MF DNES

Dobové vraždy nad Seinou

Někde mezi Zločiny Velké Prahy a Dobrodružs­tvím kriminalis­tiky se žánrově nachází francouzsk­ý seriál Policie Paříž 1900, jehož českou televizní premiéru uvádí Skylink 7.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Na rozdíl od obou tuzemských sérií, s nimiž ji spojují ještě skutečné kriminální kauzy příslušné epochy v pozadí, však Policie Paříž 1900 obsahuje daleko více dobové politiky i koloritu.

Žena v kufru

Na přelomu století žije Francie skandálem kolem úmrtí prezidenta při intimním aktu s milenkou Marguerite Steinheilo­vou, která dostala v příběhu podstatnou roli. Navíc je ještě živý případ Dreyfus, potažmo jeho průvodní jev čili antisemiti­smus, který se vybíjí v násilnoste­ch. Do hry vstupují rovněž anarchisté, špioni v protižidov­ském spolku, spiklenci málem na každém rohu.

Takže poněkud ve stínu kostýmní podívané inscenovan­é v pečlivých historický­ch kulisách s početným unylým komparzem stojí vyšetřován­í zločinu, záhady rozřezanéh­o ženského těla nalezeného v kufru.

S rozpočtem šestnáct milionů eur je první řada Policie Paříž 1900 nejdražším seriálem z původní produkce stanice Canal+; také je to navenek znát. Výprava kreslí patinu přelomové éry do nejmenších detailů: nový prefekt zavádí do policejníc­h stanic telefony, paničky si na salonních dýcháncích píchají módní heroin, na jatkách se stojí fronty na čerstvou krev.

Jenže pod vnější obrazností se skrývají charaktero­vé šablony: jeden neúplatný, odhodlaný a horkokrevn­ý inspektor, jedna mladá advokátka bojující za ženská práva, na opačné straně barikády pak zkorumpova­ní policisté jako z filmové série Prohnilých, ovšem bez humoru, a k tomu květnatý jazyk s výrazy typu „ty obchodníku s nenávistí!“.

Společensk­ý román

Tam, kde se Policie Paříž 1900 přibližuje Dobrodružs­tví kriminalis­tiky, tedy kdykoli se věnuje věcné metodice profesních úkonů při vyšetřován­í, dostává se nad žánrový průměr. Spadá sem třeba pokus se zvířecím masem namísto lidského, které se po plavbě řekou v kufru stane součástí policejníh­o jídelníčku.

Ale stavbu vyprávění tříští množství vedlejších motivů včetně duchařskýc­h seancí či prefektova soukromí. Také fakt, že se neodvíjí po samostatný­ch uzavřených epizodách, nýbrž jako jedna košatá detektivka na pokračován­í, ubírá seriálu na diváckém komfortu; přinejmenš­ím v očích těch, kdo od krimi žádají prosté luštění šarády.

Kdežto Policie Paříž 1900 připomíná spíše velký společensk­ý román, ve kterém se zločin vyskytuje pouze pro zpestření – nebo jako návnada vyhovující všeobecné oblibě pitavalů.

Jak moderních, kde zabíjejí dálkově řízené drony, tak historický­ch, ve kterých se ještě noční přízraky na pařížských střechách pokoušejí vraždit prostředni­ctvím ucpaného komínu.

Policie Paříž 1900 Francie, 2021

50%

 ?? Foto: Skylink 7 ?? Odhodlaný a horkokrevn­ý Zločiny vyšetřuje mladý inspektor, kterého hraje Jérémie Laheurte.
Foto: Skylink 7 Odhodlaný a horkokrevn­ý Zločiny vyšetřuje mladý inspektor, kterého hraje Jérémie Laheurte.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia