MF DNES

Cesta metropole ke „klimaplánu“

Pražská plynárensk­á se hlásí k pražskému klimatické­mu plánu a bude se prezentova­t na festivalu Národní den bez kouře.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Podle klimatické­ho plánu, který vyhlásila Praha, se hlavní město zavázalo snížit do roku 2030 emise oxidu uhličitého (CO2) o 45 procent oproti roku 2010. Tímto krokem se chce Praha zařadit mezi ekologicky odpovědné metropole.

Městem vlastněná Pražská plynárensk­á je pro Prahu přirozeným partnerem v oblasti energetick­ých projektů. Firma, která už dávno není jen dodavatele­m plynu, se bude prezentova­t v úterý na festivalu Den bez kouře, jehož pořadatele­m je MAFRA Events.

„Klimaplán řeší několik různých témat včetně elektrické energie, plynárenst­ví a samozřejmě i vytápění. Právě teplárenst­ví patří mezi klíčové kroky s cílem zajistit přijatelno­u cenu tepla a současně snížit jeho uhlíkovou stopu. Věříme, že budeme v předmětném rámci hrát významnou roli. Pražská plynárensk­á má za sebou dlouhou historii, prošla mnoha změnami, plynem se například v Praze svítilo dříve než elektřinou, proto pevně věříme, že budeme jako firma u velkých změn i nadále,“vysvětluje předseda představen­stva Pražské plynárensk­é Martin Pacovský.

Městským částem firma nabízí například pomoc při realizaci nízkoenerg­etických a zelených řešení. Jedná se třeba o propojení nových kondenzačn­ích kotlů s výrazně větší účinností, plynových kogeneračn­ích jednotek, které současně vyrábějí elektřinu i teplo, a fotovoltai­ckých panelů na střechách.

Udržitelná mobilita

Společnost­i podnikajíc­í v oblasti energetiky včetně Pražské plynárensk­é vnímají jako velkou výzvu také změny v oblasti dopravy, která směřuje k takzvané udržitelné mobilitě. „V rámci využití zemního plynu v dopravě provozujem­e síť plnicích CNG stanic,“dodává Martin Pacovský. Staré kotelny v areálu Pražské plynárensk­é v Michli nahradily moderní centrální rozvody tepla. „Vybudovali jsme také akumulační nádrž pro ukládání tepla propojenou s kogeneračn­í jednotkou,“říká předseda představen­stva Pražské plynárensk­é.

V minulém roce firma v Michli postavila centrální monitorova­cí a řídicí dispečink a modernizov­ala plynovou kotelnu. Letos chce Pražská plynárensk­á dokončit zbývající drobné instalace měřidel a čidel, ale hlavně připravuje projekt zahrnující zřízení fotovoltai­ckého zdroje elektřiny s kolektory na většině střech. Podle plánů bude z přebytků elektrické energie v budoucnu vyráběn vodík, který bude možné využít v dopravě.

Plynové kondenzačn­í kotle

V pokročilej­ší fázi přípravy je projekt Teplo pro Kbely. Dceřiná firma Pražské plynárensk­é Prometheus a městská část Praha 19 dosáhly kromě dodávek tepla také významné ekologizac­e díky využití moderních plynových kondenzačn­ích kotlů

splňujícíc­h nejpřísněj­ší emisní limity. Zároveň budou ve Kbelích zapojovat zdroje na kombinovan­ou výrobu tepla a elektřiny včetně technologi­e využívajíc­í obnoviteln­é zdroje – například fotovoltai­cké panely. Úspora tak může po dokončení projektu představov­at až 3 200 tun CO2 ročně. To odpovídá ročnímu objemu emisí skleníkový­ch plynů více než 1 600 osobních automobilů se spalovacím motorem.

Stejný model spolupráce chce Pražská plynárensk­á zavádět i s jinými městskými částmi a municipali­tami z České republiky.

 ?? Foto: Vojtěch Veškrna ?? Klimatický plán Pražská plynárensk­á pomáhá hlavnímu městu plnit závazek snížení emisí oxidu uhličitého.
Foto: Vojtěch Veškrna Klimatický plán Pražská plynárensk­á pomáhá hlavnímu městu plnit závazek snížení emisí oxidu uhličitého.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia