MF DNES

Terorista na Novém Zélandu pobodal šest lidí v obchodě

-

AUCKLAND Útočník, který v supermarke­tu v jednom z obchodních center v Aucklandu na Novém Zélandu pobodal šest lidí, byl inspirovan­ý ideologií teroristic­ké organizace Islámský stát. Oznámila to premiérka Jacinda Ardernová, která proto informoval­a veřejnost, že se jedná o teroristic­ký čin.

Extremista původem ze Srí Lanky byl přitom novozéland­ským bezpečnost­ním úřadům znám již delší dobu, nepřetržit­ě ho sledovaly. „Násilnický extremista podnikl teroristic­ký útok proti nevinným Novozélanď­anům,“řekla Ardernová na tiskové konferenci. „Stojí za tím jednotlive­c, nikoliv víra,“uvedla také ovšem premiérka.

Policie uvedla, že žádné další nebezpečí nehrozí, útočník byl sám. Policisté, kteří ho sledovali, si mysleli, že si jde do supermarke­tu jen nakoupit, ale v obchodě vytáhl velký nůž a začal bodat lidi kolem sebe. „Dělali jsme naprosto všechno, abychom o něm měli přehled, a skutečnost, že jsme byli schopni zasáhnout tak rychle, přibližně za 60 vteřin, dokládá, jak důkladně jsme ho sledovali,“řekl Andrew Coster z novozéland­ské policie.

Premiérka k tomu řekla, že až do dnešní doby muž nespáchal žádný trestný čin. „Pokud by ve vězení měl být, tak by tam byl. Zákony nám neumožnily zavřít ho. Z toho důvodu byl neustále sledován,“doplnila Ardernová.

Záchranáři odvezli do nemocnice jednoho zraněného v kritickém stavu a tři lidi ve vážném stavu. Útočník zemřel na místě, podle premiérky byl zastřelen do minuty od začátku útoku. (zah a ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia