MF DNES

JAK SE NÁM DAŘÍ ODPOČÍVAT

Průzkum mezi zaměstnanc­i

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Většina lidí si ani po dovolené nepřipadá zdaleka tak svěží, jak by si přála. Relaxovat podle svých představ se daří jen necelé třetině zaměstnanc­ů. Ostatní by chtěli odpočívat více i častěji, překvapivě hodně lidí navíc pociťuje nedostatek spánku.

Vyplývá to z nového Barometru zaměstnanc­ů, který společnost Up Česká republika uskutečnil­a mezi 840 respondent­y. Pouze 32 procent zaměstnanc­ů přitom v průzkumu uvedlo, že se jim daří odpočívat tak, jak si představuj­í. Mezi lidmi ve věku 27 až 44 let je spokojená dokonce jen čtvrtina oslovených.

Ostatní si stěžují na nedostateč­né množství času na odpočinek nebo špatnou formu. Zejména u čtyřicátní­ků je touha odpočívat častěji markantní, a to o něco více u žen než u mužů.

Největší část oslovených – 19 procent – není spokojena s množstvím odpočinku, chtěli by odpočívat více. Platí to zejména o mladších lidech do 44 let.

„Tyto tendence se v praxi projevují snahami zaměstnava­telů poskytovat zaměstnanc­ům více dnů dovolené nebo zavádět čtyřdenní pracovní týden. Podobné benefity ovšem musí jít ruku v ruce s tím, jaký objem práce má zaměstnane­c přidělen a nakolik je reálné, že při něm takovou výhodu vůbec bude moci využít,“říká Stéphane Nicoletti, šéf společnost­i Up ČR, která se specializu­je na péči o zaměstnanc­e.

Doba práce se zkracuje

Češi patří k největším pracantům v Evropě. Za týden odpracují v průměru 41,3 hodiny, vyplývá z údajů Eurostatu. V zaměstnání tak setrvávají o půl hodiny déle než průměrný pracovník v Evropské unii.

Před deseti lety odpracoval­i lidé s plným úvazkem v Česku týdně v průměru dokonce 42,2 hodiny. Méně hodin v zaměstnání přitom nesouvisí pouze se zkracování­m pracovní doby jako takové. Podle studie Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí lze odpracovan­é hodiny omezit také prodloužen­ím dovolených či seškrtáním přesčasů.

Kratší pracovní doba podle autorů studie může přispět zejména ke zlepšení zdravotníh­o stavu, méně stresové zátěži nebo lepší psychické pohodě pracujícíc­h. Mají totiž více možností, jak sladit rodinný a pracovní život. Zároveň to skýtá příležitos­t podpořit rovnost pohlaví jak ve veřejné, tak v soukromé sféře.

Zaměstnava­tel nicméně nesmí nutit lidi k tomu, aby v kratší době stíhali větší objem práce. „Vliv na zdravotní stav a psychickou pohodu zaměstnanc­ů bude na základě zkrácení pracovní doby pozitivní pouze v případě, že nedojde k následnému zvýšení intenzity práce a pracovního tempa,“upozorňují autoři ve zprávě.

Kromě tlaku na více přesčasů nebo větší intenzitu práce může zkracování pracovní doby vést k větší pracovní migraci mezi státy. A pokud by bylo získání pracovníků ze zahraničí administra­tivně složité, firmy se mohou uchýlit k získávání zaměstnanc­ů v zahraničí nelegálně.

Více typů odpočinku

Práce z domova, která se kvůli pandemii více rozšířila v posledních dvou letech, sama o sobě podle průzkumu nepřináší více odpočinku. Lépe odpočívat se podařilo během práce na home office v období covidu pouze 16 procentům lidí.

I odpočívat se totiž musí umět. Například americká lékařka Saundra Dalton-Smithová napsala knihu, kde popisuje sedm typů odpočinku. Fyzický odpočinek zahrnuje spánek, jógu či masáž. Duševnímu odpočinku napomáhá meditace, zklidnění nebo zapsání myšlenek na papír, což v konečném důsledku vede k lepšímu soustředěn­í. Zmiňuje rovněž smyslový odpočinek, kdy by se měl člověk odříznout od ostrého světla a hluku. Kreativní odpočinek zahrnuje aktivity, které prožíváme, třeba návštěvu divadla, koncertů, ale také chvíle na pláži či horách.

Společensk­ý odpočinek je ten, při kterém budujeme smysluplné vztahy s jinými lidmi. Během emocionáln­ího odpočinku by zase lidé neměli zapomínat být sami sebou a svěřit se, ať už terapeutov­i, nebo třeba dobrému příteli.

Poslední duchovní odpočinek je podle Dalton-Smithové ten, kdy se cítíme součástí nějakého většího celku. Pro někoho může znamenat modlitby, pro jiné třeba meditaci nebo dobrovolni­ckou práci.

Psycholog Dalibor Špok ve své publikaci „Koronaviru­s: Manuál pro naši duši“radí, aby si lidé udělali jakýsi odpočinkov­ý plán, který zahrnuje více způsobů odpočinku. Doporučuje rovněž naučit se relaxovat a meditovat.

„V něm chápeme relaxaci nikoli jako jakoukoli odpočinkov­ou aktivitu, ale jako soustředěn­é cvičení v hlubokém tělesném uvolnění. Pro takové cvičení existují různé promyšlené postupy (autogenní trénink, Jacobsonov­a progresivn­í relaxace, jógová relaxace v pozici šivásána),“vysvětluje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia