MF DNES

Polsko: výjimečný stav u hranic

-

VARŠAVA Polský prezident Andrzej Duda vyhlásil výjimečný stav v pásmu přiléhajíc­ím k hranicím s Běloruskem. Požádala o to vláda kvůli přílivu migrantů přicházejí­cích přes Bělorusko. Tím se Minsk podle premiéra Mateusze Morawiecké­ho snaží destabiliz­ovat situaci v Polsku. Výjimečný stav, přinášejíc­í omezení ústavních svobod, má trvat 30 dnů ve 183 obcích na východě země. Podobná opatření dříve přijaly i Litva a Lotyšsko, rovněž čelící přílivu migrantů.

„Jsem přesvědčen, že s ohledem na ohrožení jde o racionální, adekvátní a přiměřený krok. Situace je nebezpečná a musíme se na ni připravit. Chceme režimu (běloruskéh­o vůdce Alexandra Lukašenka) ukázat, že metody, které hodlá uplatnit, nebudou fungovat,“prohlásil ministr vnitra Mariusz Kamiński na tiskové konferenci svolané po prezidento­vě rozhodnutí.

Polská pohraniční stráž uvedla, že jen v srpnu překazila přibližně 3 500 pokusů o nelegální překročení polsko-běloruské hranice. „Pokud bychom hranice uvolnili, budeme mít statisíce uprchlíků v Evropské unii,“prohlásil již dříve ministr Kamiński. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia