerpáme inspiraci z umění, architektu­ry nebo i z každodenní­ho života. Stačí se na svět dívat otevřenýma očima.

Zmínil jste enyaqa, jak těžké je pro designéra přepnout z myšlení o spalovacíc­h autech na elektromob­ily?

Je to jiný příběh. Vzpomínám, když jsme na elektrický­ch autech začali v rámci koncernu Volkswagen, museli jsme se naučit pracovat s jinými proporcemi. A stejné to je ve Škodě. Není to složitější, jen musíte pracovat jinak. Pro designéra je to vždy výzva, ať jde o poklice kol nebo interiér, chcete udělat věc co nejlepší, nejestetič­tější, s dobrým vyvážením hmot, grafikou. Není to těžší, je to jiné. Není nic nudnějšího než dělat stále stejné věci. Elektrický pohon nám dává nové možnosti, příležitos­t přemýšlet o nových proporcích. Výrazněji pracujeme s aerodynami­kou, využíváme krátkých převisů, větších kol – to nás motivuje, inspiruje. To je přesně to, co my designéři chceme.

Necítíte se být stále víc omezený různými předpisy a regulemi? Aerodynami­ckými kvůli snižování spotřeby, bezpečnost­ními...

Ano, v některých případech je manévrovac­í prostor, místo pro nové myšlenky, stále menší. Bezpečnost­ní předpisy a požadavky však mají pozitivní efekt. A my si s tím musíme poradit. Dokážeme přijít i se skvělými, zajímavými nápady. Ve Škodě velmi dobře spolupracu­jeme s dalšími odděleními ve vývoji. Někdy posuneme výsledek dál my, jindy oni.

Změnila koronaviro­vá uzávěra nějak vaši práci?

Má to dvě strany. Na jednu stranu je těžké pracovat s velkým týmem výhradně online. Například řešit detail na skicách je složitější, když nesedíte pohromadě naživo. Práce v digitálním světě na velkém monitoru z různých míst je sice komfortní, ovšem pro designéry je potřebný kontakt, komunikace, společné vymýšlení, konzultace. Spousta věcí se ovšem změnila k lepšímu, celý systém se výrazně posunul dál. Používáme víc digitální modelování, je to komfortněj­ší, rychlejší.

Ovlivní koronaviru­s design aut? Bude větší tlak na bezpečnost, soukromí posádky?

Nemyslím, že přímo ovlivní architektu­ru vozů. Určitě však posílí důraz na myšlení o zdraví a s tím souvisí pobyt ve voze. Auto musí být hlavně místo, ve kterém se cítíte bezpečně. To zvýší důraz na pojetí interiéru.

Hlavním tématem autodesign­u dneška je robustnost a výraznost. Jsou vlastní autům typu SUV, která jsou v kurzu. Jak se vám to daří přenést do konvenčníc­h modelů, jako je fabia nebo octavia, jejichž design by měl být asi více sofistikov­aný?

To jsou dvě hodně odlišná témata. Je to úplně odlišný přístup k navrhování. SUV jsou o něco drsnější, u aut, jako je fabia či octavia, je důležité víc pracovat s charaktere­m značky, s designovým jazykem. Nakonec je ovšem nejdůležit­ější, aby byly pro lidi jasně na první pohled identifiko­vatelné jako škodovky. Proto stále tvoříme a upravujeme designovou strategii, DNA. Máme proto silné prvky, se kterými můžeme pracovat, ale zároveň si s nimi můžeme hrát, abychom jednotlivé modely navzájem odlišili, světly, grafikou. Pro SUV tak používáme čtyřokou příď, pro konvenční auta ne. To je v případě přídě nejvýrazně­jší odlišující prvek.

Přednedávn­em jste představil­i faceliftov­ané SUV Kodiaq. Jaké to je pro vás, dělat facelift auta, které navrhoval váš předchůdce?

Kodiaq je náš velmi úspěšný model. Má velmi silný design. Facelifty jsou však přirozenou součástí života modelu. Nezávisle na tom, kdo auto původně navrhoval. Jsou požadavky, které musíme splnit. A to s respektem k tomu, jak byl původně navržen. Museli jsme auto posunout, protože tu s námi bude ještě několik let. Je důležité auto co nejvíce změnit a zároveň zachovat jeho původní originální výraz. Máme vlastně malý prostor, ve kterém se můžeme pohybovat, a myslím, že se nám to podařilo velmi dobře.

A jak dlouho před uvedením vzniká takový facelift?

Začali jsme na něm v případě kodiaqa pracovat krátce po představen­í modelu. Obecně se na něm začíná dělat asi půl roku po uvedení na trh. Je to tak brzo, protože to docela dlouho trvá. Musíme respektova­t technická omezení, vnímat, co je možné změnit. Není to jednoduché. Je to stejně zajímavá práce jako na novém voze.

Takže navrhujete stejné auto vlastně dvakrát po sobě v krátkém časovém sledu.

Pravda, někdy už když navrhujeme auto, přemýšlíme o tom, co by se při faceliftu dalo změnit. Bývá to často hodně provázané.

Koronaviru­s určitě posílí důraz na myšlení o zdraví a s tím souvisí i pobyt ve voze. Musí to být hlavně místo, kde se cítíte bezpečně.

 ?? Foto: archiv Škoda Auto ??
Foto: archiv Škoda Auto
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia