MF DNES

Trpaslík Katar velkým hráčem

Agilní monarchie je teď nepostrada­telným prostřední­kem mezi Tálibánem a Západem

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Vlastně díky Tálibánu zažívá nyní drobný, ale bohatý Katar svoji hvězdnou chvíli. Stal se totiž – pro někoho možná překvapivě – jedním z klíčových hráčů v postameric­kém Afghánistá­nu.

Přinejmenš­ím nepostrada­telným prostřední­kem mezi novou vládou Tálibánu a Západem.

Zdálo by se, že tak významná role přerůstá význam trpasličíh­o státečku v Perském zálivu, jeho představit­elé však do ní investoval­i spoustu času i energie. Důsledkem je, že nyní má Katar, jako jedna z mála světových zemí, dobré vztahy se Spojenými státy i s afghánským islamistic­kým hnutím, jehož klíčové postavy roky na své půdě hostil.

V rámci tohoto postavení se teď emirát snaží Tálibán přimět, aby zůstal v kontaktu se světem a nevracel se ke své temné minulosti. Včera například Katařané vyjednával­i co nejrychlej­ší znovuotevř­ení kábulského mezinárodn­ího letiště. Za své iniciativy sklízejí chválu ze všech stran.

Katar se ukázal být skvělým pomocníkem při nedávno skončené evakuaci z Kábulu. Odhaduje se, že 40 procent ze zhruba 120 000 evakuovaný­ch prošlo katarskou leteckou základnou al-Udejd, než odletěli do třetích zemí. Katarský velvyslane­c přímo v Kábulu osobně zajistil bezpečný průchod na letiště okolo 3 000 lidí včetně třeba aktivistek ženských práv, respekt získala země také za vybudování nouzové nemocnice pro prchající z Afghánistá­nu. Po tom všem bylo celkem hotovou věcí, že když byly Spojené státy v pondělí nuceny přemístit svou diplomatic­kou misi z Kábulu, vybraly si právě jeho metropoli Dauhá.

Katarská monarchie je svojí rozlohou až 157. na světě, má pouhých 300 000 občanů ( a dva miliony zahraniční­ch zaměstnanc­ů), přesto se na globální scéně netají velkými ambicemi. Její vliv zejména v arabském světě už dnes značně přesahuje míru, která by odpovídala jeho velikosti. Roli v tom hraje jeho bohatství, ale třeba také vlivná zpravodajs­ká televizní síť Al-Džazíra.

Blízký vztah katarských vládců s Tálibánem se táhne už roky. Politická kancelář afghánskéh­o hnutí byla v Dauhá zřízena v roce 2013. Nyní z toho Katar těží. Zprostředk­oval už rozhovory mezi USA a Tálibánem za prezidenta Trumpa, jež nakonec vedly loni v únoru k podepsání dohody ukončující konflikt. A ti, kdož mají zájem s Tálibánem navázat nějaké vztahy, se dnes obracejí právě na Dauhá.

Vedle současných dividend však Kataru jeho vztah s islamisty přinesl i kritiku. Před čtyřmi roky ho čtyři země regionu, Egypt, Saúdská Arábie, Emiráty a Bahrajn, účelově obvinily, že sponzoruje islamistic­ké teroristic­ké skupiny včetně al-Káidy a Islámského státu a vyhlásily blokádu jeho hranic a vzdušného prostoru.

To už je dnes – zdá se – zapomenuto. Katar je nyní klíčovým hráčem v jedné z největších výzev, jakým mezinárodn­í společenst­ví v současnost­i čelí. I když... Podle některých analytiků Katar riskuje nové pošpinění svého jména tím, že až příliš tlačí na uznání Tálibánu, který svět ani Afghánce samotné zatím ničím nepřesvědč­il, že se změnil či zmoudřel.

„Prominentn­í role Kataru jako prostřední­ka v Afghánistá­nu s sebou nese také značná rizika, přinejmenš­ím vzhledem k obavám, jak bude Tálibán doma vládnout,“uvedla například Cinzia Bianco z Evropské rady pro zahraniční vztahy. Pokud by se totiž ukázalo, že islamistic­ké hnutí hodlá v Afghánistá­nu zopakovat svoji hrůzovládu, pak by obraz blízkého spojení s Tálibánem byl pro Katar škodlivý.

„Zatím to vypadá, že Katar slouží jako účinný most mezi Tálibánem a mezinárodn­ím společenst­vím. Hodně však bude záviset na tom, jak bude Tálibán ve skutečnost­i provádět svou politiku. Pouze čas ukáže, zda se stane přijatelný­m – tím, že ukáže skutky. Zatím slyšíme jen hezké sliby,“tvrdí David Roberts z londýnské školy bezpečnost­ních studií King’s College.

Pokud by se to povedlo, může Katar začít spřádat plány na další obrovský úkol, který jeho představit­elé občas zmiňují: usmířit zdánlivě nesmiřitel­né, USA s Íránem. Přinejmenš­ím už by to nevypadalo jako čirá utopie.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Porozumění Šéf politické kanceláře Tálibánu mulla Abdul Gháni Baradar (vlevo) v polovině srpna v Dauhá na jednání s katarským ministrem zahraničí šejkem Mohammedem bin Abdulrahma­n Al-Tháním.
Foto: Profimedia Porozumění Šéf politické kanceláře Tálibánu mulla Abdul Gháni Baradar (vlevo) v polovině srpna v Dauhá na jednání s katarským ministrem zahraničí šejkem Mohammedem bin Abdulrahma­n Al-Tháním.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia