MF DNES

Nepočítal jsem to, říká na nahrávce asistent

Předseda KSČM Filip popírá tvrzení podnikatel­e, že dostal 500 tisíc v hotovosti

- Václav Janouš reportér MF DNES

Předseda komunistů Vojtěch Filip musí vysvětlit, zda přijal od kontroverz­ního podnikatel­e Tomáše Horáčka půl milionu korun a za co případně byly. Právě Horáček tvrdí, že Filipovi v roce 2018 přinesl papírovou tašku s lahví alkoholu a obálkou s 500 tisíci korun. Filip to od počátku kauzy popírá, ale server iRozhlas včera uvedl, že má nahrávku, na které Horáček – trestně stíhaný za rozsáhlou korupci – řeší předání peněz s tehdejším Filipovým asistentem Lukášem Gibiecem. Faktem je, že Horáček a Gibiec k sobě měli velmi blízko a Gibiec na nahrávce peníze nezpochybň­uje. Jen mluví o tom, že nepočítal, kolik v obálce bylo.

Horáček stíhaný v korupční kauze zakázek pro Nemocnici Na Bulovce a Nemocnici Na Františku tvrdí, že se s asistentem předsedy komunistů Gibiecem sešel 17. dubna 2018. Kriminalis­tům vypověděl, že na recepci Sněmovny předal Gibiecovi zmíněnou tašku s 500 tisíci korun. Předloni na začátku února se měl s asistentem sejít znovu, konkrétně na parkovišti u obchodního centra v pražské Hostivaři. Tam začal na Gibiece tlačit, aby mu peníze vrátil.

Náměstkyně se „nepovedla“

Pro pochopení – Horáček byl v té době už stíhaný a spolupraco­val s policií, které rozkryl různé své vazby. Z té doby také pochází skrytá nahrávka, na které zmiňuje, že šéf komunistů Filip „nedokázal zařídit zakázky, na nichž se domluvili“.

Podle podezření kriminalis­tů mělo jít třeba o dosazení Horáčkovy spolupraco­vnice Andrey Vrbovské na místo náměstkyně ministra zdravotnic­tví nebo o pomoc jeho byznysu v Kazachstán­u.

Lukáš Gibiec

Gibiec Horáčka na nahrávce odbývá, že peníze byly „sponzoring“. „Já vím, ale sponzoring se nenosí do Sněmovny jako 500 tisíc v obálce,“řekl mu podle iRozhlasu na nahrávce Horáček. „Já jsem to nikdy nepočítal,“reaguje Gibiec a Horáček mu vysvětluje, že „tloušťka obálky naznačoval­a, že v ní sto tisíc asi nebylo“.

„Já nevím, co s tím,“říká Gibiec, což Horáčka naštve. „Kdyby to bylo tvých půl milionu, tak se o to taky staráš a neřekneš ‚nevím, co s tím‘. Co on (Filip) udělal? Nic,“komentuje. A Gibiec znovu zmiňuje, že neví, o kolik peněz se jednalo.

Gibiec nyní nezvedá telefon, Horáček naopak včera MF DNES potvrdil, že nahrávka a její přepis jsou autentické. „To, co je na nahrávce, sedí. A u předání peněz nebyl pan Gibiec sám,“řekl Horáček. Uvést, kdo další u předávky byl, po telefonu nechtěl.

Každopádně zmíněné peníze teď řeší českobuděj­ovický magistrát, protože právě v jihočeské metropoli má Filip trvalé bydliště. „Zahájili jsme přestupkov­é řízení a stanovili termín ústního jednání, které je ze zákona neveřejné,“řekla včera MF DNES mluvčí magistrátu Jitka Brůha Welzlová.

Úřad může Filipovi doměřit daň a zároveň udělit až padesátiti­sícovou pokutu, pokud by prokázal, že peníze přijal a neuvedl v majetkovém přiznání.

Kšefty v Kazachstán­u

Lukáš Gibiec je v tuto chvíli ústřední postavou, která spojuje podnikatel­e Horáčka s politikem Filipem. Pro pochopení toho, kde se vzalo přátelství Horáčka a Gibiece, je potřeba začít pátrat jedenáct let v minulosti. Tehdy Gibiec pracoval jako redaktor v deníku Blesk, kde psal i kritické články o Horáčkovi a označil jej například za kmotra.

Rok pak pracoval pro web TN.cz a následně se stal mluvčím Krajské nemocnice v Liberci. Zlom přišel v okamžiku, kdy začal Horáčkovi pomáhat s marketinge­m a Filipovi s médii. Pracoval také pro Fakultní nemocnici Bulovka, kde i jim radil s komunikací a propagoval některé projekty. Právě bývalá ředitelka nemocnice Andrea Vrbovská je nyní spolu s Horáčkem stíhána v kauze zmanipulov­aných výběrových řízení.

Gibiec pracoval i pro ministerst­vo zdravotnic­tví v době, kdy mu šéfoval Miloslav Ludvík (ČSSD). Konkrétně osm měsíců v roce 2017, vždy na dohodu o provedení práce. Právě v té době Horáčkova firma První chráněná dílna získala zakázku na úklid na ministerst­vu.

Politik Filip dnes tvrdí, že žádné peníze od svého asistenta ani od Horáčka nepřevzal a že už jednou v roce 2018 tuto kauzu vysvětlova­l na policii. „Nevím, kdo si vymyslel takovou hloupost. Nevím, jestli si myslí (Horáček), že když bude něco takového vykládat, tak mu někdo zmírní trest. Nic takového se nestalo,“řekl před časem MF DNES Filip.

Horáček tvrdí, že peníze dal Gibiecovi měsíc předtím, než se konala sněmovní návštěva Kazachstán­u, kam s Filipem letěl.

Filip dnes ale tvrdí, že na výběr podnikatel­ů, kteří tehdy letěli, neměl žádný vliv. „Do delegace účastníky navrhují buď Hospodářsk­á komora, nebo podnikatel­ské svazy, Agrární komora, Potravinář­ská komora,“zdůrazňuje.

Spokojen

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Vojtěch Filip Předseda KSČM a místopředs­eda Sněmovny.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Vojtěch Filip Předseda KSČM a místopředs­eda Sněmovny.
 ?? Foto: Twitter L. Gibiece ?? Bývalý asistent předsedy KSČM Vojtěcha Filipa.
Foto: Twitter L. Gibiece Bývalý asistent předsedy KSČM Vojtěcha Filipa.
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Tomáš Horáček Podnikatel trestně stíhaný za korupci.
Foto: Dan Materna, MAFRA Tomáš Horáček Podnikatel trestně stíhaný za korupci.
 ??  ?? Podnikatel Ivo Rittig.
Podnikatel Ivo Rittig.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia