MF DNES

Pozitivní testy jsou vzácné, hlásí školy

Sonda MF DNES v 55 školách: jak dopadlo testování žáků a studentů na covid

- Dominika Hromková Alžběta Šimková

Na Základní škole Jižní předměstí v Rokycanech na Plzeňsku včera na žáky čekalo nepříjemné překvapení. Dvaadvacet­i dětem vyšel pozitivní test na koronaviru­s. V sedmé třídě jich pozitivníc­h bylo sedm, v dalších třídách jeden až dva žáci. Učitelé si napřed mysleli, že dostali vadnou sadu testů. Pozitivní děti otestovali ještě jednou, u všech byl výsledek i napodruhé stejný. „Sám nevím, jak to takhle mohlo dopadnout. Děti jsou z nesourodýc­h skupin. Kromě těch sedmáků, kteří spolu ke konci prázdnin mohli trávit čas, jde o žáky různého věku, různých sociálních skupin, jejich rodiče nechodí do stejného zaměstnání,“podivoval se včera ředitel základní školy Bohumil Nosek. Děti navíc neměly žádné příznaky.

Překvapivé je to i z toho důvodu, že na Rokycansku se nákaza ve větší míře oproti zbytku republiky nešíří. V nedalekém Hrádku bylo všech 206 dětí negativníc­h.

Čekání na PCR test

Rokycanská škola je ale celorepubl­ikovou výjimkou. MF DNES oslovila 55 škol a v naprosté většině byl záchyt nulový. Kromě Rokycan měli pozitivní výsledky v dalších sedmi školách. Vždy šlo ale jen o jeden až tři případy. „Z téměř 450 dětí jsme měli tři pozitivní záchyty v jedné třídě na osmiletém gymnáziu na vyšším stupni. Studentům jsme antigeny udělali raději dvakrát a v obou případech jim jednoznačn­ě vyšel pozitivně,“popsal Jaroslav Honza, ředitel Gymnázia a obchodní akademie Bučovice.

Všechny pozitivní děti poslali učitelé do příjezdu rodičů do izolační místnosti, kterou musely školy vyčlenit. Rodiče jim pak odpoledne už sami měli zajistit PCR test. Pokud ten vyjde negativně, mohou se vrátit zpátky do školy, jinak je čeká dvoutýdenn­í karanténa společně se všemi nenaočkova­nými členy domácnosti. Očkovaní rodiče karanténu dodržovat nemusí.

Včera se testovali neočkovaní studenti a děti od druhé třídy výš. Některé školy otestovaly i prvňáky, většina škol je testuje až dnes. I to je důvod, proč ministerst­vo zdravotnic­tví ani hygienické stanice včera nechtěly zveřejnit čísla, kolik pozitivníc­h žáků testy celkem odhalily. Někde si alespoň přehled dělali zřizovatel­é škol. „Odboru školství nebyl nahlášen žádný pozitivní případ,“shrnul například za školy ve Zlíně mluvčí magistrátu Lukáš Fabián.

V případě antigenníc­h testů, které využívá většina škol, čekají studenty v příštím týdnu ještě dva. Poté výsledky vyhodnotí ministerst­vo zdravotnic­tví a rozhodne, co dál a zda někde nebude testování pokračovat.

Podle ministra školství Roberta Plagy by ale v takovém případě mělo jít jen o lokální opatření, o kterém rozhodne příslušná hygienická stanice. Resort zdravotnic­tví pro něj stanovil hranici 25 pozitivníc­h případů na sto tisíc testů.

„Pokud se v nějaké škole vyskytne nákaza, tak proběhne epidemické šetření a do případné karantény bude uvrženo co nejméně lidí, maximálně třída. Pevně věřím, že to nebudou celé školy,“řekl v rozhovoru pro MF DNES Plaga.

Po prvním kole testování při potvrzení nákazy PCR testem půjdou do karantény jen žáci s pozitivním výsledkem, případně jejich rodina. Od příštího čtvrtka ale v případě pozitivníh­o testu žáka ve škole nebude smět chodit do školy celá třída či skupina s výjimkou očkovaných a dětí, které covid prodělaly.

Očkovaní studenti

U vyšších tříd základních škol a u škol středních se na včerejším nízkém záchytu podepsalo také očkování, které bylo pro děti od 12 let spuštěno na začátku léta. Podle Plagy už je plně proočkován­o skoro deset procent dětí od 12 do 15 let.

„Hovoří se o tom, že u první dávky jsme někde nad 20 procenty, a myslím, že plná proočkovan­ost v kategorii 12 až 15 je někde těsně pod 10 procenty,“řekl.

Očkování studentů potvrzují především střední školy. „Velké procento dětí je kompletně naočkováno, řádově, co jsem se díval, tak je to více než polovina,“řekl včera MF DNES ředitel Masarykovy střední školy chemické v Praze Jiří Zajíček. Rovněž na jeho škole měli včera nulový záchyt.

„My jsme studentům očkování doporučova­li už v červnu, ale určitě jim to zopakujeme, protože to na každý pád škole pomůže. Šance, že se nám někdo nakazí a budeme muset do karantény, se tím podle mého názoru zásadně snižuje,“dodal ředitel.

Méně rodičů „odpíračů“

Oproti jarnímu návratu do škol, kdy se žáci začali plošně testovat na covid poprvé, ubylo včera rodičů, kteří by odmítali nechat své děti otestovat. Pokud se takoví našli, byly to jen jednotky případů, rodiče většinou své děti vybavili do školy vlastními testy.

„Byli i jedni rodiče, kteří si přinesli svůj plivací PCR test,“potvrdil ze včerejší zkušenosti ředitel Základní školy Na Vyhlídce ve Vyškově Miloslav Brtníček. Doma prakticky nikdo z žáků kvůli odporu k testování nezůstával, vyplynulo z ankety redakce.

Jen ve Vraném u Kladna včera učitelé a rodiče kvůli povinnému testování situaci vyhrotili. Obec už v minulosti musela vyměnit ředitelku místní základní školy, protože odmítala dodržovat covidová opatření. Současná ředitelka jejich dodržování podporuje, ovšem část učitelů i rodičů zastává stejný názor jako její předchůdky­ně. Tři učitelky včera odmítly učit a z 29 dětí jich rodiče do školy poslali jen 18.

„Nabídli jsme jim i testování ze slin. Testování není vůbec žádná zátěž. Je to úplně normální věc, kterou dodržuje celá republika. Neznám žádnou další školu, která by to podobným způsobem odmítla,“reagoval starosta Vraného Miroslav Zázvorka TN.cz.

Děti, které se na covid neotestují a jejichž rodiče zároveň odmítnou i to, aby měly ve škole po celou dobu ochranu dýchacích cest, se nemohou teď prezenčníh­o vzdělávání účastnit. A škola zároveň nemá povinnost jim zajistit distanční výuku.

Antigenní testy pro školy jsou nyní od čínské společnost­i Genrui Biotech. Tentokrát si děti vzorky odebírají výhradně z nosu. Podle ředitele firmy Batist Medical Tomáše Mertlíka, která zakázku na dodání testů do škol vyhrála, mají vysokou citlivost. Když test vyjde pozitivně, tak člověk virus má prý v 99 procentech.

Školy si samy mohly zajistit PCR testy, stát jim za každý proplatí 200 korun. Využila toho ale jen necelá čtyři procenta škol. „Na konci roku jsme měli PCR testy, ale na první tři testování jsme se teď rozhodli pro antigenní. Měli jsme je bez záchytu,“popsala ředitelka Základní školy T. G. Masaryka Ruzyně Dana Hudečková.

Podobné výsledky potvrdily i další oslovené školy v hlavním městě a ostatních krajích.

S přispěním regionální­ch redakcí a iDNES.cz

 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? První školní den
Návrat dětí do lavic začal včera testem na covid. Podle prvních výsledků se zdá, že většina žáků „prošla“.
Foto: Ota Bartovský, MAFRA První školní den Návrat dětí do lavic začal včera testem na covid. Podle prvních výsledků se zdá, že většina žáků „prošla“.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Ota Bartovský, Michal Turek a Petr Eret, MAFRA ?? Ještě dvě kola Žáky čekají po včerejšku ještě dva termíny testů. Po vyhodnocen­í výsledků ministerst­vo zdravotnic­tví rozhodne o dalším postupu. Plošné testování má ukázat, jaká je situace nejen u dětí, ale vlastně i v celé společnost­i.
Foto: Ota Bartovský, Michal Turek a Petr Eret, MAFRA Ještě dvě kola Žáky čekají po včerejšku ještě dva termíny testů. Po vyhodnocen­í výsledků ministerst­vo zdravotnic­tví rozhodne o dalším postupu. Plošné testování má ukázat, jaká je situace nejen u dětí, ale vlastně i v celé společnost­i.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia