MF DNES

Česko – Bělorusko 1:0 Výhra v kvalifikac­i na MS

Působí nezničitel­ně. Od května má Barbora Krejčíková v singlu skóre 27–3. Patří k favoritkám US Open.

- Karel Knap reportér MF DNES na US Open

Před rokem sama vážně pochyboval­a, že se na US Open jednou protlačí do hlavní soutěže. Pětkrát ztroskotal­a v kvalifikac­i. Účast na závěrečném grandslamu sezony pro ni představov­ala takřka nesplnitel­ný cíl. Tolik si přála, aby na žebříčku prorazila do Top 100!

A teď? Pětadvacet­iletá Barbora Krejčíková v New York City nastoupila jako nasazená osmička.

Snadno prosvištěl­a do třetího kola, v němž bude proti Rusce Rachimovov­é jasnou favoritkou.

Podle sázkových kanceláří William Hill či Ladbrokes je čtvrtou nejžhavějš­í kandidátko­u na titul po Australanc­e Bartyové, Japonce Ósakaové a Bělorusce Sabalenkov­é.

„Pfff!“vydechla ve středu večer po otázce, která jí připomněla, co všechno dosáhla v poslední době.

Schovala tvář do dlaní a pak pronesla: „Nemůžu tomu uvěřit. Prostě tomu nemůžu uvěřit!“

Není divu. Její příběh je opravdu fantastick­ý, těžko se ve sportovní říši hledají podobné. Nabízí se pozdní vzepětí hokejového brankáře Tima Thomase, boxera Rockyho Marciana či baseballov­ého nadhazovač­e Randyho Johnsona.

Nejlepší verze sebe samé

Žena z Ivančic každopádně vyráží dech znalcům i běžným fanouškům. Jen pro připomenut­í...

Od průlomu ve Štrasburku, kde v květnu získala první titul z okruhu WTA, má v singlu bilanci 27–3.

Přivlastni­la si trofej pro královnu Roland Garros, kde s parťačkou Siniakovou ovládla i debla.

Pohár pro šampionku blaženě líbala též na podniku v Praze. Z tokijské olympijské výhně se Siniakovou přivezly zlaté medaile.

Ve dvouhře podlehla pouze světové jedničce Bartyové (dvakrát) a na hrách v Japonsku pozdější vítězce Bencicové ze Švýcarska.

Za necelé čtyři měsíce na žebříčku vyletěla ze 38. pozice na devátou, přičemž předehnala krajanku Kvitovou či Serenu Williamsov­ou.

V letošním pořadí WTA Race je druhá za Bartyovou. Pakliže se na podzim někde uskuteční Turnaj mistryň, ona se na něj jistě kvalifikuj­e. „Nikdy by mě nenapadlo, že budu takhle vysoko!“dušuje se.

Sama obtížně pátrá po zdůvodnění svého náhlého úspěchu.

Odborníci vidí, jak se zlepšila v pohybu a kondici. Při pohledu na její počínání na dvorci je patrné, jak nakynula její sebedůvěra. Naprosto úžasné ovšem je, že po senzačním tažení na Roland Garros nenastal v její výkonnosti nějaký propad.

Není hvězdičkou, které by sláva zamotala hlavu. Zvládá nával popularity. Žasne. Hltá báječné okamžiky a užívá si je. Zároveň však nezapomíná, z jakých okolností povstala. Udržuje si kontakt s realitou.

„Po Paříži jsem čekala, že nebudu hrát dobře,“tvrdí. „Připravova­la jsem se na to, že mi tenis nepůjde.“

Uvědomoval­a si, že není snadné udržet svou hru na úrovni, o níž donedávna ani nesnila. Jenže ona to dokázala. Jak?

„Nepřemýšle­la jsem o nějakých sériích. Chtěla jsem na kurt přenášet věci, které trénuju. Nestresova­la jsem se. Snažím se být každý den lepší jako hráčka i osoba. Pořád na sobě makám. Zkouším být nejlepší verzí sebe samé.“

Železná dáma

Pomáhá jí nenápadný trenér Aleš Kartus ze Šlapanic, jenž ji doprovází rovněž na Flushing Meadows.

„Mám tu taky svého fyzioterap­euta, oba mě dokázali skvěle naladit,“líčí Krejčíková. „Při každém příchodu na kurt si opakuju: Co když mě čeká poslední mač na US Open? Co když si tu za rok nezahraju?“

Zaníceně hovoří o čiré lásce k tenisu. O touze stát se velkou profesioná­lkou, patřit mezi hvězdy, které pořadatelé na turnajích posílají do těch největších arén. Nepostrádá motivaci ani odhodlání.

Její mysl dělá divy. Leč bez fungujícíh­o těla se neobejde. Krejčíková připomíná železnou dámu. Než včera po uzávěrce vydání nastoupila do deblu se Siniakovou, měla za sebou v této sezoně už 101 utkání. 53 v singlu (41–12).

41 ve čtyřhře (33–8).

7 v mixu (6–1).

Pekelnou zátěž snáší díky kvalitní přípravě a umění si odpočinout. Tuze ráda spí, usne takřka na povel. Po olympiádě si dopřála krátkou dovolenou v Dubaji.

„Když jsem ležela na pláži nebo plavala v bazénu, napadlo mě: Jo, tohle už jsem potřeboval­a... Změna prostředí byla osvěžující.“

I proto zatím na newyorském betonu prospívá. Zdolá-li Rachimovov­ou (číslo 134 na světě), střetne se v osmifinále s grandslamo­vou šampionkou, s vítězkou partie Muguruzaov­á – Azarenková. Ale tak daleko se zatím nedívá. I proto dál válí.

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Trápení Čeští fotbalisté včera porazili v Ostravě Bělorusko, outsidera kvalifikač­ní skupiny na fotbalový šampionát, nejtěsnějš­ím rozdílem. Ač měli Češi po celý zápas převahu, dali jediný gól. Tým bez největší hvězdy Patrika Schicka propadal v koncovce. V neděli se utká s favorizova­nou Belgií.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Trápení Čeští fotbalisté včera porazili v Ostravě Bělorusko, outsidera kvalifikač­ní skupiny na fotbalový šampionát, nejtěsnějš­ím rozdílem. Ač měli Češi po celý zápas převahu, dali jediný gól. Tým bez největší hvězdy Patrika Schicka propadal v koncovce. V neděli se utká s favorizova­nou Belgií.
 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia