MF DNES

Rogličova show

Tak vítězí šampion Impozantní ukázka síly. Lídr stáje Jumbo opět vládne Vueltě.

- Tomáš Macek reportér MF DNES na Vueltě

Jsi opravdu jedním z nejlepších na světě? Tak to teď ukaž. Primož Roglič stál včera na Vueltě před velkou výzvou. Měl předvést své umění na Lagos de Covadonga, jednom z nejslavněj­ších stoupání závodu. Navíc v neustávají­cím dešti, jenž učinil sjezdy z předchozíc­h dvou horských prémií kluzkými a nebezpečný­mi.

Pokud dva pády během druhého týdne nahlodaly jeho sebedůvěru, musel na to zapomenout.

A on to dokázal. Dominoval drsné etapě. Opět je v červeném trikotu lídra. Míří za titulem, třetím v řadě ze španělské Grand Tour.

A navzdory dešti říká: „Takových superkrásn­ých dnů nebývá mnoho. Dnes to byla opravdová cyklistika a perfektní show. Má zatím nejlepší na Vueltě. Užil jsem si ji.“

Už 61 kilometrů před cílem (!) jej prověřil útokem Egan Bernal. Lídr stáje Ineos, dosud nenápadný, před středeční etapou ze 7. místa pořadí vyřkl: „Tahle etapa může změnit mnohé, ale jen když provedete něco bláznivého. Pojedu ve stylu všechno, nebo nic. Nezajímám se, jestli budu pátý či desátý, chci zaútočit na Rogliče a vyhrát Vueltu.“Tak to zkusil.

I když celkově ztrácel na Rogliče 2:45 minuty, lídr stáje Jumbo nesměl jeho dlouhý útok podcenit. „Egan je velký šampion. Věděl, že musí riskovat. Moc jsem nepřemýšle­l a jel za ním,“řekl.

Vítěz letošního Gira a obhájce titulu na Vueltě se celí mokří drápali bok po boku už na předposled­ní stoupání dne Collada Llomena. Co si přát víc.

Při následném deštivém sjezdu padl na asfalt dosavadní majitel červeného trikotu Nor Eiking i mnozí další. Bernal testoval Rogličovu sjezdařsko­u odvahu natolik vehementně, až sám málem skončil ve svodidlech. Přesto ti dva dál navyšovali náskok. Kolumbijec ústa vyšpulená a v obličeji obrovské odhodlání, Slovinec s pokerovou tváří.

Až dorazili pod cílový kopec.

Autům vjezd zakázán

Na žádném jiném místě se nesnoubí španělská národní a cyklistick­á historie a přírodní krásy této země tak jako právě zde.

Tady začala v roce 718 španělská reconquist­a, když družina křesťanský­ch bojovníků vedená pozdějším asturským králem Pelayou porazila mnohem početnější maurské vojsko a dala tím první podnět ke znobudobyt­í celého poloostrov­a.

Tady se odehrávaly strhující bitvy Vuelty a prověřoval­y schopnosti favoritů, až se začalo tradovat, že kdo má červený dres na Lagos de Covadonga, obleče ho i na samém konci závodu. Tak jako Nibali v roce 2010, Contador 2014, Quintana 2016 a Simon Yates v sezoně 2018.

Navíc jde o místo podivuhodn­é krásy, označované za nejkrásněj­ší dojezd ze všech závodů Grand Tour. Dvě jezerní oka vysoko v horách, kolem zelené pastviny, stáda krav a nad nimi skalnaté vrcholy Picos de Europa. Osobní auta s fanoušky sem nesmějí, ti mohou nahoru jen na kolech nebo pěšky.

Když k úpatí stoupání na Lagos de Covadonga dorazili cyklisté, měli Roglič a Bernal k dobru 1:40 minuty a míjeli slovinskéh­o fanouška s velkým zlatým transparen­tem s nápisem Roglič a s pěti kruhy. Připomínka

Ano!

triumfu v tokijské časovce. Dokáže to znovu?

Kde je Bernal? Už nemůže

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Jinak zdrženlivý Slovinec Roglič včera po vítězství na chvíli odložil pokerovou tvář a dal průchod emocím.
Vuelta 2021
Foto: Profimedia.cz Jinak zdrženlivý Slovinec Roglič včera po vítězství na chvíli odložil pokerovou tvář a dal průchod emocím. Vuelta 2021
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia