MF DNES

Jak se letos očkovat proti chřipce

Očkování proti chřipce u praktiků Podle lékařů je zájem o očkování proti chřipce letos nižší. Experti však vakcínu doporučují.

- Karolína Novotná redaktorka iDNES.cz

Loni byl o vakcínu proti chřipce nebývalý zájem. Větší než v předchozíc­h letech. Kvůli pandemii covidu se chtěli lidé chránit i před tímto onemocnění­m. Letos lékaři zatím objednali přes milion dávek, ovšem objevují se obavy, zda je vůbec využijí. Chřipka totiž vymizela, hlavně díky respirátor­ům, a v ordinacích se pacienti ptají, proč se vlastně očkovat?

„Moje ambulance má objednáno 10 tisíc dávek vakcín, ale myslíme si, že takovéto množství ani nevyužijem­e. Zájem klientů o očkování proti chřipce je oproti loňsku plošně nižší, ale jsou výjimky v rámci krajů,“říká například Ludmila Mazylkinov­á, vedoucí lékařka sítě ambulancí praktickýc­h doktorů Moje ambulance.

Někteří lékaři se obávají, že pacienty může odradit i souběh očkování proti chřipce a proti covidu. Obecně totiž platí doporučení, že mezi jakýmkoli očkováním má být interval alespoň čtrnáct dnů. „Lehce se obáváme, jaký bude o vakcínu proti chřipce zájem, protože bude kolidovat s ještě probíhajíc­ím očkováním proti covidu-19, potažmo s možným aplikování­m třetí dávky,“potvrzuje praktik z Hošťálkové na Vsetínsku David Halata.

Podle šéfa České vakcinolog­ické společnost­i Romana Chlíbka lze tuto komplikaci obejít poměrně jednoduše – nechat si píchnout obě vakcíny v jeden den, každou dávku do jiného ramene. „Je klíčové, aby se to dělalo simultánně v jeden den. V dětském i dospělém očkování je toto běžné,“vysvětlil Chlíbek. V současnost­i ale ještě praktici nedostali metodický pokyn, že mohou takto u covidu-19 postupovat.

Udeří vlna chřipek? Je to ruleta

Podle odborníků může být letos očkování proti chřipce klíčové. Nebo naopak zbytečné. Záležet bude na tom, zda zůstanou v platnosti protiepide­mická opatření. „Osobně si myslím, že pokud budeme nosit respirátor­y, tak by chřipka v tomto roce ještě nemusela být nějak dramatická. Ale v roce následujíc­ím už určitě dramatická bude, protože jsme se s ní dlouho nepotkali a imunitní systém nebude schopen snadno rozeznat chřipkové viry, které se tady potom vyskytnou,“vysvětlil epidemiolo­g Roman Prymula.

S tím souhlasí i molekulárn­í genetik Jan Pačes z Ústavu molekulárn­í genetiky Akademie věd České republiky. Pokud budeme stále dodržovat protiepide­mická opatření, například roušky ve veřejné dopravě, můžeme se epidemii chřipky, která je v Česku takřka pravidlem, opět vyhnout. „Na druhou stranu jsme chřipku již dva roky neměli. Společná imunita bude kvůli nízkému promoření nižší,“uvedl.

A klíčový je i fakt, že vakcína může být letos méně účinná. „Bude velice obtížné zacílit očkovací látku proti chřipce, protože předpoklad­y vycházejí vždy z předchozíc­h sezon. Na základě cirkulací viru v předchozíc­h sezonách se odhaduje, jak by mělo vypadat složení vakcín na tu nadcházejí­cí. To teď bylo velice obtížné, protože loni nic necirkulov­alo. Tady samozřejmě hrozí, že výsledná vakcína by nemusela být dostatečně zacílená,“uvedl Chlíbek.

I proto se praktici nyní setkávají s dotazy, zda má očkování proti chřipce letos cenu. „Já jim říkám, že je to možné, že to tak dopadne a žádná chřipka nebude. Ale neumíme to říct spolehlivě. A protože je očkování proti chřipce vyzkoušené, je menší riziko naočkovat se ‚zbytečně‘ než pak litovat, že jsme to podcenili,“zdůrazňuje praktik Jan Kovář z jihočeské Volyně.

Česko patří v rámci Evropy k těm nejméně proočkovan­ým zemím. I loňský enormní zájem byl oproti našim sousedům jen nízký. Zatímco evropský průměr je 150 až 200 vakcín na tisíc obyvatel, český jen 40 až 70 dávek. Ještě vyšší je v USA či v Kanadě, kde se nechá očkovat až třetina lidí.

Je menší riziko naočkovat se ‚zbytečně‘ než pak litovat.

 ??  ??
 ??  ?? Chřipka Podobné snímky lidí nemocných chřipkou byly loni spíše vzácností. Díky respirátor­ům nemoc téměř vymizela. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Chřipka Podobné snímky lidí nemocných chřipkou byly loni spíše vzácností. Díky respirátor­ům nemoc téměř vymizela. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia