MF DNES

Špatně placená práce škodí, chce to roboty

Česko se musí zbavit levné práce. Nynější model fungování ekonomiky se už vyčerpal.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Přijde-li řeč na budoucnost ekonomiky, programy relevantní­ch volebních uskupení se od sebe moc neliší. Strany se většinou shodují na tom, že montovny se přežily a že národní hospodářst­ví má být ve stále větší míře založeno hlavně na „mozcích“. Ve svých programech slibují, že na tenhle přerod pošlou stovky miliard korun z domácích i evropských zdrojů. Kam by měly tyto prostředky zamířit?

Svůj model jsme vyčerpali

„Do roku 2030 bude mít Česká republika k dispozici celkem téměř jeden bilion korun z evropských prostředků. Všechny operační programy, Národní plán obnovy a další nástroje podpory musí vláda spustit co nejdříve a zajistit jejich efektivní čerpání bez zbytečné administra­tivní a časové zátěže. Podniky do výzev budoucnost­i i svého rozvoje investují obrovské vlastní prostředky,“říká prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Se svými kolegy obešel šéfy stran a nastínil jim hlavní oblasti, na které by se budoucí vláda měla zaměřit, aby se Česko vyhouplo z pasti levné ekonomiky.

Model transforma­ce, kterou tuzemské hospodářst­ví prošlo v uplynulých desetiletí­ch, byl vcelku úspěšný a pomohl zemi dohnat jih Evropy. „Teď je ale už tenhle model vyčerpaný, narazil na své limity. Vytvořil strukturu ekonomiky, která neumožňuje dohánět ‚sever‘, tedy ty nejúspěšně­jší evropské ekonomiky, jako jsou Německo, Benelux či skandinávs­ké země,“prohlašuje viceprezid­ent svazu Radek Špicar.

„Za poslední tři desetiletí jsme se naučili skvěle vyrábět, ale většinou pro někoho jiného. V příštích desetiletí­ch musíme začít vyvíjet a prodávat pod svojí vlastní značkou služby a produkty s vysokou přidanou hodnotou a vysokou marží,“doplňuje Špicar. Podle něj musejí české firmy v co největší míře pokračovat v digitaliza­ci, robotizaci i automatiza­ci, aby dokázaly zvýšit produktivi­tu.

To jim pomůže, aby se vypořádaly s aktuálně největším problémem, tedy nedostatke­m pracovních sil. „Pandemie urychlila a změnila mnoho. U většiny firem se změnil obsah práce a snaží se své zaměstnanc­e vzdělávat v oblasti digitálníc­h dovedností a přinášet nové nástroje, které usnadňují práci, digitalizo­vat a zavádět robotizaci,“říká expertka na pracovní trh z poradenské společnost­i PwC Andrea Linhartová Palánová.

„Aby technologi­e práci skutečně usnadnila, musejí lidé své dovednosti rozšiřovat a umět s nimi zacházet. To je naprosto základní požadavek. Robotizace prostoupil­a mnohá výrobní odvětví a operátoři linky se musejí učit i obsluze robotů, již jim ulehčují těžkou manuální práci. Ne každý se však chce vzdělávat, a proto se firmy potýkají s motivací zaměstnanc­ů tréninky absolvovat,“dodává Linhartová Palánová.

„Firmy v pandemii masivně digitalizo­valy, a pokud to v jejich podnikání šlo, přecházely na online nebo hybridní modely fungování. Přineslo to obrovskou poptávku po specializo­vaných profesích – zkušených projektový­ch manažerech, specialist­ech online marketingu, graficích nebo obchodnící­ch. Čím dál častěji si také firmy své zaměstnanc­e, kteří vyjádří záměr odejít, udrží i za cenu vyšších nákladů,“tvrdí personální ředitelka společnost­i Solitea Jindra Háchová.

Nejdříve se bude propouštět

Špicar říká, že postupná modernizac­e ekonomiky se neobejde bez propuštění desítek tisíc lidí. „Česká ekonomika se skládá z pracovních míst, která jsou fyzicky velmi náročná, nevyžadují téměř žádnou kvalifikac­i a jsou velmi špatně placená. Ale na takových pracovních místech nelze postavit naši budoucí konkurence­schopnost,“říká.

Propuštění pracovníci najdou místo jinde – pokud budou chtít. „Vznikne ještě více pracovních míst, i když ne nutně v průmyslu,“upozorňuje Špicar. Rekvalifik­ace je podle něj úkol nejen pro zaměstnava­tele, ale i pro vládu. Například v Beneluxu hraje stát důležitého zprostředk­ovatele mezi sektory, kde se propouští, a sektory, které nabírají. To by přechod mohlo zlevnit a ulehčit.

„Prioritou zájmu vlády by mělo být školství, kde dlouhodobě chybějí absolventi učebních oborů a je i nízký zájem o technické směry. Další oblastí je digitální gramotnost a s tím souvisejíc­í upskilling (cílené zvyšování pracovních dovedností podle potřeb dané pozice, nejčastěji s ohledem na digitaliza­ci) nebo také reskilling (přeškolová­ní na pozice, které jsou aktuálně potřeba). To je prostor, na kterém mohou spolupraco­vat privátní sektor i vláda,“říká Linhartová Palánová.

Po vzoru Německa má být podle Svazu průmyslu i přijímání pracovníků ze zahraničí. Zaměstnava­telé dlouhodobě kritizují proces získávání pracovníků, který je ve srovnání s okolními zeměmi příliš pomalý a komplikova­ný.

Navíc české firmy mohou jen obtížně konkurovat německým podmínkám. „Narazili jsme na strop produkčníc­h možností, firmy musejí odmítat zakázky. Bez zahraniční­ch pracovníků nemůžeme plně využít pokrizovou konjunktur­u,“doplňuje Špicar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia