MF DNES

Záleží na charizmatu šéfa

Čtenářů

-

Je to k smíchu nebo k pláči, říká si člověk při sledování toho, jak se političtí trpaslíci TOP09 a STAN od sebe vzdalují v utkání o politický vliv. Štěkají neškodně jako vzteklí ratlíci za plotem. Nu a třetí trpaslík KDU-ČSL dělá rozhodčího. Občas tuto „idylku“naruší korzáři, když hodí na politické kolbiště politický „granát“.

A zpovzdálí to sleduje modrá (či již zezelenalá) ODS, jejíž předseda si dělá ambice na premiéra. A nad vším bdí „protektor“a nedostudov­aný evangelick­ý kazatel Mikuláš Minář ze spolku Milion chvilek, který na pražské Letné uložil stranám úkol do roka a dne...

Problémem, a to zásadním je, že „demoblok“není schopen vygenerova­t silného, sjednocují­cího, a hlavně charizmati­ckého lídra. Tím předseda Občanské demokratic­ké strany rozhodně není.

V průzkumech je až za předsedou Komunistic­ké strany Čech a Moravy. Jedině tak možná omladit knížete Karla. Ale dost ironie.

To, že charizmati­cký lídr je základem úspěchu, se potvrdilo v Británii, kdy nepříliš oblíbený Boris Johnson vyhrál s přehledem parlamentn­í volby.

Může být teď předseda ANO v relativním klidu? Zatím, anebo nadlouho? Zrodí se mu vůbec silný konkurent?

— Jiří Veleman

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia