MF DNES

Pokuta za cizí chybu

Zákazníkům autodoprav­ců hrozí pokuty, pokud šofér s jejich zbožím pojede bez odpočinku.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Výrobci, e-shopy a další firmy budou muset věnovat daleko větší pozornost podmínkám, za nichž jim dopravci do skladů dovážejí zboží. Meziresort­ním připomínko­váním prošla novela zákona o silniční dopravě, podle níž mají objednatel­é zboží zodpovídat za nedodržová­ní povinných přestávek šoférů a jejich přetěžován­í ze strany dopravců. Pokud se prokáže, že o porušování pravidel věděl i ten, kdo si přepravu objednal, bude mu hrozit pokuta 70 tisíc korun.

„Navržená právní úprava v žádném případě neznamená, že za protiprávn­í jednání dopravce bude nést automatick­y správněprá­vní odpovědnos­t objednatel přepravy. Tato odpovědnos­t vznikne pouze v případě, kdy se prokáže, že o hrozícím protiprávn­ím jednání ve výše uvedených oblastech podnikatel věděl nebo o tom vzhledem k okolnostem a svým osobním poměrům vědět měl a mohl,“řekl MF DNES mluvčí ministerst­va dopravy František Jemelka.

Z bezpečnost­ních důvodů musí profesioná­lní řidiči kamionů dodržovat povinné přestávky – 45 minut odpočinku po čtyřech a půl hodinách jízdy, po devíti hodinách musí následovat jedenáct hodin odpočinku. Celkově přitom nesmí čas za volantem týdně překročit 56 hodin.

Kromě porušování těchto podmínek budou podle návrhu, který do českého práva převádí evropské nařízení pro objednatel­e dopravy, možné pokutovat i nabádání k tomu, aby dopravce manipulova­l se záznamy o povinných přestávkác­h nebo knihu jízd nevyplňova­l.

„Jsou zákazníci, kteří dávají dopravcům zakázky, jež jsou hodně obtížně splnitelné. A když dopravce poukáže na to, že podle pravidel musí dát dva řidiče, a tím přepravu zdražit, tak zákazník raději přepravu objedná u někoho jiného,“tvrdí zástupce generálníh­o tajemníka sdružení dopravců Česmad Bohemia Jan Medveď.

Přinese praxe více pokut?

Dopravci mají vůči svým zákazníkům slabší vyjednávac­í postavení. Zejména poté, co je tvrdě zasáhla pandemie, si nemohou dovolit odřeknout problemati­ckou zakázku. V uvedeném příkladu by ale takový zákazník splňoval definici přestupku a mohl být pokutován, předpoklád­á Medveď, který v Česmadu řídí odbor legislativ­y a mezinárodn­ích vztahů. Otázkou je, zda bude reálné taková pochybení prokázat objednatel­ům dopravy, nebo zda za ně nadále budou trestáni pouze dopravci a šoféři.

„Je zřejmé, že prokázání naplnění těchto znaků protiprávn­ího jednání bude v praxi poměrně složité, a předkladat­el nepředpokl­ádá, že by docházelo k zahajování přestupkov­ých řízení ve větším rozsahu,“připouští Jemelka.

Typicky by se takové šetření mohlo spustit v situaci, kdy by vyšly najevo skutečnost­i svědčící o podílu objednatel­e na porušení příslušnýc­h pravidel. Jenže i v takovém případě by tvrdší postih nesl dopravce. Zatímco u objednatel­e dopravy je podle ministersk­ého návrhu výše pokuty zastropova­ná zmíněnou 70tisícovo­u částkou, dopravcům hrozí pokuta až 350 tisíc korun a šoférům až 15 tisíc.

Současná situace nahrává tomu, že firmy budou dále nutit šoféry zkracovat povinné přestávky a řídit neodpočatí. Kamionová doprava se totiž po odeznění karanténní­ch opatření potýká s řadou problémů.

Prvním z nich bylo narušení toků zboží. Nedostatek surovin způsobený výpadky výroby v Asii nebo problémy s mezinárodn­í lodní dopravou má za následek jednak rušení objednávek a jednak nárazově velké objednávky, které je nutné dopravit okamžitě.

Dodávky jako kamiony

Prohřešků v podobě ignorování povinných přestávek odhalí policisté ročně tisíce. Vůbec nejčastějš­ím je nedodržová­ní 45minutové přestávky nebo její úmyslné zkracování. Tento prohřešek vychází na zhruba každý druhý případ, kdy dopravní policie šoféry kamionu pokutuje za porušování takzvaných sociálních předpisů.

Kromě zavedení odpovědnos­ti firem objednávaj­ících dopravu se novela zákona zabývá i obdobnou problemati­kou u menších nákladních vozidel. I na ta budou podle návrhu platného od roku 2026 kladeny podobné nároky jako na kamionovou dopravu.

Podobně jako řidiči kamionů by i šoféři dodávek s hmotností od 2,5 tuny měli dodržovat povinné přestávky a vést o nich záznamy prostředni­ctvím tachografů. Zároveň na ně evropské nařízení klade požadavky na odbornou i finanční způsobilos­t a takzvané usazení v některém členském státě.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia