MF DNES

Rusové našli reaktor své ponorky zvané Hirošima

-

MOSKVA Ruští specialist­é našli na dně moře u souostroví Nová země kontejner jaderného reaktoru jedné z prvních sovětských atomových ponorek K-19, jejíž nehoda v roce 1961 se později stala námětem hollywoods­kého filmu. K-19, pronásledo­vaná nehodami, byla „strašákem“sovětského námořnictv­a.

Byla prvním nosičem balistický­ch atomových raket SSSR. Již její první plavba skončila havárií, po ozáření zemřelo devět námořníků. Kvůli četným dalším nehodám – v roce 1969 se srazila s americkou ponorkou a o tři roky později následoval požár – dostala přezdívku Hirošima. V roce 1990 byla sešrotován­a.

U Nové země spočívá obrovské množství radioaktiv­ního odpadu ze zkoušek jaderných zbraní, jakož i částí jaderných ponorek a atomového ledoborce Lenin. Potopena tu byla v roce 1982 jaderná ponorka K-27, které se pro únik radiace přezdívalo Nagasaki. A zdejším končinám se přezdívá arktický jaderný hřbitov.

Na dně leží na 17 000 kontejnerů s jaderným odpadem, včetně 15 kontejnerů s reaktory z jaderných ponorek. Jsou nutné kontroly podmořským robotem, zda nehrozí radiační nebezpečí.

Případné nebezpečí závisí na tom, zda reaktor K-19 byl potopen i s jaderným palivem, anebo to předtím odstranili, jak velel správný postup. Pokud ne, šlo by o časovanou bombu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia