MF DNES

Evropa střízliví z Bidena

Trump, pak Afghánistá­n. Vztahy mezi USA a Evropou se s novým prezidente­m nezlepšují.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Od amerického prezidenta Joea Bidena měla Evropa velká očekávání. Po čtyřech letech s jeho předchůdce­m Donaldem Trumpem, k němuž si evropští státníci hledali cestu jen těžko, měl nastat restart vzájemných vztahů. S překotným stahováním vojsk z Afghánistá­nu ale transatlan­tická spolupráce dostala další zásadní ránu.

Ještě začátkem léta, kdy se Biden na své první zahraniční cestě poprvé setkal s evropskými lídry na summitu států G7 v jihoanglic­kém Cornwallu, se přitom optimistic­ky očekával nový začátek.

„Pouta mezi našimi státy jsou silnější než kdy dřív,“řekl v té době německé kancléřce Angele Merkelové.

Také s francouzsk­ým prezidente­m Emmanuelem Macronem si notovali jako blízcí přátelé a britský premiér Boris Johnson se o něm pochvalně vyjádřil jako o „závanu čerstvého vzduchu“.

Oproti předchozím summitům s Trumpem, který z jednoho předčasně odjel kvůli sporům o cla a na dalším ve společném prohlášení odmítl podepsat pasáž týkající se ochrany klimatu, to letos s Bidenem byla téměř idyla.

Aspoň se to tak zdálo.

V čase nadějí

O měsíc později kancléřka Merkelová přijela na státní návštěvu do Bílého domu

Zatímco o Trumpovi se v minulosti nevyjadřov­ala zrovna lichotivě, po setkání s Bidenen letos v červenci nešetřila optimismem: obnovení vzájemné spolupráce prý pomůže řešit problémy „s novým elánem“.

Cestování, cla a plyn

Očekávání byla vysoká, jenže pak přišly první zádrhele. Jeden z nich, byť do určité míry symbolický, se týkal letního cestování. Zatímco Evropa v červnu vzhledem k lepšící se epidemické situaci otevřela své hranice americkým turistům, Bidenova vláda tento krok neopětoval­a.

Kromě dovozních cel mezi Evropou a USA panují také neshody ohledně dostavby z Ruska vedoucího plynovodu Nord Stream 2, na němž má Německo značný zájem, zatímco americká strana má vůči němu dlouhodobé výhrady.

Ovšem poslední a největší ranou, která opět vrátila vztahy mezi Evropou a Spojenými státy o několik kroků nezpět, je právě Afghánistá­n. Bidenovo rozhodnutí stáhnout všechny americké vojáky a okamžité zabrání země Tálibánem v Evropě vyvolalo vlnu kritiky.

A to kvůli důsledkům ohledně bezpečnost­i afghánskýc­h spolupraco­vníků, způsobení další migrační krize i s ohledem na důvěryhodn­ost severoatla­ntického spojenectv­í. Merkelová Bidena sice přímo nekritizov­ala, ovšem vývoj v Afghánistá­nu s odkazem na americkou vládu označila za „hořký, dramatický a hrozivý“. Její nástupce, předseda křesťanský­ch demokratů Armin Laschet, který v nadcházejí­cích volbách usiluje o místo kancléře, šel ještě dál: stažení spojenecký­ch vojsk je podle něj „největší debakl NATO od jeho založení“.

Neústupný Biden

Situaci neuklidnil ani nedávný telefonick­ý rozhovor mezi Macronem a Bidenem, v němž francouzsk­ý prezident mimo jiné zdůrazňova­l morální stránku věci. Evropská a americká média si všimla toho, jak se oficiální přepis telefonick­ého rozhovoru mezi Bidenem a Macronem v obou zemích lišil: americká strana z něj vypustila část, v níž Macron zdůrazňova­l „absolutní nutnost zajistit rychlou, cílenou a koordinova­nou pomoc ohledně evakuací afghánskýc­h spolupraco­vníků spojenecký­ch sil“, které jsou podle něj „morální zodpovědno­stí“.

Britský premiér Johnson kvůli vývoji v Afghánistá­nu svolal krizové setkání zástupců států G7, NATO, OSN a Evropské unie. Společně apelovali na Bidena, aby zpomalil stahování amerických vojsk, které má skončit 31. srpna, což Biden odmítl. Přesto již Německo, Francie a Británie s evakuacemi skončily předčasně, aby do této lhůty mohli bezpečně odletět jejich vojáci.

Kromě souvisejíc­ích problémů také zejména Německo nyní čeká, jak se Afghánistá­n projeví v domácí politice. Zemi čekají parlamentn­í volby, které rozhodnou o nástupci Merkelové a budoucí vládní koalici. Dění v Afghánistá­nu stejně jako nedávno ničivé povodně mohou ještě zahýbat rozložením sil.

 ?? Foto: Getty Images ?? Evropa vkládala do Joea Bidena naděje, po Afghánistá­nu jsou pryč.
Foto: Getty Images Evropa vkládala do Joea Bidena naděje, po Afghánistá­nu jsou pryč.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia