MF DNES

Čínské firmy pod dohledem

Čínská vláda reguluje technologi­cké firmy, aby se příliš nevymkly kontrole, říká ekonom Vilém Semerák.

- Sára Mazúchová redaktorka MF DNES

ínské technologi­cké firmy se v posledním roce potýkají se zvýšeným zájmem Pekingu. Vláda představil­a spoustu přísných regulací, naposledy omezila online hraní videoher dětmi na tři hodiny týdně. Odborník na čínskou ekonomiku Vilém Semerák z institutu CERGE-EI upozorňuje, že spoutávání technologi­ckých firem pravidly se zemi může vymstít. „Populace stárne, pracovní síla mizí a Čína se bez hladkého technologi­ckého vývoje nejspíš neobejde,“říká.

Čínské děti nově smějí hrát online hry jednu hodinu v pátek, hodinu v sobotu a hodinu v neděli. Jako důvod úřady uvádějí, že děti tráví před obrazovkam­i moc času, což škodí jejich zdraví. Neskrývá se však za přísnými pravidly ještě něco jiného?

Je to jedno s druhým. Mnoho tamních rodin skutečně znepokojuj­e, že jejich děti tráví hodně času online místo toho, aby se třeba věnovaly škole. Zároveň se čínské vládě hodí navykat populaci na regulaci přístupu k internetu. Uvedené omezení je například doplněno povinností vždy uvádět skutečné jméno a také obsah her podléhá striktní cenzuře. V čínském přístupu k regulaci se vždy potká užitečné s tím, čeho chce strana a vláda dosáhnout.

A to je v tomto případě co?

Je tam cíl udržet kontrolu nad společnost­í. A současně to vláda spojí s něčím, co se dá vysvětlit jak domácímu publiku, tak Západu jako nezbytná forma regulace, protože na trhu dochází k něčemu špatnému.

Omezení online her je jen jednou z mnoha regulací, které Čína uvalila na technologi­cké firmy. Co si od toho slibuje?

Technologi­e jsou relativně novým, avšak velkým a dynamickým sektorem, který působí na řadu Číňanů atraktivně. Jsou tam lidé jako Jack Ma, kteří vyšli z ničeho, vybudovali obrovskou firmu a zároveň se nesnažili být nezávislí na Pekingu. Řada internetov­ých podnikatel­ů dokonce v čínské komunistic­ké straně je. Přesto jí ale za nic moc nevděčí, což vzbudilo obavy, že si vybudují nezávislé pozice. Pak by možná společnost byla ochotná sledovat více tyto vzory než ty oficiální stranické, které se jim vláda snaží vnucovat.

Technologi­cké firmy navíc rostou do obrovských rozměrů, stojí rozkročené mezi čínským trhem a dalšími trhy a začaly být v některých případech relativně finančně nezávislé. Díky vydávání akcií na zahraniční­ch trzích získaly přístup ke kapitálu, který je mimo dosah regulátorů. Bylo proto potřeba dát všem jasný signál: Nemáme rádi, když je někdo příliš nezávislý.

Nedělá ale Peking chybu, když technologi­cké firmy omezuje?

Řada západních komentátor­ů si myslí, že ano. Kvůli nepříznivé­mu demografic­kému vývoji bude výrazně růst poměr nepracujíc­í čínské populace vůči aktivní. Čína by chtěla být světovým lídrem, na což potřebuje dostatečně velkou ekonomiku, které při klesající míře porodnosti dosáhne jenom tak, že bude výrazným lídrem v technologi­ích a bude co možná nejefektiv­nější. Internetov­é firmy, ale i další kreativně zaměřené sektory by jí v tom mohly pomoct. Proto se objevují obavy, že čínská vláda svými byrokratic­kými zásahy tendenci k dravosti, efektivitě a hledání nových příležitos­tí výrazně naruší a země se bude se vyvíjet směrem ke stagnující­mu a byrokratic­kému systému, v němž inovace a schopnost růst nehrají roli.

Říkáte, že si to myslí západní komentátoř­i. Co si myslíte vy?

Ten trend tam určitě je. Nicméně Čína je na rozdíl od jiných zemí ohromně velkým trhem. I s určitými omezeními bude trvat déle, než se jim podaří domácí konkurenci udusit. Experti na Západě jsou dlouhodobě skeptičtí k inovační dynamice Číny a očekávají už řadu let, že čínský růst bude výrazně klesat. V mnohém mají pravdu, ale Číně se vždycky zčásti povedlo problémům vyhnout, za což může právě velikost ekonomiky a další faktory.

Jak na regulace reagují společnost­i, kterých se to týká?

Co se týče veřejných reakcí, musí být opatrné. Když žijete v systému, který je daleko od běžného právního státu a kde žalovat stát je prakticky nemožné, tak se nelze bránit stylem, který by volily americké či evropské firmy. Zřejmě se odehrávají nějaká vyjednáván­í v zákulisí, ale co se týče veřejných debat, k velkým protestům nedochází. Jen výjimečně něco pronikne do novin.

V jakém smyslu?

Například na jaře tohoto roku se objevily opatrné komentáře některých ekonomů, jestli se to možná s regulací nepřehání. Poukazoval­i na to, že byrokratiz­ace může podvázat sektor, který se velice úspěšně vyvíjel, v němž si Čína budovala mezinárodn­í renomé a který mohl do budoucna čínské ekonomice pomoct. Nicméně přímý protest proti rozhodnutí­m je něco, co by bylo vnímáno jako velmi donkichots­ká záležitost.

Při příležitos­ti nedávného stého výročí čínské komunistic­ké strany Si Ťin-pching prohlásil, že se v zemi podařilo vymýtit extrémní chudobu. Je to pravda?

Co se týče extrémní chudoby, tak to pravda nejspíš je, alespoň pokud použijeme oficiální čínskou definici. Ta pracuje s o trochu nižší hranicí než Světová banka, konkrétně s ročním příjmem čtyři tisíce jüanů, což je zhruba 13 tisíc korun. Z takových statistik ovšem vypadávají lidé na okraji systému, kteří jsou třeba zavřeni v převýchovn­ých táborech. Navíc to neznamená, že by zmizely rozdíly mezi chudou a bohatou částí populace, spíše naopak.

Jak se tedy žije obyčejným Číňanům?

Přetrvávaj­í velké disproporc­e mezi lidmi na venkově a ve městech. Příjmová i majetková nerovnost zůstávají vyšší, než je průměr OECD, a výrazně vyšší, než je míra nerovnosti v České republice. Problém je, že oficiální slogany mluví o lepší společnost­i, než má Západ, a oficiální ideologie stále adoruje Marxe, ale přitom lidé z venkova, z chudých provincií, jako je třeba Kan-su, mohou v televizi sledovat, jak lidé v Šanghaji nebo Pekingu kupují drahé hračky pro své psy a jezdí si v západních autech, zatímco oni horko těžko financují základní potřeby svých dětí.

Může to v budoucnu vést k projevům nespokojen­osti, či dokonce k protestům?

Ano a Si Ťin-pching si toho je velice dobře vědom. V příštích letech musí strana buď zajistit, že bude pokračovat ekonomický růst a že se lidem bude dařit čím dál tím lépe, anebo je o tom bude muset alespoň přesvědčit – k čemuž se dobře hodí kontrola nad internetem a veřejným prostorem.

Co dalšího má Čína v plánu regulovat?

Nedávno jsem četl takovou úvahu v časopisu Caixin, v níž se autor snažil vyjmenovat všechny sektory, u kterých může mít čínská vláda důvody snažit si v nich udržet vyšší míru vlivu. Získal jsem z toho dojem, že není prakticky žádná oblast, které by se to nemohlo dotknout. Lidé z toho nejužšího vedení strany věří, že s lepšími technologi­emi bude stát schopný dohlížet na to, co se ve společnost­i a v ekonomice děje, a bude schopný redukovat neefektivi­tu, která se v podobných byrokratic­kých systémech jinak nutně objevuje. Jestli je to pravda, nevím, ale většina lidí, kteří se zabývají problemati­kou tranzitivn­ích ekonomik, by se na to dívala velmi skepticky.

Delší verzi rozhovoru čtěte na iDNES.cz

 ??  ??
 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Nerovnost se zhoršila „Rozdíly mezi bohatými a chudými jsou v Číně větší, než je průměr zemí v Organizaci pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj, a výrazně větší než v Česku,“uvádí Vilém Semerák.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Nerovnost se zhoršila „Rozdíly mezi bohatými a chudými jsou v Číně větší, než je průměr zemí v Organizaci pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj, a výrazně větší než v Česku,“uvádí Vilém Semerák.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia