MF DNES

Na covid se testovali žáci i odpadní vody

- — Adam Hejduk

S novým školním rokem se včera všem žákům vrátila i povinnost se ve školách testovat. Antigenní testy u žádného z žáků škol, které redakce oslovila, včera covid-19 neodhalily. Školy, které zvolily PCR testování, na výsledky ještě čekají.

„Testování proběhlo standardně, záchyt byl nulový,“uvedl ředitel Základní školy V Rybníčkách v Praze 10 Luděk Doležal. Žáci, studenti i veškerý personál školy mají podle jeho slov s celým procesem testování bohaté zkušenosti, díky čemuž se testování ve většině případů obešlo bez větších komplikací.

„Vše proběhlo v pořádku. Trošičku problém dělalo instruktáž­ní video na začátku, které bylo špatně poznačeno. Testování bylo kompletně bez záchytu,“říká ředitelka Základní školy Podbělohor­ská v Praze 5 Jitka Vlčková.

Školy si mohou samy zvolit, zda pro testování žáků zvolí PCR nebo antigenní testy. „Antigenní testy jsme měli bez záchytu. Všechno proběhlo v pořádku, učitelé už jsou koneckonců zvyklí. Na konci roku jsme měli PCR testy, ale na první tři testování jsme se teď rozhodli pro testy antigenní. Problémy nebyly s dětmi ani rodiči,“říká ředitelka Základní školy T. G. Masaryka Ruzyně Dana Hudečková.

Pro použití PCR testů v úvodu školního roku se v Praze podle vyjádření magistrátu rozhodlo 83 škol. Vedení města tuto metodu dlouhodobě

PRAHA

Znovu s kamarády podporuje a školy se snaží přesvědčit k jejímu užívání. Podle radního pro oblast školství Víta Šimrala jde o metodu bezpečnějš­í a pro školy vhodnější. „Je dost možné, že na podzim budeme čelit čtvrté vlně pandemie koronaviru. Děti se musejí vzdělávat a mít zajištěnou kontinuáln­í prezenční výuku. Vládou navržený systém rotační výuky byl zatěžující jak pro školy, tak pro děti i jejich rodiče, kteří se potřeboval­i vrátit do svého zaměstnání a neřešit logistické problémy spojené s online výukou. Tomuto scénáři se snažíme zabránit,“odůvodňuje potřebu metody PCR Šimral.

Laboratoř hledá covid ve stoce

Kromě běžného testování budou přítomnost koronaviru u žáků a zaměstnanc­ů škol v Praze 9 a v Praze-Lysolajích nově kontrolova­t i automatick­é sběrače vzorků v kanálech. Vzorky odpadních vod odtud pravidelně poputují do laboratoře. V případě odhalení přítomnost­i viru budou muset žáci i zaměstnanc­i školy následně podstoupit PCR test. Kontrola vzorků odpadních vod ale nenahradí běžné testování.

„Na základě výsledků ze zahraničí jsme viděli, že je poměrně spolehlivá korelace mezi vývojem epidemiolo­gické situace a výskytem virových partikulí v odpadních vodách,“vysvětluje ředitel Pražských vodovodů a kanalizací Petr Mrkos.

s využitím ČTK

sebou.

 ??  ?? První školní den a s ním spojené testování mají děti za Ilustrační foto: Michal Turek, MAFRA
První školní den a s ním spojené testování mají děti za Ilustrační foto: Michal Turek, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia