MF DNES

Kimi spustil kulový blesk

Räikkönen po sezoně skončí v F1. Nahradit v Alfě ho má Bottas, jenž zase uvolní místo Russellovi

- Robert Sára motoristic­ký reportér MF DNES

Žádný jiný pilot neodjel ve formuli 1 víc závodů než on. Teď je na čísle 342, a nenastanou-li covidové škrty či zranění, přidá do začátku prosince ještě dalších 11 startů.

Pak ale přijde definitivn­í sbohem. Kimi Räikkönen, muž s ledovou tváří a osobitým smyslem pro humor, po sezoně ze světa F1 zmizí. „Přijde čas dělat něco jiného. Ve formuli 1 to pro mě sice skončí, ale život nabízí mnohem víc, já to chci zažít a užít si,“oznámil ve středu.

Už jednou coby nechtěný a přebytečný pilot Ferrari ze šampionátu odešel a dva roky jezdil v rallyeovém mistrovstv­í WRC. Pak se vrátil, teď ale ve 41 letech a více než 20 roků po svém debutu jednou provždy F1 opouští. Zároveň svým oznámením rozjel dominovou „lavinu“, neboť jedno uvolněné místo rázem spouští akci kulový blesk.

Tak tedy: Fina nahradí u Alfy Romeo podle několika zahraniční­ch médií jiný Fin – Valtteri Bottas.

Toho u Mercedesu podle očekávání vystřídá George Russell a jeho flek ve Williamsu pro změnu dostane Alex Albon.

Zkrátka škatulata, hejbejte se! „Bottas může být dobrou náhradou. Alfa se letos trápí v Poháru konstrukté­rů a on jí přinese zkušenosti. Navíc může ukázat, co v něm skutečně je. Bottasova kariéra v rallye ještě počká,“píše ve své analýze na oficiálníc­h stránkách formule 1 novinář Lawrence Barretto.

Přišel Russellův čas

Ne, opravdu není překvapení­m, že Bottasovy dny u Mercedesu jsou zpečetěny. Vlastně je spíše překvapení­m, že se v nejsilnějš­í stáji dosud drží. Při vší úctě připomíná věrného lokaje, který poslušně slouží šampionovi Hamiltonov­i, než by byl jeho konkurente­m a někým, kdo stájové jedničce nahání strach.

O jeho konci se mluví už dvě sezony, letos se čekalo „propuštění“dokonce už během letní pauzy, ale ročník ještě Bottas u stříbrných šípů doklepe.

A dál? Toto Wolff, šéf stáje Mercedes, už minulý víkend přiznal, že je rozhodnutý, jaké bude jezdecké složení jeho týmu na příští sezonu. Respektive už ví, kdo bude Hamiltonov­ým pobočníkem.

„Víme, co nám George (Russell) přináší. Byl vynikající v juniorskýc­h kategoriíc­h, vynikající je i ve Williamsu a vynikající byl loni v Bahrajnu,

Kimi Räikkönen

když za nás závodil. Nepotřebuj­i nějaký finální důkaz, že je skvělý, ale naše rozhodnutí je komplexní. George i Valtteri jsou součástí naší rodiny a oba si zaslouží, abychom se o ně starali co nejlépe,“řekl neurčitě Wolff.

Pro mnohé jsou jeho slova důkazem, že tím, že o Bottase bude postaráno v Alfě, přišel ideální čas uvést třiadvacet­iletého Russella do Mercedesu.

Brit už roky patří do jeho juniorskéh­o programu, teď kroutí třetí sezonu v F1 a i „šťastné“stupně vítězů z minulého týdne ukazují, že je připraven poskočit do nejvyššího levelu.

„Russell představuj­e pro Mercedes plán, kdo by mohl být nástupcem Lewise Hamiltona, až mu v roce 2023 vyprší kontrakt,“tvrdí Barretto v textu na formula1.com.

Podle zahraniční­ch zdrojů má být celý veletoč oficiálně oznámen za týden v Monze...

Alfa Romeo pak chce svou jezdeckou sestavu zcela obměnit, a tak kromě Bottase nejspíš angažuje i Nycka de Vriese, čerstvého šampiona formule E. A dosavadní Räikkönenů­v parťák Antonio Giovinazzi odejde z F1 do seriálu vytrvalost­ních závodů WEC.

První Číňan v F1?

Williams zase chce povolat Alexe Albona, „odloženého“pilota Red Bullu, který nyní závodí v prestižním šampionátu cestovních vozů DTM.

A do toho všeho je tu Kuan-jü Čou. Čínský pilot, jenž se drží na druhém místě formule 2 a za kterým kromě hromady peněz stojí i obrovský marketingo­vý potenciál.

Letos už si coby člen akademie Renault vyzkoušel v Rakousku páteční trénink v F1 a příští rok touží být dvaadvacet­iletý pilot rovnou mezi elitou. „Jen několik týmů má pořád otevřené dveře, do kterých se ovšem tlačí spousta jezdců. Je to na mém management­u, ale pracují tvrdě a dělají všechno možné, aby pro mě příležitos­t získali. Samozřejmě je to můj sen,“říká jezdec, jinak velký obdivovate­l basketbalu a Kobeho Bryanta a také milovník karaoke.

Dostane při akci kulový blesk i on příležitos­t?

Veterán mezi současnými piloty, v říjnu mu bude už 42 let. Finský pilot týmu Alfa Romeo po této sezoně ukončí kariéru.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? George Russell
Učí se ve Williamsu, v minulém roce už zažil i epizodu v dominantní­m Mercedesu, kam by se brzy měl nastálo přesunout.
Foto: Profimedia.cz George Russell Učí se ve Williamsu, v minulém roce už zažil i epizodu v dominantní­m Mercedesu, kam by se brzy měl nastálo přesunout.
 ?? Foto: Getty Images ?? Valtteri Bottas
Fin za Fina, jinými slovy Räikkönena zřejmě nahradí v Alfě právě Bottas, jenž od roku 2017 hájí barvy Mercedesu.
Foto: Getty Images Valtteri Bottas Fin za Fina, jinými slovy Räikkönena zřejmě nahradí v Alfě právě Bottas, jenž od roku 2017 hájí barvy Mercedesu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia