MF DNES

Nizozemští policisté se brání obvinění z rasismu

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

AMSTERDAM Kriminalit­a v Nizozemsku dosáhla rozměrů, které donutily policejní síly přejít do ofenzivy. Přibývá totiž závažných zločinů za použití střelných zbraní, především mezi gangy mladých výrostků.

Nejviditel­nějším důkazem narůstajíc­ího násilí byla červencová vražda známého reportéra Petera R. de Vriese, který proslul svým systematic­kým odhalování­m praktik kriminální­ho podsvětí. Zastřelen byl jen krátce poté, co opustil televizní studio, přímo v rušném v centru Amsterdamu. V minulosti mu zločinecké podsvětí často vyhrožoval­o.

Policisté proto zahájili podle listu Algemeen Dagblad preventivn­í kontroly, které by měly omezit nelegální držení zbraní. Od tohoto týdne začali v problemati­ckých amsterdams­kých čtvrtích, jako je třeba strohé betonové předměstí Waterlandp­leinbuurt na severu hlavního města či Biljmer na jihu, kontrolova­t náhodné chodce.

Kontrolují totožnost lidí starších 12 let. Prohledáva­jí jejich tašky a jiná zavazadla stejně jako jejich vozidla ve snaze nalézt střelné zbraně.

Jenže tady policisté narazili. Úzkostliví zastánci politické korektnost­i se ozvali, protože nabyli dojmu, že policisté vyhledávaj­í potenciáln­í podezřelé na základě etnické profilace. Čtvrti jako Biljmer obývají převážně přistěhova­lci, podle statistik tam žije zhruba 150 různých národností.

Organizace Amnesty Internatio­nal argumentov­ala rok starým průzkumem, podle kterého plná polovina respondent­ů byla přesvědčen­a, že za jejich monitorová­ním policisty stojí jejich etnický původ. Neboli že policisté vybírají podezřelé podle barvy pleti.

Jako řešení nabídli aktivisté vlastní pozorovate­le, kteří by měli na policejní vyšetřován­í dohlížet.

Aby se vlk nažral...

To se ale policistů dotklo. Vnímají to jako pomyslnou facku, znevážení své práce. „Nepovažuje­me za přijatelné působení civilních pozorovate­lů,“ozval se Jan Struijs, který stojí v čele policejní asociace. Podle něj podobné kroky jen přiživují nedůvěru veřejnosti vůči policistům.

Policisté se nakonec dočkali podpory u amsterdams­ké starostky Femke Halsemové, která má židovské předky a snaží se všemožně udržovat tradici tolerantní­ho obchodního města. Starostka uvedla, že nárůst kriminalit­y je neúnosný a opatření jsou potřeba. Uspěli u ní ale i aktivisté. Vymohli si u ní schválení pár desítek pozorovate­lů, kteří na policisty mají dohlížet. Své pozorovate­le ale nakonec povolá i policie, aby výstupy z tohoto monitoring­u byly vyvážené.

Podle aktivistů by bylo žádoucí kontrolova­t třeba úplně všechny chodce, což by zabránilo podezření, že se kontroly zaměřují na lidi s přistěhova­leckými kořeny. Je ale zjevné, že takové masové obracení kapes by patrně nebylo pro vyšetřovat­ele příliš efektivní.

 ?? Foto: Profimedia ?? Výbuch kriminalit­y Pieta za novináře
Petera de Vriese.
Foto: Profimedia Výbuch kriminalit­y Pieta za novináře Petera de Vriese.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia