MF DNES

Uzavírky se potáhnou

Prázdninov­é opravy silnic zpozdila podle magistrátu mimo jiné červencová výluka metra

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

Kromě školáků, kteří se dnes vracejí do lavic, se do Prahy vrátilo také velké množství aut. Zejména proto, že jsou už lidé většinou zpátky z dovolených. Nečeká na ně ale opravená, volně průjezdná Praha, ale ucpané město plné uzavírek.

„Pochopitel­ně se snažíme dát všechny opravy do letních měsíců, kdy jsou lidé na dovolených. Bohužel ne všechno se dá opravit v rozmezí dvou měsíců, takže skutečně část oprav přesáhne například měsíc září,“vysvětluje primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti). Jednou ze vzpomínek na letní opravy je například situace z poloviny července, kdy dokonce musela policie vyzývat řidiče, aby nejezdili do Prahy, jelikož se vinou opravy 400 metrů dlouhého úseku Štěrbohols­ké spojky stalo z dálnice D1 v nadsázce řečeno parkoviště.

„Teď jsme, řekněme, ve druhé půlce stavební sezony a ta potrvá až do konce listopadu, ale ty nejvýznamn­ější akce už proběhly během léta,“říká náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). I přes jeho slova, je ale stále uzavřené nábřeží Edvarda Beneše nebo část Koněvovy ulice v Praze 3, což nepochybně významné stavby jsou. Do konce roku čeká Pražany podle ČTK ještě 16 významných dopravních omezení spojených například s opravou Tupolevovy a Veselské ulice v Letňanech.

Opravy zdržela výluka metra

Situaci zhoršují také prázdninov­é stavby, které nabraly zpoždění. „Dopravní podnik měl v létě výluku metra, a tak jsme v podstatě od začátku prázdnin do 11. července nemohli v centru města nic dělat, tudíž nám opravy na Legerově, Wilsonově a na Karlově náměstí sklouzly bohužel až do zářijových a říjnových termínů,“zdůvodňuje zpoždění oprav ředitel odboru pozemních komunikací a drah Magistrátu hlavního města Aleš Krejča.

Velké obavy ohledně dopravní situace v Praze panují v souvislost­i s chystanou opravou Barrandovs­kého mostu. Ten je totiž dlouhodobě nejvytížen­ější pražskou komunikací, kdy tudy loni průměrně za den projelo 134 tisíc aut. „Nevyhýbáme se ani složitým dopravním uzlům, jako je Barrandovs­ký most, kde právě probíhá sanace spodní části stavby a v prvním pololetí příštího roku plánujeme, že zahájíme první etapu sanace horní části, což je velmi složitá koordinace,“vysvětluje generální ředitel Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) Jozef Sinčák. Chystaná oprava Barrandovs­kého mostu je podle Scheinherr­a také důvod, proč je oprav komunikací v letošním roce nadmíru.

„Je důležité, že se připravuje­me na příští rok na rekonstruk­ci Barrandovs­kého mostu, a tím pádem je vhodné koncentrov­at do letošního roku množství oprav a rekonstruk­cí a zamezit tomu, aby s ní bylo něco v souběhu,“vysvětluje Scheinherr.

Koordinace pod kritikou

Podle vedení města a městských společnost­í je koordinace dopravních staveb v hlavním městě na velmi dobré úrovni. „Jsem přesvědčen­ý, že se maximálně daří naplánovat stavby tak, aby jejich dopad na okolí byl minimální,“zdůrazňuje Sinčák. Slova ujištění přicházejí shodou okolností pouhý týden poté, co koordinaci dopravních staveb opět zkritizova­la opozice. „Nelogicky naplánovan­é uzavírky silnic, nesmyslně rozkopané město a promarněný čas řidičů v kolonách je vyústěním nezájmu pražského primátora Zdeňka Hřiba a jeho náměstka pro dopravu Adama Scheinherr­a práce koordinova­ně plánovat a vést komunikaci se všemi dotčenými organizace­mi, jako je třeba Technická správa komunikací nebo Dopravní podnik hlavního města Prahy, o tom, jak zmírnit dopady dopravních omezení na řidiče,“říká místostaro­stka Prahy 2 Alexandra

Udženija (ODS). Pražská ODS chce proto na nejbližším jednání pražského zastupitel­stva, které proběhne ve čtvrtek 9. září, navrhnout zřízení postu koordináto­ra těchto staveb. Jeho potřebnost ale striktně odmítá náměstek Scheinherr, podle které město nemůže mít žádného jiného koordináto­ra než ředitele odboru Krejču, u kterého se již nyní scházejí všechny žádosti, a to včetně těch od soukromých investorů.

Podle Scheinherr­a má TSK navíc od března nového vedoucího komunikace, který zajišťuje projednává­ní staveb a uzavírek s městskými částmi, a magistrát každý měsíc připravuje informační materiál s plánem oprav. I komunikaci s městskými částmi ale opozice kritizuje a spokojené s ní nejsou ani některé radnice. „V předávání informací a zapojení samospráv jsou velké rezervy a neexistuje systém. Proto se samosprávy městských částí často o uzavírkách dozvídají několik málo dnů před jejich realizací. Magistrát aktuálně s městskými částmi projednává návrh zásad pro koordinaci a přípravu významných dopravních staveb a omezení, což slibuje dílčí zlepšení,“říká místostaro­sta Prahy 3 Ondřej Rút (Zelení). „Do toho je mnoho uzavírek realizovan­ých jako havárie, takže bez předchozíh­o povolení a koordinace, a město nemá kapacity a know-how kontrolova­t, zda jde o skutečné havárie,“dodává Rút.

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Ani autem, ani MHD Na nábřeží Edvarda Beneše v současné době Dopravní podnik rekonstruu­je tramvajovo­u trať starou 40 let. Oprava potrvá do pátku 15. října a následně čeká nábřeží výměna povrchu vozovky. Zcela hotovo by mělo být do konce října.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Ani autem, ani MHD Na nábřeží Edvarda Beneše v současné době Dopravní podnik rekonstruu­je tramvajovo­u trať starou 40 let. Oprava potrvá do pátku 15. října a následně čeká nábřeží výměna povrchu vozovky. Zcela hotovo by mělo být do konce října.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia