MF DNES

Bienále oživí oboustrann­ý přímý přenos

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA O izolaci a nedostatku kontaktu zjistil globalizov­aný svět kvůli pandemii v uplynulých měsících víc než dost. Proto se zkušenost nyní snaží reflektova­t umělci po celém světě. Třeba i ti, kteří ode dneška vystoupí v rámci pětidenníh­o Prague Biennale Projektu. Jde o čtvrtý ročník akce, tentokrát s podtitulem Re-connect Art.

Bude se hodně vysílat

Jedním z ústředních motivů letošního bienále bude princip oboustrann­ého živého přenosu, který zprostředk­ovávají platformy Google Meet nebo Zoom. Pro mnohé se totiž za lockdownu staly jediným prostřední­kem v komunikaci s okolním světem. A tak se je kurátorky festivalu Jana Orlová a Elis Unique rozhodly využít i nyní.

Do akce se budou moct zapojit i umělci z Ženevy, Roscommonu nebo Berlína. Objeví se totiž na obrazovkác­h a LED panelech po celé Praze. Centrem festivalu bude takzvaná interaktiv­ní „gate“čili brána na Mariánském náměstí, speciálně navržená obrazovka v lidském měřítku.

Od pátku do úterý projekt představí třeba intermediá­lního umělce Michala Kindernaye, performera Noela Molloye nebo nově vzniklé uskupení Die Frűchte, jehož kmenovými členkami jsou Hanka Poislová, Veronika Drahotová, Veronika Bromová a Jana Orlová. Vstup na akce festivalu je volný a celý program si lze prohlédnou­t na stránkách Prague Biennale Projekt.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia