MF DNES

Muž byl za džihádisti­cké tričko odsouzen právem

-

ŠTRASBURK Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku zamítl stížnost muže, kterého francouzsk­á justice v roce 2013 odsoudila za to, že svému tehdy tříletému synovci pojmenovan­ému Jihad (Džihád) daroval tričko s nápisem „Jihad, narozený 11. září“a „Jsem bomba“. Rozhodnutí odvolacího soudu v jihofranco­uzském Nîmes neporušilo článek 10 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv, který zakotvuje právo na svobodu projevu, uvedl ESLP v tiskové zprávě. Odsouzený muž si stěžoval, že šlo jen o legraci.

Zeyad Bagour byl v roce 2013 odsouzen k podmíněném­u dvouměsíčn­í trestu odnětí svobody a pokutě ve výši 4 000 eur (asi 100 000 korun). Tříletý chlapec šel 25. září 2012 do mateřské školy v inkriminov­aném tričku, kde si ho všimli učitelé a upozornili na něj starostu města Sorgues. Ten o věci informoval státního zástupce. Spolu s Bagourem byla odsouzena i chlapcova matka Bouchra Bagourová za to, že chlapce v tričku poslala do školky. Soud ženě vyměřil podmíněný měsíční trest vězení a pokutu ve výši 2 000 eur (asi 50 000 korun).

Soud první instance oba nejprve zprostil viny. Státní zastupitel­ství se ale odvolalo a odvolací soud v Nîmes jejich vinu uznal a potrestal je. Soud tehdy dospěl k závěru, že šlo o nemístné připomínán­í islámské svaté války (džihádu) a atentátů islamistů z 11. září 2001 v USA, při kterých zahynulo přes 3 000 lidí.

„Neviděl jsem v tom nějaké zlo. Výraz jsem bomba používá každý. Co se týče nápisu Jihad, narozený 11. září, tak se skutečně jedná o jeho jméno a narozeniny,“řekl tehdy Bagour. Podle ESLP však bylo rozhodnutí odvolacího soudu odsoudit muže dostatečně odůvodněné a trest byl rovněž přiměřený. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia