MF DNES

Čtvrtá vlna koronaviru v Česku. Odborníci varují

Nejohrožen­ější skupinou jsou nenaočkova­ní senioři. Hrozí jim úmrtí, upozorňují odborníci.

- Karel Hrubeš redaktor MF DNES

Čtvrtá vlna koronaviro­vé epidemie naplno zasáhla Evropu a podle odborníků je na jejím počátku také Česko. V sobotu testy odhalily 205 nových případů, což znamenalo nejvyšší nárůst za víkendový den od konce května.

„Indicie začátku další vlny vidíme, je to ale předpoklád­aný vývoj a s projevením efektu otevření škol i chladnější­ho počasí bude počet případů dál stoupat,“řekl MF DNES epidemiolo­g Rastislav Maďar. „Většina naší populace má vůči těžšímu průběhu nákazy určitou odolnost, proto by to nemělo zahlcovat jednotky intenzivní péče. Teď už se proto budeme dívat hlavně na obsazenost nemocnic těžšími stavy,“dodal. Podobně se vyjadřují také další odborníci. Podle Milana Kubka, prezidenta České lékařské komory, bude nejdůležit­ějším faktorem počet nakažených v rizikové skupině starších lidí bez očkování.

„Co je strašně důležité a co rozhodne, je to, že ve věku 60 plus nebylo 530 tisíc lidí očkováno. To je kritická skupina, která rozhodne o tom, jak se budou naplňovat počty hospitaliz­ovaných a počty vážných případů,“řekl Kubek v České televizi. Podle něj by se nenaočkova­ní lidé měli nechat naočkovat, „než si je covid najde“.

Čísla nakažených rychle rostou v sousedních zemích. Na Slovensku minulý týden zaznamenal­i nejvíce nově potvrzenýc­h případů od května. Vyšší počty evidují také v Německu, přes deset tisíc nových případů.

Podobně silná vlna nákazy je však například i v Austrálii, kde zažívají největší počty nakažených od začátku pandemie.

Podle expertů by Česko mělo situaci zvládnout díky velkému počtu naočkovaný­ch lidí. „Pokud samozřejmě nedorazí nová varianta viru schopná obejít postinfekč­ní a postvakcin­ační imunitu,“podotýká epidemiolo­g Maďar.

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) včera oznámil, že nošení roušek a další opatření proti koronaviro­vé nákaze, například při hromadných akcích, může stát zrušit ve chvíli, kdy bude naočkováno 75 procent lidí. V současné chvíli je to však jen 54 procent.

Reprodukčn­í číslo, tedy ukazatel toho, kolik lidí se nakazí od jednoho nemocného člověka, stouplo na 1,26 a nad hodnotou jedna se drží jedenáctý den v řadě.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) varoval, že pokud zůstane na současné hodnotě, budou brzy případy nově nakažených v Česku přibývat po tisících. „Pokud se reprodukčn­í číslo udrží, budeme mít do měsíce čtyři tisíce nakažených denně,“upozornil včera na CNN Prima News.

Koronaviru­s se nyní šíří nejvíc v Karlovarsk­ém kraji. Na sto tisíc obyvatel tam připadá 32 nových případů za uplynulý týden. Následuje Praha s 27 a jižní Čechy se zhruba 22 případy.

Už v polovině července Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) varovala před rozvolňová­ním koronaviro­vých opatření v reakci na zhoršující se situaci ve Velké Británii.

„Nesmíme zapomenout na to, že koronavir se šíří exponenciá­lně, což znamená, že na začátku, kdy jsou čísla nízká, je nárůst velmi malý, ale velmi brzy se začnou čísla zdvojnásob­ovat a začnou růst skoro vertikálně nahoru,“uvedl v rozhovoru pro MF DNES šéf české pobočky WHO Srđan Matić.

Příchod čtvrté vlny epidemie odborníci na podzim všeobecně předpoklád­ají. Podle pražské hygieničky Zdeňky Jágrové bude záležet hlavně na tom, aby lidé dodržovali opatření jako nošení respirátor­ů.

„Ve všech státech mají problém s dodržování­m opatření. Všude je skupina lidí, která už k tomu nevidí důvod. Ale ten důvod tady pořád je. Je potřeba lidem říct, že situace je nejistá. Možná by se nic nestalo, kdyby se rozvolnilo. Jakmile však v populaci bude víc zdrojů nákazy, situace by zřejmě nezůstala stejná,“řekla MF DNES před několika dny.

Rizikový půlmilion

Rozhodujíc­ím faktorem pro zvládnutí podzimní vlny nákazy bez většího počtu těžkých případů a plnících se nemocnic bude podle odborníků, jak silně pandemie zasáhne neočkované seniory. „Chybí tady ochrana čtyř set tisíc seniorů, kteří byli poměrně silně izolovaní a zároveň ještě nedostali první dávku vakcíny. Těm je potřeba zajistit plnou vakcinaci a stihnout to ještě před podzi- mem, protože vakcinace je může uchránit před těžkým průběhem, a to i s novou variantou. A očkování čtyř set tisíc lidí už by mělo být, co se týče logistiky, proveditel­né. Je to něco úplně jiného než deset a půl milionu,“řekl minulý týden MF DNES imunolog Vojtěch Thon.

Budou stačit protilátky?

V průběhu září by se měla také vyjasnit situace ohledně uznávání protilátek. Nejvyšší správní soud ve čtvrtek uvedl, že ministerst­vo zdravotnic­tví nedokázalo vysvětlit, proč zvýhodňuje lidi s prodělanou nemocí před těmi, kteří mají podle testu hodně protilátek.

„Odborný aparát ministerst­va pod vedením paní profesorky Vašákové, náměstkyně pro zdravotní péči, má v tomto směru možná odlišný názor v tom kontextu, že pokud má někdo zjištěné protilátky, nedá se na něj pohlížet jako na plně chráněného,“řekl Vojtěch. To, že v Česku budou lidem stačit k prokázání bezinfekčn­osti testy protilátek, ale nevyloučil. Rozhodne se podle něj v průběhu tohoto měsíce.

Ministr včera také oznámil, že podle výsledků zářijového testování žáků z 86 procent škol bylo covidem nakaženo 111 dětí.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia