MF DNES

Biden „přepisuje“pád Kábulu

Aneb jak Biden nezachráni­l tlumočníka Mohammeda, který ho naopak v roce 2008 zachránil

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Joe Biden vyhlásil evakuaci z Kábulu za „neobyčejný úspěch“, což připomíná situaci, kdy kapitán před vjezdem do přístavu ztroskotá a pak se chlubí „neobyčejný­m“počtem vypuštěnýc­h záchrannýc­h člunů.

Asi nejvíc však má k celé věci co říci Afghánec jménem Mohammed. Mluví plynnou angličtino­u a Biden by si ho mohl pamatovat. Když v roce 2008 v afghánskýc­h horách nouzově přistál ve sněhové bouři americký vrtulník, na jehož palubě byli budoucí prezident Joe Biden, budoucí ministr zahraničí John Kerry a budoucí ministr obrany Chuck Hagel, Mohammed je z toho dostal.

Byl tlumočníke­m americké armády, a tudíž byl ústy a ušima výpravy, která je vyrazila zachránit. Nyní vzkazuje zachráněné­mu Joeovi Bidenovi, aby na oplátku zachránil i on jeho, protože ho Američané nechali v Kábulu.

Ale o něm a podobných Biden, jenž v projevu vymaloval celou věc jako ukončení afghánské války, tedy fantastick­ou věc, nemluvil. Projev k národu byl zásadní salvou nadcházejí­cí americké občanské války o Afghánistá­n, tedy o výklad jeho konce.

Biden rozehrál velkou bitvu, v níž se snaží změnit převládají­cí výklad afghánskéh­o finále, jež je bráno dokonce i spojenci a do té doby věrnými médii jako debakl a neobhajite­lný doklad neschopnos­ti. Cíl: posunout výklad tak, aby prezident byl zapsán do povědomí za to, že odstřihl od Ameriky nekonečnou afghánskou válku, a ne za to, jak to udělal.

Takže to hlavní, co se v Kábulu podle jeho projevu stalo, bylo, že USA „evakuovaly tolik lidí jako žádná jiná země v dějinách“. Chaos a fiasko, při němž USA nejenže odmítly kontrolova­t Kábul, jak jim to nabídl Tálibán, ale dokonce nechtěly chránit svůj obranný perimetr kolem letiště, který přenechaly Tálibánu, jako by se nic nestalo.

Je fascinujíc­í sledovat tu bitvu píáristů o to, co nakonec veřejnému mínění natlučou do hlavy. Bidenův mediální tým je náhle v nové situaci, protože toto je poprvé, kdy mainstream­ová média přestala být ochotným nosičem vody a přepnula se do kritického módu.

Soudě podle Bidenovy řeči, prvním bodem Bílého domu ve válce o afghánský odchod je snaha překreslit tento debakl a tragédii pro americké zájmy jako protiváleč­né vítězství. Vlastně nic nebylo špatně.

Tato sázka vychází z průzkumů. Velká většina Američanů si myslí, že vojáci měli v Kábulu zůstat i po 31. srpnu, dokud by nebyli staženi všichni Američané, polovina by totéž udělala i kvůli afghánským spolupraco­vníkům, jakým byl zmíněný Mohammed. Ale pro odchod obecně byla také velká většina Američanů. Takže Bílý dům se vše snaží prodat, jako že šlo o to druhé.

Pro jistotu má viníka. V projevu se jmenuje „můj předchůdce“. Je to pořád stejné: Bidenovi fanoušci vám řeknou, že za to mohl Trump, že dojednal špatnou smlouvu s Tálibánem bez účasti kábulské vlády, a Biden dodá, že ji musel ctít, protože stát musí dodržovat své závazky. Ta smlouva jistě nevstoupí do zlatého fondu americké diplomacie, ale jinak je to... prostě jinak. Součástí dohody byl i závazek Tálibánu, že bude jednat s Kábulem, což se nestalo, takže Biden ji mohl klidně prohlásit za cár papíru. Místo toho ji ctnostně dodržel, přestože v jiných případech, třeba při odchodu od klimatické dohody, neměl nejmenší problém Trumpova mezinárodn­í rozhodnutí zrušit.

Dalším viníkem jsou Američané, které se nepodařilo stáhnout pryč. Biden řekl, že měli s odchodem začít dřív. Ale to by museli být chytřejší než americká diplomacie a tajné služby: soudě podle toho, že řadu amerických diplomatů a politiků včetně ministra zahraničí zastihl překotný pád Kábulu na dovolené, že ambasáda v Kábulu na poslední chvíli narychlo pálila spisy, a spojenci včetně české ambasády do poslední chvíle nic nevěděli. I americkou administra­tivu vývoj zaskočil.

Ostatně právě to Biden taky tvrdí: říká, že nikdo nemohl vědět, že slaměný domeček to sfoukne tak rychle. Ale možná, že přece jen věděl něco víc, jen s tím neuměl nebo nechtěl zacházet, protože měl v plánu stáhnout k 31. srpnu armádu a pak na dvacáté výročí 11. září 2001 pronést vítězný projev. Co věděl? Agentura Reuters v úterý zveřejnila zprávu, že Biden v červenci tlačil svého afghánskéh­o kolegu, aby „vytvořili dojem, že Tálibán nevítězí, ať už je to pravda, nebo ne“.

Co všechno se dělo, ještě bude vyplouvat na povrch, jak se bude nekonečná válka v Afghánistá­nu měnit v nekonečnou debatu o tom, zda zpackaný konec hraje roli a kdo za něj může.

Bude to zajímat i tlumočníka Mohammeda. Působil roky u 82. výsadkové divize, zrovna té, která se v pondělí jako poslední stáhla. Nezachráni­l jen Bidena, Kerryho a Hagela, vojáci mu potvrzují, že s nimi prošel 110 přestřelek. Jeho papíry, v nichž žádal v červenci o povolení vstupu do USA, se nějak zašmodrcha­ly. Teď se dostal se ženou a čtyřmi dětmi k letišti, ale vojáci mu řekli, že pustí jen jeho. Tak zůstal, skrývá se a možná vzpomíná, jak tehdy po záchraně Kerry z hlediska dnešního vývoje docela příznačně řekl, že kdyby Tálibán dorazil dřív, poslali by Bidena, aby s ním bojoval sněhovými koulemi.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv ?? Zachránil nás Mohammed Rok 2008, vánice: zachránění budoucí ministr obrany Chuck Hagel (zcela vlevo), budoucí ministr zahraničí John Kerry (zcela vpravo) a budoucí prezident Joe Biden (třetí zprava). Není jasné, zda na snímku je i tlumočník Mohammad.
Foto: archiv Zachránil nás Mohammed Rok 2008, vánice: zachránění budoucí ministr obrany Chuck Hagel (zcela vlevo), budoucí ministr zahraničí John Kerry (zcela vpravo) a budoucí prezident Joe Biden (třetí zprava). Není jasné, zda na snímku je i tlumočník Mohammad.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia