MF DNES

Bleskové záplavy a vítr zabíjely v New Yorku

-

NEW YORK Nejméně devět mrtvých si vyžádaly v New Yorku a New Jersey bleskové záplavy, rekordní srážky a silný vítr, pozůstatky hurikánu Ida, který v neděli pustošil Louisianu. Osm obětí hlásí New York, kde bouře způsobila přívalové deště, vyplavila metro a donutila úřady k vyhlášení nouzového stavu a zákazu cestování. Nejméně jeden člověk zahynul ve státě New Jersey, který kromě záplav zasáhlo i tornádo. V oblasti je přes 200 000 lidí bez proudu.

Většina newyorskýc­h obětí záplav včetně dvouletého batolete je hlášena z newyorské čtvrti Queens. Dva lidé, matka se synem, tam zahynuli, když se do jejich sklepního bytu nahrnula voda poté, co se částečně zřítila zeď domu. Jeden člověk zemřel v Brooklynu.

Ve státě New Jersey ve městě Passaic utonul muž v autě, které zaplavila voda. Ostatní dva cestující vyprostili z vozu hasiči.

Za pět hodin na město New York spadlo 132,5 miliardy litrů srážek, což si lze představit jako 50 000 olympijský­ch bazénů. V Central Parku na Manhattanu spadl během několika hodin ekvivalent měsíčních srážek, ve středu tam meteorolog­ové naměřili 185,4 milimetru za hodinu, čímž byl překonán dosavadní rekord z roku 1927. Nevídané srážky hlásilo také letiště Newark. „Pro město New York vyhlašuji stav nouze... máme tu rekordní přívaly deště, silné záplavy a nebezpečné podmínky na silnicích,“napsal na Twitteru starosta Bill de Blasio.

V noci záchranáři pomáhali lidem uvízlým v asi 15 až 20 soupravách metra dostat se do bezpečí. Nikdo z cestujícíc­h nebyl zraněn. Newyorská policie obyvatele města vyzvala, aby neblokoval­i záchranným složkám silnice a necestoval­i. Ve městě zasahují hasiči. Metro je téměř celé zavřené a nefunguje ani většina další hromadné dopravy.

Nepřízeň počasí také zpozdila zápasy na tenisovém US Open. Ve městě Mullica Hill ve státě New Jersey tornádo poničilo několik rodinných domů a v obci Kearny se zřítila střecha pošty, když byli uvnitř lidé. Pozůstatky hurikánu se ve středu přehnaly také částmi států Pensylváni­e a Delaware. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia