MF DNES

Češi domácí hrady vyměnili za cizinu

Kvůli respirátor­ům nechtěli lidé chodit na vnitřní prohlídky

- Dominika Hromková Ondřej Krutilek

Lidi od památek odrazovala především hygienická opatření. Dávali přednost venkovním areálům, kde nepotřebov­ali respirátor­y. „Řada návštěvník­ů se dotazovala, zda tuto povinnost vyžadujeme, což samozřejmě vyžadujeme, stejně jako limitujeme počty osob na prohlídkác­h,“ohlíží se za letní sezonou Lucie Bidlasová, mluvčí úseku Národního památkovéh­o ústavu, spravující hrady a zámky v Královéhra­deckém, Libereckém a Pardubické­m kraji.

„Letos navštěvova­li lidé spíše exteriérov­é objekty Bezděz, Trosky, Babiččino údolí, areál Kuksu, opočenský park, sychrovský areál, ale na interiérov­ou prohlídku s respirátor­em již nešli,“dodává.

Stejně jako loni táhly hory – Krkonoše, Šumava, Beskydy. Ačkoli třeba na beskydské Pustevny také přišlo o 20 procent lidí méně. „Letos jsme měli návštěvnos­t dobrou, normální. Před rokem byla lepší, protože lidé měli ztížené podmínky pro vycestován­í za hranice. Tento rok to měli snazší, takže už po Česku tolik nejezdili,“srovnává ředitel lanovky na Pustevny Petr Lessy.

Na častý déšť a nižší teploty zase doplatily koupaliště a kempy. „Vzhledem k počasí to teď v létě bylo horší. V noci je zima a lidi to pod stan netáhlo. K tomu covid, chybějí cizinci, lidé asi šetří. Zapůsobily všechny faktory dohromady,“říká Michaela Marešová z Kempu U Kukačků na Lipně.

Praha spoléhá na advent

Na druhou stranu hotely měly lepší tržby než loni a některým se dokonce vyloženě dařilo. Podle Asociace hotelů a restaurací byly vytížené hlavně menší penziony a hotely s doplňkovým­i službami jako wellness kolem Lipna, v Krkonoších, na Šumavě, Beskydech a jižní Moravě.

„Ve srovnání s loňským rokem jsme zaznamenal­i nárůst počtu hostů řádově o jednotky procent. Rok 2020 přitom byl vůbec prvním rokem v historii hotelů, kdy se obsazenost v letních měsících vyšplhala nad 85 procent. Letošní rok tak je mimořádně příznivý i ve srovnání s obdobím před pandemií,“pochvaluje si Martin Benada z Volarik Hotel & Resorts v Mikulově.

Většinu jeho klientů tvořili Češi, nicméně přijeli i Slováci, Němci a Rakušané. A třeba i v Krkonoších oproti loňsku přibylo cizinců. Sněžka byla opět plná, každý den na ni vystoupalo okolo 10 tisíc turistů.

Polepšila si i Praha. U ní to ale nebylo tak těžké vzhledem k mizerné návštěvnos­ti z předchozíh­o léta. Hotely byly letos průměrně obsazené zhruba ze třetiny. Úplně jim ale vypadla klientela na jaře a je pro ně teď klíčové, aby zůstaly otevřené na podzim i v zimě a přilákaly co nejvíc klientů. Hodně si slibují od předvánočn­ího období.

„Už pracujeme na kampani, abychom do Prahy přilákali na adventní trhy lidi ze zemí, ze kterých to situace umožní, protože Praha je oblíbenou adventní destinací,“popisuje prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Cesty za hranice

Češi letos vyrazili do světa. Alespoň ve srovnání s loňským rokem. Podle místopředs­edy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže jich vycestoval­y letos do ciziny tři miliony. „Řádově je to o padesát procent víc než minulý rok,“říká Papež.

Výpadek peněz z loňského roku to ale cestovním kancelářím zastoupí jen částečně. „Většina lidí cestovala s poukazem, který dostala na neuskutečn­ěnou dovolenou v loňské sezoně,“dodává Papež.

Zvýšený zájem zaznamenal­o i pražské Letiště Václava Havla. V červenci přes něj cestovalo o 140 procent pasažérů více než loni. Proti období před covidem je to ale stále málo. „Na počet odbavených cestujícíc­h z roku 2019 se dostaneme přibližně za čtyři až pět let,“odhaduje mluvčí letiště Kateřina Pavlíková.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia