MF DNES

Po covidu znovu k lékaři

Léčby se v Praze dočkají i lidé, u kterých přetrvaly zdravotní potíže i po uzdravení z koronaviru

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

PRAHA Vyléčením se z covidu-19 pro mnohé pacienty potíže spojené s nemocí nekončí. Potvrdit to může i Jaroslav, který se s postcovido­vými symptomy léčí v Městské nemocnici následné péče (MNNP). Kvůli vyššímu věku se řadí do rizikové skupiny a po nakažení koronavire­m ležel od února do června ve Fakultní nemocnici Bulovka. Poté jej zdravotníc­i kvůli přetrvávaj­ícím obtížím přesunuli do léčebny dlouhodobě nemocných.

„Odtud mě z důvodu úbytku červených krvinek přesunuli zpátky na infekční oddělení,“říká s obtížemi Jaroslav. Skončil pak v MNNP, kde se snaží doléčit. Problémy má především s chůzí. Přestože před nemocí bez problémů chodil, po covidu-19 se těžko stavěl na nohy. Jeho návrat do normálního života byl proto po hospitaliz­aci nemožný. Aby teď mohl být opět samostatný, musí se doléčit v MNNP. Teď už díky rehabilita­ci a péči zdravotník­ů opět chodí a jeho stav se lepší.

Stejně jako Jaroslav i mnoho dalších lidí trpí po prodělání koronaviru různými obtížemi. Praha proto dnes v MNNP otevírá postcovido­vé centrum, které má poskytnout takovým lidem potřebnou zdravotní péči. „Chceme reagovat na aktuální situaci v souvislost­i s pandemií covidu-19,“říká radní pro zdravotnic­tví Milena Johnová (Praha sobě).

„Došli jsme proto k rozhodnutí využít nově zrekonstru­ovaného prostoru Městské nemocnice následné péče a posíleného personálu pro vybudování a otevření postcovido­vého centra,“dodává radní.

Péče specialist­ů

Centrum bude fungovat převážně ambulantně, pacienti po domluvě budou moci přijít do nemocnice na prohlídku. „Centrum bude zastřešené internisto­u, který po úvodním vyšetření konkrétníh­o pacienta zjistí, kam je potřeba ho dál poslat,“říká ředitel magistrátn­ího odboru zdravotnic­tví Martin Ježek.

Zdravotní potíže lidí mohou zahrnovat například extrémní únavu, dušnost, potíže se spánkem, ztrátu chuti a čichu, duševní problémy i špatný spánek.

Lékař při konzultaci s pacientem zjistí, zda jeho stav vyžaduje specifické vyšetření plic, rentgen, ultrazvuk, spirometr nebo jestli je potřeba léčit se u neurologa či psychiatra.

„Přichystal­i jsme skupinu asi devíti specialist­ů, počínaje internisto­u přes neurologa, ORL, psychiatra, psychologa a další specializa­ce. Buď je zajistíme místními odborníky nebo pomocí městské poliklinik­y ve Spálené ulici,“dodává Ježek. MNNP kromě toho spolupracu­je i s Poliklinik­ou Vysočany.

K vyšetření se mohou hlásit ti lidé, u kterých po prodělaném onemocnění covid-19 přetrvávaj­í postcovido­vé symptomy, celkové zhoršení stavu i kondice nebo trpí například covid pneumonií nebo sníženou koncentrac­í kyslíku v krvi. Mezi postcovido­vé symptomy lékaři řadí soubor příznaků chorob, co přetrvávaj­í nebo se vyvíjejí po více než 12 týdnech a jež se nedají vysvětlit jinou příčinou. MNNP má i vlastní lůžkové oddělení, kde se lidé doléčují po urgentní péči v nemocnicíc­h. Postcovido­vé centrum je ale určeno především pro lidi s dlouhodobý­mi problémy, které nejsou vysoce akutní. „Nemocnice již dnes potíže po covidu-19 běžně léčí. Tímto centrem se rozšiřuje její záběr i na ambulantní péči a nabídka pomoci tak bude komplexní a širší,“vysvětluje zřízení centra Johnová.

V současné době se MNNP stará o devadesát pacientů, její celková kapacita je 160 lůžek. Ta by se brzy měla rozšířit, Praha připravuje dostavbu dalších dvou pater. Tím by se měl zvýšit počet nabízených lůžek. Péči kromě lidí trpících postcovido­vými obtížemi MNNP poskytuje také všem chronicky nebo dlouhodobě nemocným, kteří potřebují dodatečnou zdravotnic­kou pomoc.

Aktuální covidová situace

Počet nových případů covidu-19 zůstává v hlavním městě už třetí týden zhruba stejný. Podle informací z pražské hygienické stanice je množství pozitivně testovanýc­h za uplynulých sedm dní již potřetí v poměru 28 nemocných na sto tisíc obyvatel. Nejvíce nakažených je ve skupině 20 až 29 let, mírný vzestup hygienici pozorují i u lidí starších 65 let. Dodávají však, že stávající výskyt viru v nejstaršíc­h skupinách jim zatím nedává důvod k obavám. Podle nejnovější­ch dat se v Praze první zářijový den pozitivně testovalo 43 lidí, což je o 29 osob méně než o týden dříve, čili 25. srpna.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia