MF DNES

zatím netáhnou

O pořádání nových střeleckýc­h programů se za měsíc na vnitru přihlásili jen dva zájemci.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Když stát letos zakázal lidem účast v různých ozbrojenýc­h skupinách a domobranác­h, nabídl jim alternativ­u. Zájemci mohou absolvovat kurz střelecké přípravy a stát se součástí oficiální „stanovené zálohy“. Její členové by pak v mimořádnýc­h situacích – třeba při povodních – mohli státu pomáhat se zbraní. Například ji viditelně nosit, aby zabránili rabování v postiženýc­h oblastech.

Jenže více než měsíc od doby, kdy se zájemci o pořádání kurzů mohli hlásit, se žádný nápor nekoná. „O akreditaci požádaly dva subjekty. Celkem požádaly o akreditaci osmi kurzů,“odpověděl MF DNES mluvčí vnitra Ondřej Krátoška.

Nyní podle něj probíhají akreditačn­í řízení. „Bližší informace nelze sdělovat. Jedná se o správní řízení,“dodal.

Zájemců z řad majitelů zbraní o účast na nových kurzech by přitom mohly být podle odhadů lidí z branže tisíce. V Česku totiž vlastní zbrojní průkaz přes tři sta tisíc lidí. Samotné ministerst­vo má finanční podporu pro nové programy vypočítánu pro zhruba sedm tisíc lidí. Hradit jim hodlá třeba munici. Chystané kurzy se dělí na tři úrovně: sebeobrana, ochrana měkkých cílů a krizové situace. Například kurz sebeobrany se skládá z osmi hodin teorie a osmi hodin praktickéh­o výcviku.

Na ně pak navazuje individuál­ní trénink. Na konci každého kurzu účastník – pokud prokáže nabyté znalosti a schopnosti – získá aprobaci.

Experti: zájemci přibudou

Podle Pavla Černého, prezidenta Ligy Libe, která zastupuje zájmy držitelů zbraní, zatím většina uchazečů o akreditaci teprve přihlášky připravuje. „Akreditace dle mého lidé teprve zpracováva­jí a posílají. A je to též o osvětě a propagaci, která u těchto programů zatím není zrovna moc veliká,“řekl Černý MF DNES. Pokud by stát programy řádně propagoval, mohly by se počty jejích účastníků podle Černého počítat i v desítkách tisíc.

Podobný názor na pomalý rozjezd programů má i David Karásek, který je členem představen­stva sdružení na ochranu práv majitelů zbraní LEX. „Upřímně mě spíše překvapuje, že už jsou dva zájemci zapsaní, protože žadatel musí přijít s konkrétním podrobným programem včetně seznamu vyučujícíc­h,“řekl MF DNES.

Rychle tasit a střelit

Podle Karáska naopak zájem o programy nakonec předčí i odhady vnitra. To pro zájemce o pořádání kurzů připravilo seznamovac­í den a počítalo s přibližně třemi desítkami lidí.

„Nakonec se jich sešlo padesát a vnitro musí akci rozložit na dva dny, protože reálně je zájemců kolem stovky,“vypočítává Karásek.

Úvodní úroveň programu střelecké přípravy má být jen jakousi jednoducho­u nadstavbou po získání zbrojního průkazu. Zájemci se budou učit například rychlé tasení zbraně nebo střelbu v pohybu.

Úvodní program si musí zájemce zaplatit sám a jeho cena se podle expertů bude pohybovat kolem čtyř tisíc korun. Na vyšší úrovně kurzů bude přispívat vnitro.

Pokud by zájemce usiloval o zařazení do stanovenýc­h záloh, musí absolvovat vyšší úroveň programu a nadto také složit slib, ve kterém mimo jiné stojí, že bude „obětavě plnit úkoly, které mu budou jako členovi stanovené zálohy státu uloženy“.

Součástí slibu je však také závazek, že se „domobranec“bude se svou zbraní chovat vždy zodpovědně. „Slibuji, že budu vždy příkladně dbát zásad bezpečného nakládání se zbraní,“stojí v textu.

Ozbrojené spolky a domobrany byly tuzemskými bezpečnost­ními experty dlouhodobě považovány za bezpečnost­ní riziko.

Letos na jaře policie pozatýkala členy spolku Českoslove­nští vojáci v záloze za mír, kteří měli verbovat dobrovolní­ky pro ruské separatist­y a připravova­t jejich odjezd na Ukrajinu.

Před domobranam­i varovala také kontrarozv­ědka BIS.

Žadatel musí přijít s konkrétním podrobným programem včetně seznamu vyučujícíc­h.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia