MF DNES

Aby čas, který jim ještě zbývá, stál za to

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Z karlovarsk­ého festivalu si Jednotka intenzivní­ho života odvezla dvě zvláštní uznání a třetí místo v divácké anketě, což je o to pozoruhodn­ější, že vypráví o paliativní péči, napohled vzdálené generaci batůžkařů. Ale zdání klame.

Definice praví, že paliativní péče je „přístup zaměřený na zvyšování kvality života pacientů a jejich rodin v situaci, kdy čelí život ohrožující nemoci“. Tedy smrti. Jenže lékař tu poví, že „nejsem profík na smrt, ale na to, aby život před ní byl slušnej“. A to zabírá bez rozdílu věku.

Zvuk přístrojů zneklidňuj­e jako v mrazivé sci-fi, a když přejde v poplašné pípání, člověk sebou trhne. „Odešla v 11.26,“zapíše lékař. Odpojit, zabalit, odvézt, zhasnout.

To podstatné se však v novince kin předurčené svou důvěrností spíše pro obrazovku odehrává předtím. Když medici na stáži mají hlasovat – oživovat, nebo ne? Je to eutanazie, či není? Jsou zmatení, učili se přece zachraňova­t, ale kdy mají dovolit pacientovi, aby zemřel?

Fyzik a katolík

Režisérka Adéla Komrzý stojí diskrétně v pozadí. Paliatr se člověka ptá, co ho trápí, i když jeho diagnózu zná. Slyší, že nejhorší je nevědět, kolik času zbývá. Někdo píše na tabulku „Jak dlouho tu budu?“, jiný rozhovor odmítá: „Mám pak pocit, že musím něco rychle řešit, bez vás si uchovám aspoň naději.“

Dáma, která ještě nedávno pečovala o zahrádku, vede s lékařem úsměvnou debatu o víře: „Já jsem fyzik, nevěřím. A vy? – Já jsem katolík, manželka protestant,“odpoví.

Kateřina Rusinová, Ondřej Kopecký a jejich tým se snaží, aby čas, jenž pacientům zbývá, stál za to. Vystupují vstřícně, ale nesentimen­tálně; mrazí při jejich výcvikovém rozhovoru s matkou umírajícíh­o dítěte, jejž vystřídá týž reálný osud. Ve tmě a větru za okny, kde svítí jen pár lampiček, doktor hraje na cello a jeho kolegyně přijímá nový případ se slovy „Pro něj už toho moc neudělám, ale pro jeho rodinu mohu,“působí film až přízračně.

Ač má zjevně plnit i osvětový účel, umí najít silné detaily: novoroční přípitek mezi hadičkami, svatbu v paruce, pozůstalé s fotkami posledních společných chvil. Body navíc však patří zejména všem, kdo k natáčení tak osobních zážitků svolili. 70% Jednotka intenzivní­ho života

 ?? Foto: ČT ?? Když se doktoři snaží, aby byl odchod ze života slušný.
Foto: ČT Když se doktoři snaží, aby byl odchod ze života slušný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia