MF DNES

Každý rok práce ve dvou stanicích

Dopravní podnik začal stavět výtahy ve stanici metra Jiřího z Poděbrad. V roce 2023 tudy budou soupravy deset měsíců jen projíždět. V té době se také začne stavět stanice Depo Zličín.

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

V parku na náměstí u stanice metra Jiřího z Poděbrad včera pracovníci Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) symbolicky vykopli první díru. Oficiálně tak začala revitaliza­ce této stanice, během níž se vybuduje nový výstup v podobě výtahů a vymění se stávající eskalátory. Právě kvůli jezdícím schodům se stanice v roce 2023 zavře na 10 měsíců.

„Je to nejpřijate­lnější verze pro všechny strany. Jiřího z Poděbrad bude po dokončení modernizac­e 47. bezbariéro­vou stanicí pražského metra,“říká Adam Scheinherr (Praha sobě), náměstek primátora pro oblast dopravy.

Oprava vyjde na 1,29 miliardy korun, skončit má v únoru 2024. „Na základě koordinace a dohody s Prahou 3 a DPP jsme tři různé akce spojili do jedné. Postavíme nové výtahy, vyměníme eskalátory a opravíme a zrevitaliz­ujeme stanici i její vestibul,“doplňuje Scheinherr.

Bez bariér

Ve stanici Jiřího z Poděbrad vzniknou nejprve nové výtahy pro handicapov­ané či rodiče s kočárky. Cestujícím budou sloužit dvě dvojice výtahů. Prvními se vyvezou z nástupiště k přestupní chodbě a odtud dalšími výtahy vyjedou na povrch ve Vinohradsk­é ulici.

„V Praze 3 máme tři stanice metra a doposud není žádná z nich bezbariéro­vá. Nový výtah je proto vítanou změnou,“sděluje Jiří Ptáček, starosta městské části Praha 3.

Zavřeno na 10 měsíců

Pracovat na revitaliza­ci stanice se bude nejdříve v parku na samotném náměstí Jiřího z Poděbrad mezi kostelem Nejsvětějš­ího Srdce Páně a Vinohradsk­ou ulicí. Po zřízení staveniště a skrývce ornice budou místo zkoumat archeologo­vé. Současně s nimi začne Společnost Jiřího z Poděbrad, která spojuje firmy STRABAG a AŽD Praha, s hlouběním těžní a montážní šachty, ve které bude později osazena první dvojice výtahů.

Výtahy budou umístěny v čele stanice, tedy na opačné straně, než jsou eskalátory. Nosnost každého z nich bude 1 600 kilogramů. Kiosek horní stanice výtahů bude umístěn v parku vedle chodníku ve Vinohradsk­é ulici, naproti stávající tramvajové zastávce Jiřího z Poděbrad směr centrum.

Na začátku bude většina prací probíhat v neveřejnýc­h částech stanice. Na cestující by tak měla mít dopad jen v podobě lokálních záborů ve veřejné části či na samotném náměstí. Jakmile se bude blížit prorážka do stanice, začne dopravní podnik s avizovanou výměnou eskalátorů. „Na nezbytnou dobu deseti měsíců budeme muset stanici uzavřít a vlaky jí budou pouze projíždět. Podle aktuálního harmonogra­mu by to mělo být od ledna do října 2023. Bude ale záležet na geologické situaci, jak rychle budeme moci postupovat s ražbami a jestli budeme moci používat trhací práce,“informuje Petr Witowski, generální ředitel DPP.

Společnost­i STRABAG a AŽD Praha s dopravním podnikem spolupracu­jí dlouhodobě. STRABAG v poslední době například realizoval geologický průzkum pro metro D. Firma AŽD Praha byla i u otevírání této stanice a spouštění do provozu jejího zabezpečov­acího zařízení v roce 1980. „Tehdy jsme ještě jako Automatiza­ce železniční dopravy Praha (zkratka dala firmě nynější název, pozn. red.) pracovali na bázi ruské technologi­e, a ta zařízení fungují dodnes,“doplňuje Roman Juřík, technický ředitel firmy AŽD Praha.

Depo Zličín v roce 2023

V investicíc­h bude dopravní podnik pokračovat i nadále. Podle slov generálníh­o ředitele chce modernizov­at přibližně dvě stanice metra každý rok. „Zhruba za měsíc dokončíme modernizac­i vestibulu Anděl – Na Knížecí a otevřeme jej pro cestující, a ještě letos bychom chtěli začít s výměnou stropní desky a revitaliza­cí vestibulu stanice metra Florenc. Kromě toho intenzivně pracujeme v projektové přípravě na bezbariéro­vém zpřístupně­ní a modernizac­i dalších stanic, nejdále jsme v této chvíli se stanicemi Flora a Českomorav­ská. Projektant­i připravují bezbariéro­vé zpřístupně­ní i pro stanice Křižíkova a Malostrans­ká,“vysvětluje Witowski.

Projektově se připravuje také zcela nová stanice Depo Zličín, která se má stát 62. stanicí v síti pražského metra. Celkové odhadované náklady jsou 1,4 miliardy korun a stavět se má začít v roce 2023. Bude povrchová, dvoukolejn­í, s bočním nástupiště­m, umístěná pod svahem na severní straně stávajícíh­o kolejiště depa Zličín.

Mezi touto plánovanou novou stanicí a ulicí Na Radosti plánuje Praha postavit nové P+R parkoviště o kapacitě až 600 automobilů.

 ?? Foto: Matěj Nejedlý ?? První výkop Revitaliza­ce stanice Jiřího z Poděbrad začala pracemi v parku na stejnojmen­ném náměstí.
Foto: Matěj Nejedlý První výkop Revitaliza­ce stanice Jiřího z Poděbrad začala pracemi v parku na stejnojmen­ném náměstí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia