MF DNES

Pozor na opice: jak už i mě doběhl „rasismus“v hlavě

- Jiří Němec právník a publicista

Jestli něco fakt nejsem, tak rasista. Nikdy by mě nenapadlo posuzovat lidi podle barvy kůže. Možná i proto, že můj kamarád ze základní školy se jmenoval Kryštof Cicko a byl to Rom, tehdy Cikán. A nikdo to neřešil. Jeho rodiče pracovali, početní sourozenci chodili do školy a my jsme spolu hráli fotbal, hokej a blbli na hřišti. A dodnes posuzuji lidi kolem sebe jen podle chování, jednání (příslušnic­e krásnějšíh­o pohlaví někdy „diskrimina­čně“i podle vizáže).

O rasismu se teď mluví a píše všude, často i u nás. Stačí si připomenou­t kauzu fotbalisty Slavie Kúdely a jeho údajná slova o opici, která prý pošeptal hráči skotského týmu Glasgow Rangers, Finovi s tmavou pletí. Nebo když hrálo na Spartě Monako, kotel domácích fanoušků vybučel střelce branky zase s černou pletí a UEFA Spartě zavřela hřiště na další pohárové utkání.

Nedávno jsem byl s manželkou na jedné kulturní akci. Byla docela vydařená, akorát mi nesedl zpěvák, nebyla to moje krevní skupina. Mával kolem sebe rukama, na pódiu poskakoval, krčil se a zase vyskakoval, prostě skoro jako opice. Naklonil jsem se k manželce, že jí sdělím tento svůj pocit, ale pak jsem se zarazil. Zpěvák byl tmavší pleti. A já zašeptal akorát: „Nic moc, viď?“A bylo vymalováno.

Až další den jsem se nad tím znovu zamyslel. To jsme na tom v rámci oprávněnéh­o boje proti všem formám rasismu už tak, že když někdo poskakuje jako opice, pak jej v rámci naší autocenzur­y takto můžeme označit, jen když není tmavší pleti? Nejlépe když je to blonďák skandinávs­kého typu? Není to rasismus na druhou, když barva pleti pro nás hraje roli v tom, jak zhodnotit chování jedince v konkrétní situaci?

Posuzovat lidi podle barvy pleti je svinstvo, jež nepatří do 21. století. Ale není nutné v našich hlavách vylévat s vaničkou i dítě. Když se někdo chová jako opice, proč ho tak neoznačit, ať je bílý, černý, žlutý, či třeba Eskymák? Ale současně je třeba umět se na ulici nebo v tramvaji postavit jakýmkoliv formám rasistický­ch útoků, minimálně tím, že zavoláme policii. Sám jsem před lety jeden takový atak na cizince pomáhal odvracet, jakkoliv on sám vůbec nechápal, o co jde, když šlo „jen“o barvu jeho pleti.

A jsem přesvědčen, že přímý rasistický útok na černocha třeba na refýži tramvaje je přece jen něco trošinku jiného než pocit fotbalovéh­o milionáře, ať už mu někdo něco pošeptá do ucha, nebo na něj i zabučí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia