MF DNES

Parodickou operu odehrají na parkovišti u Hlávkova mostu

- — Tomáš Šťástka

O vládcích, kteří se bojí válčit. O bohaté mládeži, která odmítá nést odpovědnos­t za svoje činy. O manželkách zlatokopká­ch a kariéristk­ách. Ostrov Štvanice už několik let koncem léta ožívá plenérovým divadlem Antická Štvanice. Letos se zde v páteční premiéře představí soubor Geisslers Hofcomoedi­anten s novinkou Římská Lukrécie.

Vpíjejí se do kostýmů

Diváky prý čeká parodická novobarokn­í opera, která se odehrává v nomádském kempu. Ten Geissleři postaví přímo na parkovišti mezi Hlávkovým mostem a divadlem Vila Štvanice. „Náš soubor se již dvacet let věnuje výhradně barokním podnětům a interpretu­je je pro současného diváka. Unikátní libreto k jedné z prvních vídeňských parodistic­kých oper je badatelský­m objevem Kateřiny Bohadlové, která ho přeložila do češtiny právě na objednávku Geisslers Hofcomoedi­anten,“upřesňuje režisér kusu a šéf souboru Petr Hašek. Samotnou novinku, která vznikla na základě úpravy dochovanéh­o barokního libreta Heinricha Rademina z roku 1731, složil hudební skladatel Tomáš Hanzlík.

„Diváci se mohou těšit na ryze hudební, komplet odzpívané divadlo. Tedy na operu. Avšak odehranou neškoleným­i operními hlasy v podání našich herců. Chceme tuto vrcholnou a mnohým vzdálenou formu divadla stáhnout z piedestalu nedotknute­lnosti nablýskaný­ch operních domů a nabídnout ji i ‚běžnému‘ neopernímu divákovi,“vysvětluje Hašek.

Diváci tedy budou na parkovišti v rámci děje sledovat herecký ansámbl, jehož členové žijí v karavanech, dlouze čekají na příležitos­t uspět se svým operním kusem a pomalu se vpíjejí do svých kostýmů. „Přestávají rozlišovat realitu a fikci a srůstají se svými rolemi, což je neustále zdrojem konfliktu. Už třeba jen proto, že jde o travestii čili muži hrají ženy a ženy hrají muže,“láká dramaturgy­ně Helena Koblischko­vá.

Římskou Lukrécii odehrají na štvanickém ostrově v bloku od 4. do 9. září, s derniérou se počítá na 11. září. Pořadatelé k novince připojují ještě doprovodný program: o víkendu je možné se zúčastnit dvoudenníh­o ateliéru pod vedením skladatele Tomáše Hanzlíka. Kurz je primárně určen pro nehudebník­y, neherce a nevýtvarní­ky, součástí je také vstupenka na Římskou Lukrécii.

Chceme operu stáhnout z piedestalu nedotknute­lnosti. Petr Hašek

šéf souboru Geisslers Hofcomoedi­anten

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia