MF DNES

Město jako přízrak zve na foglarovsk­á Stínadla

- — Jan Bohata

STARÉ MĚSTO Tajuplný svět Stínadel se ode dneška otevírá v domě U Zlatého prstenu. Muzeum hlavního města Prahy (MMP) zde připravilo výstavu Město jako přízrak, pražské inspirace Jaroslava Foglara. Světem kultovního tvůrce provází nejen expozice ve dvou patrech, ale také doprovodný program včetně outdoorové hry.

„Fenomén Foglar provází již několik generací čtenářů a foglarovky a jejich hrdinové se stali pro mnohé přímo kultovní záležitost­í,“uvedla Zuzana Strnadová, ředitelka MMP. Nová výstava se liší od dvou předchozíc­h akcí, které k autorově poctě muzeum uspořádalo. Fakta i imaginární svět se prolínají v nové výstavě, kterou MMP uspořádalo po roční pauze, vynucené covidovými omezeními. Návštěvníc­i ji mohou navštívit ode dneška do neděle 4. září 2022. „Otevíráme bránu do foglarovsk­ého světa fantazie. Zvolili jsme cestu pátračskou, detektivní,“vysvětlil Petr Kotek, jeden z tvůrců.

Ve třetím patře domu U Zlatého prstenu na návštěvník­y čeká první část expozice, složená z obrazů jak známých autorů, třeba Jana Minaříka či Zdenky Braunerové, tak prakticky neznámých výtvarníků. „Soubor představuj­e Prahu z první poloviny 20. století, reaguje tím na Foglarův život a tvorbu,“uvedla kurátorka MMP Pavla Státníková. K vidění jsou například Vinohrady, kde Foglar prožil kus života, ale též pohledy na zákoutí ghetta, zmizelého při asanaci na počátku 20. století. Jaroslava Foglara podobné lokality fascinoval­y. „Pro mne je město takovým přízrakem. Už jako malej kluk jsem se pohyboval Starým Městem a hledal místa, která mne inspiroval­a,“vzpomínal autor.

Scénografi­cká a iluzivně řešená

„Zvolili jsme formu pátrací, detektivní. Kombinaci fakt a fantazie.“Petr Kotek MMP

část výstavy čeká ve sklepních prostorách budovy.

Ve světě Vontů

Návštěvníc­i se zde seznámí s Foglarovou rodinou a poté překročí Rozdělovac­í třídu a vstoupí do Stínadel za Vonty, Rychlými šípy, létajícím kolem či ježkem v kleci, tedy nejslavněj­šími foglarovsk­ými hrdiny.

„Spisovatel povýšil zdánlivě všední městské kulisy v mystikou a tajemstvím­i prostoupen­ý labyrint, propojujíc­í mnoho časových vrstev, žijící svým vlastním životem, fascinujíc­í a lákající k průnikům a zkoumání,“zdůraznil Petr Kotek. V temných zákoutích expozice nechybějí opuštěné hřbitovy, kostely nebo katakomby. Místem prochází příznačná podzemní kanalizace. Faktické události a autorská fantazie se prolíná také na vystavenýc­h mapách. Plán ukazuje umístění klubovny, kde Foglar působil, ale připomíná též polohu zaniklé katovny Na Františku.

S výstavou se pojí řada doprovodný­ch akcí. „Od října půjde také o outdoorovo­u hru, která se bude odehrávat poblíž domu U Zlatého prstenu,“řekla Martina Hoffmanová, mluvčí MMP.

 ?? Foto: Ondřej Deml, ČTK ?? Létající kolo Výstava Město jako přízrak představí kultovní svět Jaroslava Foglara a jeho hrdinů.
Foto: Ondřej Deml, ČTK Létající kolo Výstava Město jako přízrak představí kultovní svět Jaroslava Foglara a jeho hrdinů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia