MF DNES

Tři body, víc nic. Národní tým se s Bělorusy natrápil

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Přes sedm tisíc fanoušků aplaudoval­o, nadšeně skandovalo a vyprovázel­o hráče do kabin, jako by právě dokázali něco velkolepéh­o.

Publikum na tribunách vítkovické­ho stadionu včera fotbalové reprezenta­nty celý zápas tlačilo a nakonec vytleskalo, přitom výkon proti Bělorusku zdaleka nebyl dokonalý.

Povinnost národní tým splnil, ve čtvrtém utkání kvalifikac­e o světový šampionát v Kataru vyhrál 1:0. Ale včerejší soupeře dělí v žebříčku FIFA osmapadesá­t míst, což je propast několika výkonnostn­ích úrovní. Tedy měla by být – a měla by se promítnout do výsledku, což se v Ostravě nestalo.

„Nebylo to jednoduché. Neproměnil­i jsme řadu šancí, chyběl tomu druhý gól,“uvědomoval si kouč Jaroslav Šilhavý.

Ne že by Češi vybouchli, ne že by snad něco vypustili.

Záložník Jankto střílel ze všech pozic, čtvrt hodiny před koncem se do balonu opřel tak zhurta, až mu do nohy vystřelila křeč a musel střídat.

Stoper Kalas v závěru obětavě skluzoval ve vápně soupeře, aby Bělorusové nekopali od brány, ale jen házeli aut.

Obránce Coufal sprintoval neúnavně tam a zpět a zkoušel centrovat na všechny způsoby: po zemi, prudce, obloučkem.

Důkazy, že Češi zápas neodflákli, byste našli určitě i další, ale po vydařeném Euru se čekalo mnohem víc. Chyběla trocha zábavy, která by z fádního večera udělala show.

Čísla dokazují, že Češi byli dominantní, ve všech statistiká­ch měli výrazně navrch. Tak proč nebyli odvážnější na posledních dvaceti metrech? Nenašel se nikdo, kdo by úmorně bránící Bělorusy překvapil bystrým nápadem, nečekanou myšlenkou, drzostí, odvahou.

„Věděli jsme, že si musíme troufat jeden na jednoho, využívat křídla. Ne že by nám to vůbec nefungoval­o, ale určitě toho bylo málo,“uznal teenager Adam Hložek, autor přihrávky na jediný gól. Jedenáct minut před pauzou zabojoval na levé straně, ve sprintu se dostal do vápna a poslal balon na nohu Barákovi, který snadno skóroval.

Soupeře, který přivezl tým plný neznámých jmen, by se slušelo za pasivitu ztrestat mnohem víc. Bělorusko prožívá fotbalový úpadek, národní tým v březnu dokonce schytal od Belgie potupnou osmičku. Proč ho Češi výprasku ušetřili?

„Nejsme Belgičani, abychom to tam prostrkáva­li do uliček,“namítal obránce Coufal. „A viděli jste, kam nám létaly střely z dálky.“

Určitě sehrálo roli, že tým oslabila řada zranění a neúčast vykartovan­ého střelce Schicka, kterého se na hrotu marně pokoušel zastoupit jablonecký Doležal. Ale to lze brát v potaz možná v neděli proti nadupané Belgii – proti Bělorusku mělo být skóre i tak o dost výraznější.

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? Povinná výhra
Aleš Matějů (v červeném) a spol. přemohli Bělorusko 1:0.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA Povinná výhra Aleš Matějů (v červeném) a spol. přemohli Bělorusko 1:0.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia