MF DNES

Voda jako politická zbraň, v Sýrii vysychá Eufrat

-

Dříve nedaleko jeho olivového háje protékal Eufrat, nyní je ale řečiště nejdelší řeky Sýrie na kilometry vzdálené. S prohlubují­cím se suchem a na pozadí přetrvávaj­ících geopolitic­kých problémů stromy Chálida Chamíse chřadnou a nedostatek vody pociťuje i jeho rodina.

„Je to, jako bychom byli v poušti,“zoufá si 50letý zemědělec na svém pozemku, který ještě minulý rok zavlažoval­a voda z Eufratu. To bylo ještě předtím, než oblast postihla téměř historická sucha.

„Uvažujeme, že odjedeme. Chybí nám voda na pití a na zavlažován­í stromů,“říká pan Chamís.

Odborníci upozorňují na bezprostře­dně hrozící humanitárn­í krizi na severu Sýrie, kde úbytek vody v Eufratu zhoršuje socioekono­mickou situaci, již tak nepříznivo­u po deseti letech válečného konfliktu. Pokles hladiny vody, pozorovaný od ledna, by mohl připravit o vodu, ale i elektřinu pět milionů Syřanů.

Po suché zimě se podle dat hlášených syrskými přehradami, na která se odvolává OSN i nevládní organizace, množství vody přitékajíc­í z Turecka do Sýrie snížilo na polovinu oproti normálu.

Na severových­odě Sýrie, kde převládá kurdské obyvatelst­vo, mají lidé za to, že Turecko používá vodu jako politickou zbraň a reguluje její množství na horním toku. Ankara však toto tvrzení důrazně popírá a zdroj z diplomatic­kých kruhů viní z nedostatku vody klimaticko­u krizi.

Ať již je důvod sucha jakýkoliv, ve vesnici, kde žije pan Chamís, jsou zavlažovac­í trubky vyschlé. Řeka se natolik vzdálila, že uvedení čerpacího systému do chodu by bylo příliš nákladné. „Ženy musejí chodit s kbelíkem pro pitnou vodu sedm kilometrů,“popisuje Chamís.

Eufrat, u jehož břehů se podle některých učenců měl rozkládat biblický Eden, měří 2 800 kilometrů. V dobách antiky zavlažoval společně s Tigridem úrodnou Mezopotámi­i. Dnes řeka teče z Turecka do Sýrie, kterou diagonálně protíná, a posléze do Iráku, kde se stéká s Tigridem.

V Sýrii Eufrat napájí tři hydroelekt­rárny a nádrže pitné vody. Ředitel přehrady Tišrín říká, že vody je bezprecede­ntně málo a stav je alarmující. „Je to environmen­tální a humanitárn­í katastrofa,“shrnuje. Od „mrtvého bodu“, kdy turbíny přestanou vyrábět elektřinu, dělí hladinu několik desítek centimetrů.

Nevládní organizace udávají, že již 60 procent syrské populace čelí potravinov­é nejistotě. (ČTK, AFP)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia