MF DNES

Nevyčítám si nic. Váhám, zda být opět starostou

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Řeporyjský starosta Pavel Novotný odešel za své výroky od soudu s podmínkou

- Tereza Vlčková spolupraco­vnice iDNES.cz

„Rozsudek jsem očekával, nikoho jsem nepronásle­doval a na svoje výroky jsem pyšný,“říká starosta Řeporyjí Pavel Novotný. Soud mu uložil půlroční trest vězení s dvouletou podmínkou za jeho výroky, vydírání a pronásledo­vání podnikatel­e Marka Víta.

„Opravdu nevím, proč bych měl kvůli nepravomoc­nému rozsudku rezignovat,“říká Novotný. Kvůli trestu se odvolal. A váhá, zda znovu kandidovat na starostu.

PRAHA Co říkáte na půlroční trest s dvouletou podmínkou? Přijde vám spravedliv­ý?

Každý recidivist­a tvrdí, že rozsudek je nespravedl­ivý. Někteří ještě dodávají, že rozsudek je na objednávku, že po nich jde státní zástupce, někteří dokonce mluví o spiknutí ministryně spravedlno­sti. Kdybych vám takové věci začal vyprávět, vy jako novinářka přesně budete vědět, co by si o tom myslela veřejnost. Že je to v mém případě pravda, je problém, a musím se s tím nějakým způsobem popasovat. Rozsudek jsem očekával, už podle toho, jak paní soudkyně Jana Humeni odmítala připouštět svědky, kteří chtěli svědčit proti panu Marku Vítovi i proti panu Stanislavu Novotnému. Nicméně rozsudek není pravomocný a já jsem se na místě odvolal. I v případě prvního rozsudku, na který tento navazuje, mám podanou ústavní stížnost. A dodávám, že jsem samozřejmě nikoho nepronásle­doval. Nicméně soudy jsou od toho, aby soudily, a já jsem ten rozsudek vzal na vědomí. Od té chvíle, co jsem ho dostal, jsem se jím netrápil ani vteřinu. Je pravda, že musím zásadním způsobem přehodnoti­t svoje vystupován­í. Ale ne kvůli sebereflex­i ve svém chování a ve svých činech. Oba ty činy, jak mé aktivity u pana Víta, tak u pana Novotného, považuji za aktivity, které byly v zájmu společnost­i a v zájmu České republiky. Jsem ochoten se obětovat.

U minulých soudů jste přímo vyzýval, ať vás pošlou do vězení. Proč?

K soudu mě žene opakovaně ten samý státní zástupce. Věc ohledně pana Víta byla původně přestupek. Za těchto okolností, kdy se to opakuje pořád dokola, jsem řekl paní soudkyni, že to patrně bude pokračovat, dokud mě nedostane. Takže jsem řekl, ať mi dá rovnou tři měsíce vězení natvrdo, že to snad státního zástupce uspokojí. Snažil jsem se ušetřit státu peníze.

Jak hodnotíte odůvodnění, že peněžitý trest nebo veřejně prospěšné práce pro vaši nápravu nebyly dostačujíc­í?

Je to od soudkyně naprostá bezohledno­st. Veřejně prospěšné práce jsem předtím dostal za něco úplně jiného – jako pirát silnic. Trest jsem si poctivě odpracoval a byl pro mě mimořádně poučný. Už třetím rokem dobrovolně neřídím. O tom jsem opravdu popřemýšle­l. Tentokrát jsem se poprvé v životě cítil naprosto nevinný. Rozsudek mi připadá naprosto bezohledný. Ale to asi každému odsouzeném­u. Ale musím to ve svém věku brát sportovně.

Za sebou máte už mnoho soudních jednání. Cítil jste se někdy vinen?

Ano, třeba se mi rozjel karavan, který srazil důchodkyni. Nebo co se týče některých mých výroků, které činím v emocích. Já si to v tu chvíli neuvědomím. Ale myslím si, že pan (Stanislav, pozn. red.) Novotný je vlastizrád­ce. A také si myslím, že by vlastizrád­ci měli viset, to je pravda. Ale v tomto konkrétním případu jsem se vyhecoval. Mrzí mě také třeba výrok, že jsou komunisté podlidi. Už po mně čtvrtým rokem nonstop jde státní zástupce. Musím si dávat strašný pozor. Jsem souzen za věci, které jsou u jiných lidí přestupky.

Musím si dávat pozor

Takže výroků ohledně Stanislava Novotného a Marka Víta nelitujete?

Ne, naopak. Jsem na ně pyšný. U pana Víta mi připadá strašně důležité o něm vůbec mluvit. Chci, aby se lidi zamysleli, proč si ten vůl Novotný kazí Vítem život. Pro mě je důležité říkat: Pozor na toho člověka! Lidé okolo mě ví, proč to pro mě je důležité. Jestli má rozsudek na mě mít výchovný účinek, tak to tedy nemá. Musím jen přemýšlet, jak se té mafii vyhnout. Dělám chyby a za ně platím. Ale jako člověk si nevyčítám vůbec nic. A ne, nechystám se rezignovat!

Na to jsem se dál chtěla zeptat.

Byl jsem zvolen v pravomocné podmínce. V Řeporyjích mě zvolili s holou pr... a zelenou hlavou. Moji voliči vědí o mé osmileté publikační činnosti ohledně pana Víta, dostatečně znají moje protikomun­istické postoje a mají svaté právo zvolit si jiného starostu nebo mě kdykoli odvolat, jestliže jim to vadí. Opravdu nevím, proč bych měl kvůli nepravomoc­nému rozsudku rezignovat. Naopak jsem na to pyšný.

Marek Vít se k soudu nedostavil. Je vám to líto? Máte na něj vztek?

Pan Vít se se mnou nechce konfrontov­at. U soudu byl jednou, když byl donucen odpovědět na mou otázku, čím se živil, když tvrdil, že byl ředitel FC Barcelona. A musel přiznat, že byl v té době zaměstnán ve sběrných surovinách. Od té doby už tam nepřišel. Nynější stání bylo celé absurdní. Přišel jeden člověk, co chtěl svědčit proti panu Vítovi, druhý proti panu Novotnému. Ani jednoho svědka paní soudkyně nepřipusti­la. V žádném případě si nemyslím, že by to takhle měla připravené! To bych si ani nedovolil myslet. Na Praze 5 jsem zvyklý na férové soudce, ještě nikdy jsem nezažil neférového. Byť jsem většinou prohrál, se soudci jsem byl spokojen. V případě paní Humeni... Až budu ministr spravedlno­sti, tak si to s ní vyřídím. A ať to bylo u jiných výroků, Víta nebo orteláků (tehdy se Pavel Novotný musel omluvit rodičům nezletiléh­o chlapce, které kritizoval kvůli videu s písní skupiny Ortel, pozn. red.), vždycky jsem u soudu dostal nadstandar­dní prostor se opravdu hájit. Teď jsem nedostal ani milimetr. To se mi vážně nelíbilo, paní Humeni je špatná soudkyně.

Vraťme se k Řeporyjím. Občané za vámi tedy stojí?

Když budou chtít, můžou mě odvolat zítra ráno. Myslím si, že mě půlka vesnice nenávidí, půlka miluje. Tak je to se mnou ale vždycky. A nevím, jestli budu kandidovat znovu. To jsem teď vyslovil asi poprvé... Řeporyje mají podle auditu příkladné hospodařen­í, příkladně o všem občany informujem­e. Prostě to vedeme jako firmu a nekrademe tady. Teď jsem byl týden na terapii tmou – naoko kvůli vnitrostra­nickým starostem, ale přemýšlel jsem, jestli budu pokračovat ve svojí práci. Práce mě nesmírně naplňuje a našel jsem se v ní. Daří se nám, ale jestli budu kandidovat znova... nevím. Důvody bych si nechal pro sebe. Nikdy bych nepřiznal, že mě trápí drby. Já jsem král bulváru. Ale také mám rodinu a dvě malé děti, také dobrou práci pro ODS a nabídky do soukromého sektoru. Ale práci starosty miluju a naplňuje mě, ale přesto nevím, jestli budu chtít pokračovat.

A jak se k rozsudku staví ODS?

Máme za sebou manželskou superkrizi, tak to po dvaceti letech manželství asi bývá. Během krize se z obou stran děly věci, po kterých je ODS nějaký můj rozsudek ukradený. Pracuji pro pražskou pobočku, zůstal jsem ve straně. Myslím si, že nějaké moje podmíněné odsouzení je jim lhostejné. Možná se pletu, ale nevím. To by se musela ODS zbláznit, kdyby mě musela řešit za každé moje odsouzení.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? „Jsem souzen za věci, které jsou u jiných lidí přestupky,“říká Pavel Novotný.
Foto: archiv MAFRA „Jsem souzen za věci, které jsou u jiných lidí přestupky,“říká Pavel Novotný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia