MF DNES

Green Deal a poručíme větru, dešti

Kvůli zlomku světových úspor CO2 se Evropa astronomic­ky zadluží, zničí svůj průmysl a lidé zchudnou. Copak jsme se zbláznili?

- Tomáš Jirsa senátor ODS, starosta Hluboké nad Vltavou

Zažíváme zvláštní absurditu. Posledních více než sto let levice bojovala za zájmy chudších, zatímco pravice snahou o zachování kapitalism­u usilovala o zlepšení údělu všech vrstev. Jak ukázala historie, kapitalism­us v této soutěži vyhrál a tržní hospodářst­ví přineslo nebývalý blahobyt a všeobecný rozvoj včetně ochrany lidských práv a menšin.

Ekonomové se dnes shodují, že program New Green Deal povede ke všeobecném­u zdražování, zejména energií, a tím ke zchudnutí nejen nejchudšíc­h vrstev, ale i střední třídy. Může-li mít dnes rodina nižší střední třídy dvě starší auta, elektroaut­o nebude mít žádné. Přitom tuto zelenou a bezuhlíkov­ou politiku prosazuje levicově zaměřené vedení EU, ať jde o komisi, či parlament. K tomuto zelenému programu se přidávají všechny levicové iniciativy se svými úlety a demonstran­ti za záchranu klimatu mávají transparen­ty „Změňme systém, zachráníme klima“. Opravdu si někdo myslí, že když jídelna automobilk­y ve Wolfsburgu bude vařit jen veganská jídla, zachrání tím planetu?

Apokalypti­cké předpovědi provázely lidstvo po celou dobu jeho existence. Před dvěma lety nás vědci strašili tím, že nás čeká největší sucho za 500 let. A Římský klub v 60. letech minulého století předvídal vyčerpání zdrojů do konce 20. století. Kde je jim konec? Vědce Římského klubu dnes nahradili vědci z IPCC, jejichž poslední zpráva je stejně alarmistic­ká. Experti počkali s vydáním této zprávy na odeznění covidové pandemie a zastihli tak evropské obyvatelst­vo ještě vystrašené a ochotné pro svoji „záchranu“přijímat jakákoli drastická opatření.

Je třeba připomínat, že zeměkoule prochází klimatický­mi změnami od nepaměti. Střídají se doby ledové s teplejšími. Střídají se sušší období s obdobími hojnými na srážky. A to ještě odlišně na různých kontinente­ch.

Proto je klimatický alarmismus tak nebezpečný, protože se stává ideologií, „o které se nediskutuj­e“(Frans Timmermans), a mnozí lidé věří, že jim z proklamova­né klimatické změny hrozí přímé nebezpečí. Je hyenismus spojovat tornádo na Moravě či záplavy v Německu s následky konzumní společnost­i.

Netvrdím, že se klima nemění, ale je třeba se těmto změnám pragmatick­y přizpůsobo­vat, ne šílet. Že stoupne hladina moří? Polovina Holandska žije „pod hladinou moře“po staletí – a spokojeně. Je třeba připomínat, že světové oceány, sopky či rozsáhlé sibiřské bažiny produkují do ovzduší permanentn­ě několikaná­sobně více CO2 než lidská činnost. A také je třeba připomínat, že emise CO2, které produkuje EU, tvoří jen cca 9 % světových průmyslový­ch emisí. A všechny emise, které Unie díky zelené politice nevyproduk­uje, vypustí rozvojové země ve více než padesátkrá­t větším množství.

A kvůli tomuto zlomku světových úspor CO2 se EU astronomic­ky zadluží, zničí svoji energetiku a průmysl a její obyvatelst­vo zchudne. Ještě nikdy v historii nepřistoup­ilo lidstvo k tak ambiciózní­mu plánu, jako je dnešní „záchrana klimatu“. „Poručíme větru, dešti“, které jsme zažívali v bývalé východní Evropě v minulém století, bylo proti plánům Evropské komise slabým čajíčkem. Kde zůstal zdravý rozum?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia